A vegyszeres gyomszabályozás megújulását lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben ezzel az új engedélyezett kijuttatási móddal. A teljes felület permetezése a technikai fejlődéssel és a precíziós gazdálkodás terjedésével már lassan feleslegessé válik. Egyes növényvédő szerek engedélyokiratában már látható, hogy a hatóság is engedélyezte a „sorpermetezést", mint kijuttatási módot. Ezzel a kukorica, a napraforgó és más kapás-kultúrákban megtakarítható a növényvédőszer-költség jelentős hányada. A növényvédőszer-gyártók sorra engedélyezni fogják a sorpermetezést. Ezzel hatékonyabbá válik majd nemcsak a gyomirtó-, hanem a gombaölő szerek és a termésnövelő anyagok kijuttatása is, és csökken a környezetterhelés!

Lemken EC-Weeder sorközművelő gép

Lemken EC-Weeder sorközművelő gép – Fotó: Lemken

A vegyszerhasználat szükségessége egyre inkább megkérdőjeleződik, ahogy a gazdasági és politikai nyomás is növekszik. Az engedélyeztetési eljárások megszigorodtak, termesztéstechnológiai szempontból fontossá vált hatóanyagok kijuttatási engedélyét a hatóság nem hosszabbítja meg. Az EU az „Európai Zöld Megállapodás" keretében 50%-kal csökkentené a növényvédőszer-felhasználást. Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a kémiai megoldások még lehetségesek, a precíz mechanikai gyomirtással egyre többen barátkoztak már meg, különösen azok az előrelátó növénytermesztők, akik függetlenítenék gazdaságukat a várható hatóanyag-korlátozások lehetséges hatásától.

Lemken EC-Weeder sorközművelő gép

LEMKEN EC-Weeder sorközművelő gép – Fotó: LEMKEN

LEMKEN EC-Weeder sorközművelő gép – Fotó: LEMKEN

LEMKEN EC-Weeder sorközművelő gép – Fotó: LEMKEN

A kameratechnika az igazi különbség

A Lemken EC-Weeder sorközművelő gép kitűnik a piacon jelenlévő versenytársai közül! A saját fejlesztésű ipari teljesítményű IC-Light kamera felismeri a zöld különböző tónusait, megkülönbözteti a színspektrum 65000 féle színét. A műszer képes menet közben megtanulni a kultúrnövény adott színtónusát amit a LED munkalámpák segítségével sötétben is ugyanúgy érzékel. A kezelőterminál, a számítógép és a párhuzamos profilkeret közreműködésével vezérli a kamera a maximális sebességgel haladó munkagép kapáit, melyek akár 2 centiméterre is megközelíthetik a kultúrnövény szárát. A terminál kezelőfelülete intuitív kialakítású, hogy egyszerűen és gyorsan lehessen menet közben is a beállításokban korrekciókat végezni. A traktor vezetője teljességgel tud a vezetési feladatára koncentrálni. A technika nem fárad el, többórás munkavégzés után sem hibázik és nem okoz kárt a művelt kultúrában.

IC-Light kamera felismeri a zöld különböző tónusait

LEMKEN iQblue Weeder – Fotó: LEMKEN

LEMKEN SprayKit

LEMKEN SprayKit – Fotó: LEMKEN

Az EC-Weedernél munkasebesség felső határa akár 15 km/h is lehet. Ez ma elvárás, hiszen a sorközművelésre rendelkezésre álló idő egyes években nagyon rövid, a gazdaságok mérete pedig egyre nő.

Akár 60% költségcsökkentés és hatékonyságnövelés sorpermetezéssel

A mechanikai és kémiai gyomirtás kombinációjával a 75 cm sortávolságon belül 20-30 cm-es sáv kerül célzottan permetezésre a sorközművelő gépen elhelyezett szórófejekkel. A fronthidraulikával hordozott Isobus-os Sprayhub permetezőgép helyspecifikusan juttatja ki a permetlevet szakaszvezérléssel és egyenkénti sorelzárással. Sorpermetezéssel a növényvédőszer-mennyiség 60-70%-át lehet megtakarítani! A kijuttatott gombaölő-, rovarölőszerek és termésnövelő anyagok célzottan a kultúrnövény lombfelületére kerülnek. Sorpermetezéssel csökken a termelési költség és hatékonyabbá válik a termesztés.

Keressék a Lemken márkakereskedőket!

Lemken Hungária Kft.

Póczik Balázs
Értékesítési vezető / Sales manager Nyugat-Magarország
mobil: +36307485380
Email: poczik@lemken.com

Marosi Roland
Értékesítési vezető / Sales manager, Kelet-Magyarország
mobil: +36308525787
Email: r.marosi@lemken.com

Lemken