Összefoglaltuk a talajművelő szántóföldi kultivátorok funkcióit és univerzális megoldásait a Väderstad kínálatában.

A szántóföldi kultivátorok palettája nagyon széles, ezért fontos, hogy az aktuális munkaművelethez kifejezetten arra a célra tervezett munkagépet válasszunk.

A kultivátorok alapvetően nagy munkaspektrumban használhatók: a tarlómunkáktól kiindulva az alapművelésen át, az alapművelés elmunkálását is beleértve, egészen a felszínegyengetésig, valamint a magágykészítésig.

Akik szeretnék a szántás szerepét mérsékelni és áttérni a forgatás nélküli talajművelésre, ők is elsőként a kultivátorokhoz nyúlnak. Ilyenkor először a munkamélységet kell gondosan megválasztani – hiszen a szántásról való áttérés nem jelentheti azt, hogy sekélyebben kezdjük el művelni a talajainkat, mint korábban. Éppen ezért ilyenkor alapművelésre csak a mélyen járó, nehéz szántóföldi kultivátorok közül ajánlott választani. Ezen gépek esetében tehát alapkövetelmény az, hogy a szántás mélységében – azaz 30-35 cm mélységben – át tudjuk művelni a talajainkat.

A gazdálkodó szempontjából az az ideális kultivátor, amely az egészen sekély műveléstől a mélyebb – 35, esetleg 40 cm-es mélységig is univerzálisan használható.

Kezdjük a sort a Väderstad Swift kultivátorokkal, amelyek legfontosabb elemei – hasonlóan a gyártó többi kultivátorcsaládjához – a C-alakú kapák kialakítása. Ez a forma hosszú évek tervezői munkájaként kelt életre és bizonyította, hogy a szármaradványt nagymértékben képes bekeverni. Alapvetően a Swift a lazább-, közép-kötött talajok eszköze, hiszen ezek esetében hagyja a legszebb talajfelszínt maga után. Ezekkel a rugós kialakítású kapákkal a felszíni, valamint  közepes mélységű alapművelést is meg tudjunk valósítani.

A Swift kultivátor végén szándékosan nincsen integrált hengersor, hiszen így megmarad a lehetőség arra, hogy nedvesebb körülmények között is használható legyen.

A Swift kultivátor felszerelhető az Aggressive kombinátorról jól ismert vonópaddal is, valamint a Rolex, vagy Rexius hengersorokkal is kapcsolható.

Väderstad TopDown kultivátor

Ha TopDown kultivátor mellett döntünk, akkor olyan univerzális eszközt kapunk, amivel szinte bármilyen talaj- és időjárási viszony mellett hatékonyan dolgozhatunk – fotó: Agroinform.hu

A következő bemutatásra kerülő kultivátorok a páratlanul univerzális TopDown család tagjai.

Ennél a munkagépnél első ránézésre is látszik, hogy a nehéz művelésű agyagtalajok eszköze.

A hazai felhasználók körében szállóigévé vált, hogy:

"A TopDown kultivátorokkal mindent el lehet követni!"

A legendás jó hírét annak is köszönheti ez az eszköz, hogy a rendkívül jó konstrukciójának köszönhetően a 18 éves TopDown-okkal most is aktívan dolgoznak a magyar gazdálkodók –  mindezeknek köszönhetően pedig évről-évre növekszik az eladott darabszáma ezeknek a kultivátoroknak.

Ha nem is minden munkaműveletre alkalmas, de valóban sokoldalú a TopDown felhasználási spektruma. A moduláris felépítésnek köszönhetően a hátsó hengersor rövid szerelés után lekapcsolható– így a bakhátrendező tárcsákkal végződik az eszköz. ami lehetővé teszi, hogy csapadékos évjáratokban is eredményes alapművelést végezzünk!

További információkért keresse fel a Vaderstad Kft. munkatársait az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Tel.: +36 22/709-000

E-mail: infohu@vaderstad.com

Honlap:
www.vaderstad.com/hu

www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

Vaderstad