Kecskemét mellett, Városföldön körülbelül 1700 hektár területen gazdálkodik a Poly-Frucht Kft. A tavalyi év hatására most elsősorban őszi vetésű növényeket termelnek: őszi búzát, őszi árpát, repcét, kukoricát, napraforgót, homoki zabot és rozst – mondta el Polyák Dóra, agronómus. Már a harmadik szezonban használnak a magágykészítéshez Väderstad NZ Aggressive magágykészítőt.

Nagy szükség volt a régebbi, TSZ korabeli KRM magágykészítőjük modernizációjára, mert bár haladósan tudtak vele dolgozni, de nagyon egyenetlen magágyat hagyott maga után. Mielőtt megvásárolták volna az új magágykészítőt, kaptak egy NZ Aggressive demógépet, aminek a segítségével próbaképpen egy repcemagágyat készítettek, így meg tudták nézni, hogy az a talajaikon miként működik. Mivel az eredménnyel nagyon meg voltak elégedve, a vásárlás mellett döntöttek. Az elégedettség azóta is tart: az őszi magágyakat a repce alá szokták elkészíteni, a gabonák alá már nem csinálnak külön magágyat, tavasszal pedig kukorica és napraforgó alá készül magágy, ezzel előkészítve a talajt.

Tolnai Péter, a Vaderstad Kft. értékesítési és kereskedelmi vezetője elmondta, hogy az NZ Aggressivet klasszikusan magágykészítésre használják a gazdálkodók. A forgatásos művelés esetén lehetőség van arra, hogy az őszi elmunkálásnál egy durvább elmunkálást alakítsanak ki vele, amikor inkább a símitó szekciót használják, aztán majd tavaszra egy második soron a kapa szekció kerül előtérbe, a simítóknak csak az egyengető hatását fejtve ki.

A gép kapaosztása nagyon sűrű: a 7,5 centis kapaosztás, 5 gerendelyen helyezkedik el. Mivel ez lehetőséget biztosít arra, hogy jó átömléssel rendelkezzen a gép – azaz gyomra, kelő gyomra kevésbé érzékeny – így kevésbé dugul be. A hátsó részére, a hátsó simítók után követőboronát vagy hengert, illetve ezek kombinációját lehet felszerelni. Nedves talajviszonyok esetén a hengersor kiemelhető, ezzel az esetleges tömődés kiküszöbölhető. Száraz talajviszonyok mellett viszont rá lehet terhelni a hengersort is. Az NZ Aggressive ugyanis nemcsak a gépre épített hengerrel rendelhető, hanem egy kapcsolószerkezetet is lehet hozzá kérni, aminek a segítségével a megfelelő munkaszélességhez, a megfelelő méretű tömörítőhengert önálló gépként is lehet alkalmazni – vagy kapcsolt gépként az NZ-vel együtt.

vaderstad

A gép kapaosztása nagyon sűrű: a 7,5 centis kapaosztás, 5 gerendelyen helyezkedik el – fotó: Agroinform.hu

A könnyebb homoktalajokon – ahol a Poly-Frucht Kft. gazdálkodik – szintén szükséges a magágykészítő alkalmazása, hiszen a gépnek nemcsak hosszirányban, hanem a keresztirányban való egyenletességet is ki kell alakítania.

Az NZ gépcsaládra jellemző, hogy a keréksorok egymáshoz képest el vannak tolva, ami nagyon jó hosszirányú stabilitást biztosít, de a keresztirányú egyenletesség is éppolyan fontos, mert ezzel nemcsak a gép közepén, hanem a szárnyakon is lehet garantálni a kívánt munkamélységet.

A Väderstad NZ Aggressive nagyon népszerű és hatékony eszköz, kötött és könnyebb talajokon is kiváló munkát végez.

Vaderstad Kft.
Cím: 2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Tel.: +36 22/709-000
E-mail: infohu@vaderstad.com
Honlap:
www.vaderstad.com/hu

www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

vaderstad logó