Vogel & Noot Mezőgépgyár Kft. néven idén először vett részt a cég a kétévente megrendezett nagyszabású mezőgazdasági gépkiállításon Brno-ban.

 

150 négyzetméteren, szabadtéri kiállítótéren és fedett pavilonban, a "Magyar Standon" is megtekinthették az érdeklődők a Vogel & Noot álló gépbemutatóját.

A TECHAGRO-n elért sikerekről Karika Imre regionális menedzser tájékoztatta az Agroinformot.

Mára már csak Magyarországon folyik a Vogel & Noot ekék, szántóföldi kultivátorok, rövidtárcsák, hengerek és talajlazítók gyártása. Ezek közül kerültek ki a Brno-ban bemutatott gépek is:

A kiállított TerraDig XS 7-es mélylazító

-3 m munkaszélességű,

-7 késes kivitel,

-munkamélysége 50 cm

-dupla tüskés elmunkáló- hengerrel szerelt.  Ez a henger igen jó aprító hatással rendelkezik, valamint meggyőzően keveri a talajba a felszínen található szármaradványok nagy részét is, viszonylag laza, nem túl tömörített felszínt hagyva maga után.

-a kiállított gép terelőlemezzel szerelt, amely opcióként rendelhető. A terelő lemez megakadályozza a bakhát kialakulását, tiszta és egyenletes felszínt eredményez.

TerraDig XS 7-es lazító 2012-ben a Brnói TECHAGRO mezőgazdasági gépkiállítás és vásár több, mint 100 nevezett gépe közül az ezüst díjat nyerte el.

Karika Imre a Vogel & NootTerraDig XS 7-es lazítóval elért helyezéssel

Bemutatásra került a TerraFlex 3 soros kultivátor is, amely univerzális szántóföldi kultivátor és kitűnő munkaminőséget biztosít csekély vonóerő-szükséglet mellett.

- a kiállított gép automatikus biztosítással és

-TerraPak hengerrel szerelve került a közönség elé.

TerraPak ékgyűrűs henger, Ř 600 mm

  • Tökéletes egyengetésről gondoskodik, lezár és visszatömörít. Elősegíti a szármaradványok gyors lebomlását
  • A gyűrűk között előrenyúló sárkaparók helyzete állítható és beállítástól függően részt vesz a talaj visszazárásban is. A sárkaparás intenzítása nem változik a magasság állítással.
  • Különösen alkalmas a mulcsvetés előtti talajelőkészítésben.

 

A TerraRoll kiállított henger 630-as munkaszélességű cambridge-henger. A gép elejére simítót is lehet szerelni.

Cambride gyűrűk, Ř 530 mm

A Cambridge gyűrűs kialakítás igen sokoldalúan felhasználható. A viszonylag sima gyűrűk megfelelően aprítják a rögöket és készítik elő a talajt a következő munkaműveletre. A tarajos közbenső keskeny gyűrűk fő feladata a tagok tisztíása. Optimális a vetés után és a tavasszal.

 

TerraDiscPro 500-as 5 méteres rövidtárcsa gyors és verhetetlen munkát végez.

-újfajta acélhengerrel,

-új szállítószerkezettel szerelt, ami rácsukódik a gépre és felülről teljes súlyával nyomja azt munkavégzés közben. A TerraDiscpro rövidtárcsa vontatott kialakításánál a fejlesztés fő irányelve az volt, hogy munka közben a futómű ne a hengerek mögött helyezkedjen el, hanem lehetőség szerint minél előrébb terhelje súlyával a komplett munkagépet. Ezzel a megoldással az elmunkáló tárcsák extra súllyal kényszerülnek a talajba ellentétben a henger utáni változatokkal, amikor kifelé emelné a szállítókerék súlya a tárcsákat a talajból.

Ezzel a kialakítással a TerraDiscpro nyugodtan dolgozik nagy sebesség mellett is és pontosan tartja a beállított munkamélységet. A munka közbeni magassága pedig nem zavaró.

Fontos kiemelni, hogy az új futómű könnyen felszerelhető a régebbi függesztett gépekre is. A sokoldalú felszerelési lehetőség miatt nem számít, hogy milyen hengerrel vagy egyéb opcióval rendelt a munkagép.

 

A 300-as MasterDrillPro új típusú pneumatikus gabonavetőgép. Ez új felépítmény-vetőgép, amely -szélesebb tartállyal rendelkezik korábbi elődjeinél. Új kialakítású, 1400 literes magtartálya szélessége mintegy 2 méter, így lehetséges teleszkópos rakodó kanalával is a feltöltés.

-közelebb került a gép súlypont a traktorhoz.

- més sok hasonló apróbb, de lényeges változtatások mentek végbe a legújabb fejlesztések során, amelyek hatására megszülethetett a MasterDrillPro.

- a kiállításra hozott gép duplatárcsás csoroszlyával, nyomógörgőkkel lett szerelve. A kétoldali golyóscsapágyazás kompakt tartást eredményez. Az új kialakítású tárcsás csoroszlyák közötti nagy átömlési keresztmetszet eltömődés mentes alkalmazási lehetőséget tesz lehetővé szármaradványokkal enyhébben borított területeken történő vetés esetében is.

A Vogel & Noot TST Hydro 300- as szárzúzó magas építésű gép, – főleg kukorica szárra tervezték.

 

A kiállításon kimagasló eredménnyel a komoly elismeréssel is díjazott TerraDig XS 7-es mélylazító került ki győztes gépként, de fontos megemlíteni, hogy a legtöbb érdeklődővel és eladott példányszámmal a TerraPro henger büszkélkedett a Vogel & Noot standon.