A THYREGOD dán gépgyártó több éve készíti – a nyugat-európai termelők körében már elismert –a TRV típusú sorközművelőket. Ebben a szezonban már több helyen bizonyították rátermettségüket Magyarországon is.

Automatizált kormányzás nélküli sorközművelő

TRV típusú sorközművelő optikai kormányzással – fotó: SZ-Agro 2007. Kft.

THYREGOD TRV sorozatú sorközművelők

A TRV sorozat széles választékban áll a gazdálkodók rendelkezésére – három különböző változat – a gerendelyszerkezet alapján – a szántóföldi növénytermesztők részére:

  • TRV FARMER nem kormányzott sorközművelők (később kiegészíthetők az automatikával)
  • TRV kormányzott sorközművelők (optikai vagy mechanikus kormányzással)
  • TRV SWINGKING vontatott sorközművelők

illetve egy speciálisan a bakhátas gyökérzöldség- és burgonyatermesztők részére:

  • TRV SIMPLY

A TRV FARMER egy hagyományos kialakítású sorközművelő kultivátor, amely tartalmazza a minőségi munkavégzéshez szükséges minden elemet az automatikus kormányzás nélkül. Az egyes művelőkocsik felfüggesztése 150 mm széles kapcsoló elemekkel történik a speciális – "H" keresztmetszetű – vázra, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak az oldalirányú erők ellensúlyozására. A gerendely 85 cm-es szabad magassága sokáig teszi lehetővé a gép használatát a növényeken okozott sérülések nélkül.

A váz hegesztések nélküli kialakítása lehetővé teszi, hogy a művelőelemeket "ténylegesen" fokozatmentesen lehessen a gerendelyen mozgatni egy csavar felengedésével. A gép megfelelő oldalirányú stabilitásáról a rugózott tárcsák gondoskodnak, amelyek a sortávolságnak megfelelően állíthatók oldalirányban, míg az üzemeltető erőgép magasságának megfelelően magasságban is állíthatók.

A művelőkocsik stabil talajkövetését és egyenletes mélységtartásáról a megfelelő művelőelem súly és a csapágyazott paralelogramma felfüggesztés gondoskodik. A csapágyazottság hosszú élettartamot és könnyű mozgást is biztosít. A kocsik ugyanolyan kialakításúak – függetlenül a sortávolságtól – így ugyanazzal a géppel elvégezhető a 15/25, a 45/50 és a 75 cm sortávra vetett növények művelése. A művelő elem vázára a kapák kettő, három vagy négy sorban is felszerelhetőek az adott helyzetnek megfelelően.

Vontatott sorközművelő

Szilárd műtrágya kijuttatására alkalmas 12 soros TRV kultivátor sorköz bevetésére alkalmas vetőgéppel – fotó: SZ-Agro 2007. Kft.

A kapák szintén a talaj típusának és a növény fajtájának megfelelően választhatók meg: kérhetünk rugósszárú lúdtalpkapát vagy rugós felfüggesztésű egyenesszárú vágókéseket.

A növények védelméről alapkivitelben az állítható mozgástartományú sorvédő lemezek gondoskodnak, amelyek helyett kérhető sorvédő tárcsa is a mulcs technológiát használók részéről, míg a sorközben "kikapált" gyomok visszagyökeresedését meggátolandó gyomfésűt is tartalmazza alaphelyzetben. A gyomfésű rugós terhelése a pillanatnyi állapotnak megfelelően állítható illetve a fésű ki is emelhető nagy gyom mennyiség esetén.

A TRV FARMER sorközművelők érdekessége, hogy bármikor okosítható a gép a precíziós gazdálkodásnak megfelelően. Az okosítás nem teszi szükségessé újabb nagy értékű beruházás megvalósítását.

A TRV két dologban különbözik a korábban megismert TRV FARMER sorozattól:

Az egyik az erőgéptől független automatikus sorkövetés kamerával vagy érzékelő pálcákkal, míg a másik a gép bővíthetősége.

A robosztus váz biztosítja, hogy a gépek különleges átépítés nélkül bővíthetők legyenek 6-ról 8 vagy 8-ról 12 sorra ugyanabban a sortávolságban, amely így szintén segít a költségek csökkentésében az esetleges vetőgépváltás esetén. Bérmunka is könnyebben vállalható a géppel, még akkor is, ha a vetést kisebb vagy nagyobb sorszámú géppel végezték. A nagyobb sorszámú gépeket a gerendely dupla csukásának köszönhetően több sorszámmal is használhatjuk mindenféle átépítés nélkül.

A TRV sorozathoz kétféle vezérlőegység kérhető az igényeknek megfelelően:

kamerával szerelt rendszer optikai sorkövetéshez vagy/és érzékelő pálcák a mechanikus sorkövetéshez.

A két vezérlési rendszer egyszerre nem használható, kisebb növénymagasság esetén a kamera teszi lehetővé a legpontosabb sorkövetést, és így a problémamentes munkavégzést. A nagyobb növényállomány esetén – amikor a kamera "már nem lát be a sorok közé" – segít az érzékelőpálca.

Az angol gyártóval közösen fejlesztett kamera rendszer mind 3D illetve 2D módban is használható, lehetővé téve a növényállomány fejlettségének és a fényviszonyoknak legjobban megfelelő rendszer alkalmazását. A 3D működés egyedi növényfelismerési rendszere könnyen követi a kultúrnövény sorokat nagyobb gyom állomány esetén is.

A kamera áthelyezésével páros vagy páratlan számú sorok követése lehetséges. A kamera és vezérlőelektronika kábeles összeköttetésben van a fülkében elhelyezett monitorral, így nagyfeszültségű vezetékek közelében végzett munka során sem kell félni az esetleges kommunikáció megszűnésétől. Munka közben folyamatos élőképet kapunk a követett sorokról. A kamerás vezérlés kiegészíthető egy második kamerával a korai növényállományban történő használathoz.

A sorközművelők eleve felszerelésre kerülnek az oldalirányú stabilitást biztosító rugózott tárcsák a hidraulikus működtetésű támkerekek mellé, így a gép dombos táblákon végzett munka során is hűen követi az erőgépet és a sorokat.

A TRV SWINGKING a sorközművelők "Terminátora", amelynek egyedisége, hogy a nagy munkaszélességű sorközművelők – 12 vagy akár 16/18 soros 75 cm-es változatok – egyszerre és 2 részletben, a két oldal egymástól függetlenül is képesek a sorkövetésre. Ennek a mérnöki megoldásnak az eredménye, hogy a 6 soros vetőgéppel vetett növényekből egyszerre akár 2 x 6 sor művelése is megoldható. A vontatott verziójú kialakítás kisebb terhet ró az erőgép három pontjára, illetve a kormányzott kerekek az erőgép nyomában tartják a munkaeszköz alvázát is kisebb taposási károkozás érdekében.

TRV SWINGKING, a sorközművelők

TRV SWINGKING, a sorközművelők "Terminátora"– fotó: SZ-Agro 2007. Kft.

Minden THYREGOD sorközművelő felszerelhető sávpermetező és folyékony tápanyag kijuttató rendszerrel egy fronttartállyal történő kombinációban, így akár 1600 vagy 1900 liternyi folyadék szállítása is megoldott és nem szükséges a gyakori utántöltés. A sávpermetező rendszer különlegessége a védőernyő, amely megakadályozza a növényvédőszer elsodródását.

A folyékony tápanyag kijuttatása injektáló kapákkal történik a sorok mellett két oldalról elhelyezett kapákkal. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy akár higítás nélkül használjuk fel a nitrogén tartalmú folyékony műtrágyánkat. A talajba történő injektálás megakadályozza a tápanyag elpárolgását és biztosítja nagymértékű felhasználódását.

A SECTIONLIFT hidraulikus művelőelem kiemelés a GPS SectionControl vezérlés lehetővé teszi a kocsik vetési térkép- vagy átfedésalapú kiemelését is teljesen automatikusan, akár saját termináljával, akár isobus rendszer használatával. A kocsik kiemelése sok segítséget nyújt a szabálytalan alakú táblák veszteség nélküli művelésére.

TRV Sorközművelő

SECTIONLIFT GPS vezérelt kocsi kiemelés a maximálisan veszteségmentes munkához – fotó: SZ-Agro 2007. Kft.

A TRV SIMPLY bakhátápolókat régóta használják a burgonya- és gyökérzöldség-termesztő vállalkozások. A kocsikon lévő fogazott tárcsák kíméletesen mozgatják meg a bakhátak oldalát, így csökkentve a gyomosodás lehetőségét és a felhasználandó gyomirtó szerek mennyiségét, anélkül, hogy a bakhát stabil struktúráját megszüntetné. A tárcsák mögött elhelyezett gyomfésű megakadályozza a gyomok visszagyökeresedését. A gép 2, 4, 6 vagy 8 soros kivitelben vásárolható.

Gyommentesen tartott bakhátak

Gyommentesen tartott bakhátak "vegyszer nélkül" - fotó: SZ-Agro 2007. Kft.

Sz-Agro 2007. Kft.
Szajkó Norbert
+3630/768-7851
HE-VA, CARRE, TULIP, PEECON és FARMGÉP termékek értékesítése, szervize, szaktanácsadás.