Milyen évet zárt a KITE Zrt. 2019-ben?

Az első összesítések szerint 300 milliárd forint fölött lesz a forgalmunk. Ez azt jelenti, hogy a 2018-as esztendőhöz viszonyítva is sikerült tovább növekednünk, és azt az álomhatárt, amelyet öt évvel ezelőtt célul tűztünk ki, sikerült átlépnünk.

Hogyan alakultak a gépvásárlások?

Az egész agrárgazdaságról sokat elmond, milyen értékű beruházások történnek egy-egy esztendőben. A KITE 2019-ben több traktort és kombájnt értékesített, mint az azt megelőző évben. Ehhez azt is meg kell jegyeznem, hogy ma már nem csak a gép üzemórájából és életkorából eredő amortizációs foka jelenti a fő okot az új beruházás eldöntésében.

Eljutottunk oda, hogy a beépített tudás, a modern technológia dominál, magyarán: hamarabb is lecserélik a gépet, mint ahogy az az elhasználódás alapján szükségessé válna, annak érdekében, hogy a hatékonyabb technológia végrehajtásához szükséges okoseszközöket is használó, vagy további beépített tudást tartalmazó gépeket minél gyorsabban hadrendbe tudják állítani.

Mindez azt mutatja, hogy a gazdálkodók egyre inkább tudatosan végzik a beruházásaikat, gép- és eszközbeszerzéseiket.

KITE

A gazdálkodók egyre tudatosabban keresik a modern technológiákat.

Az eredményeik közül mire a legbüszkébb?

Amire leginkább büszkék lehetünk, hogy azok a szolgáltatások, amelyeket öt évvel ezelőtt elindítottunk, 2019-ben mind beértek. Akkor hirdettük meg, hogy a vevőt állítjuk a figyelmünk fókuszába. Úgy gondoltuk, hogy az a partneri kapcsolatrendszer, amely 1973 óta egyre kiterjedtebb, megérdemli, hogy bővítsük tevékenységi körünket. Ennek során legfőbb célunk az volt, hogy az új szolgáltatások ne csak számunkra legyenek sikeresek, hanem mindenki számára, aki igénybe veszi őket. Az elégedettséget mutatja, hogy 2019-ben minden eddiginél többen éltek ezekkel a lehetőségekkel.

Külön kiemelem a szervizszolgáltatásunkat, amely az első volt a fejlesztésben. Sikerült bővülnie a humánerőforrást tekintve, így növelni tudtuk a szolgáltatás minőségét, az elérhetőségünket, a gyorsaságunkat.

Hány emberrel bővítették a szervizlétszámot?

Több mint 40 új szervizszerelőt sikerült felvennünk, így most már a Műszaki Szolgáltatási Igazgatóság létszáma meghaladja a háromszázat. Körülbelül ez az apparátus az, amely el tudja látni a KITE-gépparkot. Ne feledjük, a gépeladások növekedésével évről évre újabb és újabb piacok generálódtak, generálódnak. Ezzel a növekedéssel elértük azt a szintet mind kapacitásban, mind pedig színvonalban, amely megszokott a KITE Zrt.-től.

John Deere

A John Deere 8RX, a KITE egyik büszkesége.

Mire készülnek 2020-ban?

Továbbra is a szolgáltatásainkat állítjuk a fókuszba. Úgy látjuk, hogy ezekre egyre növekvő az igény. Már csak azért is, mert a humánerőforrás-problémák a mezőgazdaságban is tartósan jelen vannak, nehéz nagy szaktudással bíró, gyakorlattal rendelkező embert találni, így

ezek a szolgáltatások arra is megoldást jelenthetnek, amit a gazdálkodók saját forrásaikból nem tudnak elvégezni.

Idei terveink tehát a beruházások, fejlesztések terén továbbra is a kereskedelmi célú kapacitásbővítés-növelést szolgálják, főként a szolgáltatásokra vonatkozóan. Idén tervezzük átadni innovációs központunkat, reményeink szerint ez a nagyközönség számára is minél hamarabb hozzáférhető lesz.

Mit emelne ki a fejlesztéseik közül?

Az IT-fejlesztéseinket, amelyekre már eddig is közel hárommilliárd forintot költöttünk. Ez az összeg kizárólag a szolgáltatási területeinkre vonatkozik.

Az újabb és újabb szolgáltatások életbe léptetése során ugyanis arra jöttünk rá, hogy az informatikai környezet, amely körbevesz minket, nem kifejezetten mezőgazdaság-kompatibilis. Az elmúlt öt évben kevés IT-fejlesztőcég gondolta úgy, hogy a mezőgazdaságban szükség lenne erre – azon túl, hogy hangzatosan beszélünk az agrárium digitalizációjáról. Ezt saját bőrünkön is megtapasztaltuk, gondolok például az alkusz-, a bérgép- és a szakműhely-szolgáltatásunkra, amikor integrálnunk kellett a KITE IT-rendszerébe.

De az egész agráriumban ezt tapasztaljuk, hiszen az összegyűjtött hatalmas adatmennyiségből nemigen nyerik ki a valós információkat, amelyeknek pedig a döntéstámogató rendszer alapjául kellene szolgálniuk.

precíziós gazdálkodás

A KITE rengeteget fordít az informatikai beruházásokra, ma már saját applikációkat is fejlesztettek.

Mit tett, mit tesz ebben a helyzetben a KITE?

A KITE által üzemeltetett IT-rendszer eljutott odáig, megérett arra, hogy saját, önálló applikációink legyenek. Olyanok, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy ne csak a direkt szaktanácsadás igénybe vételével, hanem számítógépes vagy okostelefonos alkalmazás útján is képesek legyenek a hatalmas adatmennyiségből kinyert információkat megjeleníteni, elemezni és bevinni a termelésbe. Anélkül, hogy IT-szakembert kellene alkalmazniuk hozzá.

Mire jók ezek az applikációk?

A KITE Zrt. missziója mit sem változott az évek során: a mezőgazdasági termelést komplex megoldásokkal segíteni a hatékony, fenntartható és gazdaságos működés érdekében. Ezt a célt szolgálta a precíziós gazdálkodás bevezetése is a 2010-es évek elején. Ebben lépünk 2020-ban tovább, mondhatni, új dimenziót nyitunk a gazdálkodók előtt. A KITE az innovációs projektjein belül hozta létre a Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), amely keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket. Integrálja, és a helyi termelési viszonyokra alkalmazza az innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai fejlesztéseket.

A PGR attól egyedülálló, hogy rendszerben gondolkodik, és nemcsak a gépekből érkező információkat és adatokat képes feldolgozni. Sok olyan automatizmus került beépítésre, amelyek következtében eljutottunk odáig, hogy ma már egy-egy applikáció segítségével meg tudjuk mondani, hogy adott kultúrára vonatkozóan – a különböző külső faktorok, a hozamok és a legkülönfélébb tényezők ismeretében – hogyan kell végrehajtani mondjuk a tápanyag-utánpótlást. Úgy, hogy képesek legyünk azt a potenciális hozamot, ami egyébként az adott genetikában benne van, kihozni.

KITE

A PGR attól egyedülálló, hogy rendszert alkot.

Az is szempont volt a fejlesztések során, hogy az a komplexitás, amelyet a KITE képvisel a termék- és szolgáltatáspalettán, minél gyorsabban és olcsóbban hozzáférhető legyen valamennyi velünk kapcsolatban álló partner számára.

Úgy, hogy aki ezt igénybe veszi, valóban képes legyen arra, hogy ezeket a tudásbázisokat ne csak használja, hanem hasznosítsa is, magyarán: jövedelmezőbbé tegye a termelését.

Fontos kiemelnem a gépgyártók szerepét is, akik fejlesztéseikben előtérbe helyezték az adatok kezelésében kulcsszerepet játszó digitális felületeket. Legnagyobb partnerünk, a John Deere platformjához már több mint 130 ágazati szereplő, köztük a Claas, a Joskin vagy a kiemelkedő európai munkagépgyártók is csatlakoztak. Határozottan érdeklődnek a KITE megoldása iránt is, mely általuk nem kezelt szegmensekben nyújt megoldásokat applikációival.

Mi volt a legnagyobb dobásuk az AgrárgépShow-n?

A Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett John Deere 8R-es traktorsorozatból a gumihevederes járószerkezeteken nyugvó 8RX-et emelném ki. A John Deere-eket méltán emlegetik a magyar mezőgazdaság zászlóshajójaként is, hiszen nemcsak erejükről, teljesítményükről, megbízhatóságukról és minőségükről ismertek, hanem arról is, hogy a legmodernebb technikák, technológiák vannak beépítve ezekbe a gépekbe.

A KITE Zrt. a PREGA Konferencia kiemelt szakmai támogatója.
A rendezvényen a KITE szakembereinek több előadását is meghallgathatja, a KITE standon pedig megtekintheti a cég fejlesztéseit.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
Jegyek korlátozott számban még elérhetők: prega.hu

PREGA