A Monarch traktort nemrég a Bouches-du-Rhône-i Domaine de la Galinière pincészetben mutatták be, az eseményen a környék számos borásza jelen volt, akik alig várták, hogy láthassák az újdonságot munka közben. Az első benyomásuk az volt: a Monarch érzékeny traktor. A tetőn elhelyezett kamerák több méterről érzékelték a résztvevők jelenlétét, ami aktiválta a szokásos hangjelzést: a gép használta a kürtöt.

A Monarch-ra bízott első feladat a sorok közötti önálló, autonóm talajmarózás volt. A robotokkal ellentétben a gép lehetőséget kínál arra is, hogy úgy vezessék, mint egy hagyományos traktort, ami jól jön az egyik parcelláról a másikra való áttelepülésnél.

Monarch

A nyári forróságban a zárt kabin hiánya nem túl szimpatikus a gazdák számára, ezen biztosan kell változtatni – forrás: Monarch Tractor

A résztvevők egyetlen negatív megjegyzése nem az elvégzett munkára vonatkozott, hanem a zárt kabin hiányára. A kamerákat tartalmazó, merev szerkezettel ellátott dupla bukócső alatt a vezető valóban porfelhőben dolgozik. Felmerült az a kérdés az is, hogy a fülke nélküli traktort vajon hideg időben vagy a régióra jellemző perzselő hőségben használják-e. Utóbbi ugyanis szinte lehetetlen.


A Monarch traktor 4 kerék meghajtással és 40 LE névleges teljesítménnyel rendelkezik. A Cat I/II hidraulikus hátsó függesztőmű 1150 kg teherbírást tesz lehetővé. Az egy hidraulikus kört 75 l/perc áramlási sebességű szivattyú működteti. A TLT egyetlen fordulatszámmal rendelkezik: 540 ford / perc. Ami az akkumulátort illeti, a hatótávolság a végzett munkától függően 8 és 14 óra között változik. A töltési idő 6 óra egy 32A-es aljzaton keresztül.

Forrás: entraid.com