A termény beltartalmi jellemzői

Új funkcióval kerül forgalomba a John Deere által 2018-ban bemutatott HarvestLab 3000 készülék. Eddig a hígtrágya összetételének mérésére és a szálastakarmány minőségi jellemzőinek érzékelésére használhatta a termelő. Az új kiegészítéssel a kalászosok és a repce jellemzőinek, beltartalmi értékeinek meghatározására is alkalmassá válik.

Az új funkciókkal ellátott mérőeszköz a nedvességtartalom mérésén kívül használható az árpa és a búza fehérjetartalmának, az árpa keményítőtartalmának, valamint a repce olajtartalmának gyors meghatározásra.

A kombájn tisztamagfelhordójára felszerelve képes a betakarítás közben folyamatosan mérni a fent említett adatokat, és tárolásra továbbítani pontos koordinátákhoz rendelt módon.

Az új opció Grain Sensing néven kerül forgalomba.

Mi haszna az adatoknak?

A HarvestLab segítségével a mennyiségi adatokra épülő hozamtérképezés kiegészülhet a helyhez kötött minőségi jellemzőkkel is. A képződő adatokból következtetni lehet a termőhely minden egyes pontján a talaj tápanyag-hasznosító képességére. A John Deere állítása szerint

az új eszköz használatával a gazdálkodó átfogó képet kap a kijuttatott trágya beépülésének mértékéről.

Különös jelentősége lehet a növényi kultúrának kiadagolt nitrogén hasznosulásának mértékéről kapott információnak. Az adatok elemzésével a helyspecifikus gazdálkodást folytató termelők új információkhoz jutnak, amelyek még pontosabbá tehetik a kijuttatott inputanyagok tervezését.

A folyamatos mérés lehetővé teszi, hogy már az aratás közben eldönthető, hogy a gabona beltartalmi paraméterei alapján malmi vagy takarmányozási céllal hasznosítható. A minőségi jellemzők ismeretében már betároláskor is elkülöníthetőek az eltérő értékekkel rendelkező termények.

Betakarításkor a kombájnban a magtartály felé haladó termény egy csiga segítségével közvetlenül az érzékelő elé kerül. A készülék képes percenként 4000 mérés elvégzésére, ezzel az eredmények valós időben rendelkezésre állnak. A mért beltartalmi értékek a helymeghatározást biztosító antenna jelével összekötve a kombájnban elhelyezett monitor segítségével kerülnek tárolásra.

Az eszköz felszerelhető a 2016 után gyártott „T", és az „S" kombájnokra. Tehát a betakarítás során valós idejű mérési adatok fognak a termelő rendelkezésére állni.

kombájn

Már az aratás közben eldönthető, hogy a gabona beltartalmi paraméterei alapján malmi vagy takarmányozási céllal hasznosítható – illusztráció: Pixabay

A Grain Sensing kombájnon való alkalmazásához szükséges eszközök és feltételek:

• HarvestLab 3000 infravörös-közeli spektroszkóp (természetesen a készüléket kalibrálni kell a megadott mérésekhez)
• A felszereléshez szükséges készlet
• StarFire antenna
• Gen 4 kijelző
• JDLink-kapcsolat
John Deere Operation Center-regisztráció

A John Deere ígérete szerint a Grain Sensing 2023 tavaszától elérhető a „T" és „S" kombájnokra.

A HarvestLab 3000 készülék fehérjetartalom mérésére alkalmas változatának tapasztalatai az alábbi videóban elérhetők.

A következő videó pedig a szálastakarmány-kezelés és a hígtrágya-kijuttatás során történő használatról szól.

Forrás: https://www.futurefarming.com/