Megragadtuk az ODISYS Bt. hagyományos, őszi gépbemutatóján az alkalmat, hogy minél többet megtudjunk a jövő évi újdonságokról – pontosabban, a Solis traktor portfólióbővüléséről, amelyet eddig titok övezett.

Megérkezik jövőre a Solis 26-os HST hidrosztatikus váltójú kivitele, amely kifejezetten kommunális célokra, telephelyek ellátására, illetve lovardák körüli munkák elvégzésére a legalkalmasabb.

Teljesen új széria is várható, amely a 30 és 50 lóerő közötti tartomány közepes testméretű traktorja lesz. Ez az új Solis traktor szinkronváltóval és nagy emelőmű-kapacitással rendelkezik, amely egy kis kompakt, sokoldalúan kihasználható erőgépet képvisel majd. Azért is lesz hiánypótló az új széria, mert a jelenlegi kínálatban a 25- és 50 lóerőkategória között nem állt rendelkezésre Solis traktor.

Újra elérhető lesz az ültetvényekre tervezett, szűkített nyomtávú Solis N-széria 60, 70, illetve 90 lóerős modellsorozata – immáron megújult CommonReal, azaz CRDi motorokkal szerelve. – Tájékoztatott minket Hernek Zoltán ügyvezető.

Az őszi gépbemutatón azt is megtudtuk, hogy a 2-3 éve dolgozó, régi adagolós motorokkal szerelt Solis 50-es és 75-ös traktorok egyaránt jól teljesítenek a magyar gazdálkodóknál. A legöregebb Solis 75-ös immáron 3500 üzemóránál jár és a kezdetektől meghibásodásmentesen dolgozik.

Amíg a jövő évi újdonságokra várunk, mutatunk néhány jól bevált eszközt, amelyeket még az idén is jól kihasználhatunk az őszi-téli szárzúzás, a táblaszegélyek- és az utak karbantartása során.

A Solis 90-es traktorok szépen dolgoztak a Nobili szárzúzókkal – fotó: Agroinform.hu

Nobili TL szárzúzók – válassz a traktorodra- és a területre szabott munkagépet!

A Nobili TL típusú szárzúzó ideális rétek, parkok karbantartására. A traktorhoz első vagy hátsó függesztésű gépként kapcsolható. Elérhető 3 méretben – 120 / 150 / 180 cm  – minden esetben többféle késsel szerelhető fel a rotor, ezáltal a gép az ápolandó területhez igazítható. A hajtómű túlterhelés elleni védelemmel van ellátva. Ideális kommunális feladatok ellátására, maximum 2 cm szárátmérőjű növények zúzására.

Nobili BNE – többcélú szárzúzó, akár kertészeteknek is!

A BNE típus erősített vázszerkezetű, többcélú gép. Ideális metszési nyesedékek zúzására, rétek, parkok ápolására. Az erőgépek első vagy hátsó függesztő-rendszeréhez is csatlakoztatható. A hajtóműbe szabadonfutó került beépítésre. A 150 / 180 / 210 cm –es verzió átszerelhető oldalazó helyzetbe is. Maximum 4 cm szárátmérőig alkalmazható.

Nobili BNU és BNG – már oldalazó zúzó funkcióval is!

Többfunkciós, erősített vázszerkezetű zúzó. Ideális szőlő – gyümölcs metszési nyesedékek (akár 8 cm-s ágátmérőig), szalma, burgonyaszár, fű stb. zúzására. A BNU 125 / 140 / 160 / 195 cm munkaszélességű gépek a traktor első és hátsó függesztő-rendszerére is csatlakoztathatóak, a két nagyobbik oldalazó helyzetbe is állítható. A hajtóműbe szabadonfutó került beépítésre. A zúzótér nyitható ajtóval készül, kiegészítő terelőlemezekkel is felszerelhető, ezáltal hatékonyabban teríti szét a területen a nyesedéket. Külön rendelésre hidraulikusan vezérelt oldalraeltolás is elérhető.

A BNG elsősorban gabona- és kukoricatarlók szármaradványainak zúzására alkalmas, de jól használható a burgonya- és cukorrépa-ültetvények lombozatának eltávolítására is. A gép 230 és 270 cm munkaszélességű változatban rendelhető. A hajtóműbe szabadonfutó került beépítésre. Kettős hárompont csatlakozóval készül alapkivitelben, külön rendelésre hidraulikusan vezérelt oldalra eltolás is elérhető.

Nobili RM és RM-P nagyteljesítményű munkákhoz

Az RM típus sokrétű felhasználási céloknak megfelelő professzionális gép. Alkalmas nagy szártömeg aprítására és vastagabb maradványok zúzására egyaránt. Azoknak ajánljuk, akik nem csak szántóföldi kultúrákkal rendelkeznek, hanem gyümölcsössel is. A 8 késsorral szerelt rotor alaposabb zúzást, jobb energia-felhasználást eredményez. A géphez többféle kés is rendelhető, ezáltal testre szabható. Rendelhető fix, kétpozíciós és hidraulikus oldalazó helyzetbe állítással is. A hajtómű túlterhelés védelemmel kerül beszerelésre. A munkamagasság támkerekekkel / támhengerrel állítható.

Az RM-P nagyteljesítményű, professzionális szár és nyesedékzúzó. 480 és 610 cm munkaszélességű változatai a nagyfelületű ipari növények (csemege- és takarmánykukorica, kalászosok, napraforgó) tarlómaradványainak szántás előtti zúzására alkalmasak, de sikerrel használható a nagy felületű telepített gyepek – rét, vagy legelőterületek karbantartására is. A nagyobb gazdaságok és bérmunkában szolgáltatók sikeres gépe. A géphez különféle kések rendelhetők. Közúton történő mozgatáskor a két művelőtag felhajtható.

Nobili

Az RM-P nagyteljesítményű, professzionális szár és nyesedékzúzó – fotó: Odisys Bt.

Nobili VKL – egy különleges gép a piacon

A gép két ellenpengével van felszerelve. A késtartó rotor fordulatszámának köszönhetően az apríték egyöntetű és apró. A VKL 135 és 155 egyaránt hidraulikus eltolással, túlterhelés-védelemmel kerül szállításra.

Nobili VKM – egyszerű, de nagyszerű

A könnyű, univerzális szár és nyesedékzúzó 170 – 190 – 210 – 240 és 280 cm munkaszélességű változatban kapható. Oldalazó helyzetbe állítása történhet kézzel vagy hidraulikus munkahengerrel. Felhasználási területe: metszési nyesedékek, növényi szármaradványok mulcsolására, valamint bozótirtási, nyiladék karbantartási, gyepgazdálkodási, útpadka karbantartási munkákra és művelés alól kivett területek ápolására.

Nobili VKP – kifejezetten köves talajokra

Ez a típus nagy, erősített kivitelű kérhordozó rotorral és nagy kopás-állóságú kalapácsfejű késekkel van felszerelve. Kifejezetten köves és egyenetlen talajon történő munkavégzésre lett fejlesztve. Alapfelszereltsége a hátsó támhenger és a hidraulikus oldalra állítás. Három méretben érhető el 170 – 190 – 210 cm.

TRP, TRP CV és TRP RT – csak a gallyakat zúzza!

A TRP széria a traktor hátsó 3 pontjára kapcsolható. Ideális gép azoknak, akik a területükön keletkező metszési hulladékot, gallyakat megújuló energiaként kívánják hasznosítani. A gép egy hidraulikus meghajtott felszedő adapter segítségével csak a gallyakat juttatja a zúzótérbe, a kövek és a föld nem kerül begyűjtésre. A gép magasságát támhengerrel vagy támkerékkel lehet szabályozni.

A Sicma szárzúzóit különböző területeken történő széles felhasználhatóságra tervezték, legyen szó fűvel, bozótossal vagy akár fás szárú növényekkel borított területekről. Karakterisztikájának köszönhetően megállja a helyét a hétköznapi használaton túl, bármilyen természeti maradványok kezelésében is

Sicma TA szárzúzók

Fix, nagyon könnyű, elsősorban 15 és 35 Le közti traktorok mellé ideális professzionális szárzúzó. Használata és karbantartása könnyű. 4 méretben érhető el, 950 mm és 1400 mm közti munkaszélességgel. A Sicma termékekre jellemző stabilitás és minőség jellemzi! Egyaránt alkalmas háztáji és kisebb területek karbantartására.

A gyakorlati bemutató Solis 26-os és Sicma szárzúzó gépkapcsolata – fotó: Agroinform.hu