Egyre többen döntenek úgy, hogy a fűnyírást, mint időigényes és fárasztó munkát inkább egy erre a célra tervezett és programozott robotra bízzák. A gyártók minél szélesebb kínálattal próbálják a növekvő keresletet és igényeket kielégíteni, de közel sem mindegy,

milyen gépet, mekkora területre, és kivel telepíttetünk.

Itt jön képbe a STIHL iMOW® robotfűnyíró, ami tökéletes választás lehet kisebb, közepes méretű, vagy akár a nagyobb füves területek teljesen automatikus, gyors és folyamatos gondozásához.

Egy ilyen robotfűnyírót gyorsan meg lehet szokni – videó: Agroinform.hu

A berendezés működtetése lítium-ion akkumulátor technológiával történik, így nincs káros anyag kibocsátás, az adaptív töltőrendszer pedig hozzáigazítja a töltési időt a vágási ütemtervhez. Az iMOW® beépített érzékelőinek segítségével képes reagálni a kertben mozgó és statikus tárgyakra egyaránt. Az ütközés érzékelők jelzésére a robotfűnyíró automatikusan leállítja a kését, és megváltoztatja haladási irányát. Az iMOW® akár 40 százalékos lejtésű területen is képes dolgozni, miközben automatikusan beállítja a munkasebességet a terep lejtésének és a fű hosszának megfelelően.

Azért a motorfűrészeket is alaposan megnéztük – fotó: Agroinform.hu

A beépített esőérzékelőnek köszönhetően a robotfűnyíró esőben nem dolgozik – ha ezt a beállítást választjuk –, hanem a dokkoló állomásán marad vagy hazatér oda, majd az esőzés miatt kihagyott munkaidőt bepótolja. Az iMOW® kétoldalt megélezett fűnyírókést használ, és a penge forgásiránya automatikusan változik nyírásonként, így biztosítva a kés egyenletes kopását és a hosszabb élettartamot. A mulcsozó funkciónak köszönhetően a levágott fűnyesedék természetes trágyaként hasznosul, valamint nem kell gondoskodni a levágott fű összegyűjtéséről és elszállításáról.

Az üzletben természetesen nem csak a robotfűnyírók kaptak nagy hangsúlyt, hiszen az egyre népszerűbb akkumulátoros STIHL eszközök is látványos fogyatkozásnak indultak a kerti munkák beköszöntével.

Jó ennyi motorfűrészt egy helyen látni – videó: Agroinform.hu

Ahogyan a videókban is látható, a szakemberek nagy gondot fordítanak arra, hogy ne csak egyszerűen gépeket áruljanak, hanem komplett megoldást nyújtsanak az ügyfeleiknek egy-egy felmerülő problémára. Ugyanezt tapasztaltuk a STIHL újpesti üzletében is, ahol az akkumulátoros berendezéseket jártuk körbe, és kaptunk nagyon hasznos információkat azok üzemeltetéséről, előnyeiről és felhasználhatóságuk széles palettájáról.

A szaküzletben természetesen a "klasszikus" STIHL motorfűrészeket is szemügyre vettük, de itt is igazolást kapott az akkumulátoros berendezések térnyerése, mivel azok előnye nemcsak hangtalanságukban merül ki, hanem kialakításuknak köszönhetően rendkívüli megbízhatóságot és hatékonyságot nyújtanak felhasználójuknak.