A gépgyár fennállásának 157 éve alatt tízezres nagyságrendben kerültek magyar gyártmányú KÜHNE gépek a gazdákhoz, amelyek nagy része mára elpusztult. A gépgyár becslése szerint azonban több ezer, ötven évnél is idősebb, saját gyártmányú talajművelő eszköz, mezőgazdasági gép, vagy épp KÜHNE márkájú kerékpár lehet az országban, amelyek mindmáig használható állapotban maradtak. Ezek a tárgyak nem csupán a gyári múlt, hanem a teljes magyar ipartörténet szempontjából kiemelt fontossággal bírnak, megőrzésük pedig a közösség érdeke. Ezért a gyári múzeum számára eddig felújított mintegy negyven patinás KÜHNE termék után most egy újabb ipartörténeti emlék megmentését tervezik Mosonmagyaróváron. Ehhez újszerű módon a legnagyobb közösségi oldalon hirdetnek Gépmentő akciót.

A játékos kampány az országszerte pincékben, padlásokon, pajtákban „kallódó” KÜHNE gépek fotóinak megosztásával kezdődik, amelyet a KÜHNE közösségi oldalára tölthetnek fel az érdeklődők. Az egy hónap alatt összegyűlt képek alapján a gyár szakemberei kiválasztanak három gépet, amelyek közül a látogatók szavazással választják ki azt, amelyet végül a gyár szakemberei restaurálni fognak.

A nagy értékű felújításon túl azzal ösztönzik a pályázókat a Gépmentő akcióban való részvételre, hogy az elkészült, professzionálisan restaurált gépet az egyik 2014-es mezőgazdasági szakkiállításon, ünnepélyes keretek között adják vissza tulajdonosának.
GÉPMENTŐ akció: facebook.com/kuhne1856

A Kühnéről
Az 1856-ban alapított Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. a legrégebbi, eredeti profilját megtartó magyar gépgyár. Mosonmagyaróvári üzemeiben a mezőgazdasági gépek mellett a Credo autóbuszok vázszerkezetei készülnek.