A 2015-ben bemutatott CARGOS 700 sorozatú kombikocsikból a CLAAS 2017-től új komfortváltozatokat is kínál, kibővített funkciókkal. Az eddigi felszereltségeken túl a CARGOS 760, 750 és 740 kombikocsik többek között új, közvetlenül szabályozható komforthidraulikát, hidraulikusan nyitható tetőt és kibővített megvilágítási koncepciót kínálnak, Az összes funkció kezelése ISOBUS-kompatibilis, az EASY on board alkalmazáson keresztül akár mobilról vagy tabletről is lehetséges.

Hidraulikavezérlés gombnyomásra

Az új, terhelésérzékelővel ellátott CARGOS 700 modelleken a komforthidraulikával a kocsi minden funkciója gombnyomással közvetlenül kezelhető. A kezelés minden ISOBUS-kompatibilis terminállal lehetséges, az EASY on board alkalmazással akár tableten keresztül is. Ezen kívül minden fontos funkció ráköthető a traktor joystick-jára, miáltal a kezelésük különösen kényelmessé válik.

Cargos

Minden funkció gombnyomással közvetlenül kezelhető – fotó: Axiál

Minden munkafolyamathoz megfelelő vonórúd-magasságpozíció

A CARGOS 700 sorozat minden modellje hidraulikus vonórúd-magasságállítással szerelt. Így a szállítókocsit minden munkafolyamathoz optimálisan elő lehet készíteni, például a közúti szállításhoz, felszedéshez, ürítéshez, vagy a silózó mellett történő haladáshoz. Összesen négy pozíció menthető el a terminálon, melyekbe automatikusan beáll a kombikocsi, ha a vezető a menüben az adott munkafolyamatra vált.

Maximális kényelem az elektrohidraulikusan vezérelt kormányrendszerrel

A gépkezelő további tehermentesítését szolgálja a komforthidraulikának köszönhetően a CARGOS 700 elektrohidraulikus pozitív kormányzás. Egy kormányzásiszög érzékelő a vonórúdon méri a szögeltérést és hidraulikusan vezérli a kormányozható tandem tengelyt. A rendszer dinamikus kormányzásiszögeltéréssel dolgozik, ami minden munkakörülménynél optimális kompromisszumot biztosít a fordulékonyság és stabilitás tekintetében.

A beállítási menüben a gépkezelő beállíthatja a kormányzási érzékenységet, illetve különböző folyamatokat akár kézzel is irányíthat. Ilyen például az oldalazó mozgás, amely nedves munkakörülmények között talajkímélő haladást tesz lehetővé, vagy ürítésnél lehetővé teszi, hogy közvetlenül a siló mellé álljunk a kocsival. Minden CARGOS 700 komfort modell felszerelhető a már bizonyított önvezérlő rendszerrel.

Cargos

Minden modell hidraulikus vonórúd-magasságállítással szerelt – fotó: Axiál

Teljes megvilágítás sötétben is

A komfort felszereltséghez egy kiterjesztett világítási koncepció is tartozik. Az összesen tizenegy, opcióban rendelhető LED fényszóró kényelmesen, a terminálon keresztül irányítható, így biztosítva minden körülmény között a tökéletes megvilágítást a teljes munkaterületen. A különböző munkafolyamatokhoz tartozó egyes megvilágítási módokat, például a közúti vonuláshoz tartozó világítási beállításokat, vagy az ürítésnél használtat, a vezető szükség esetén gombnyomással ki- és bekapcsolhatja.

Komfortos tető a CARGOS 700 sorozathoz

Biztosabb a közúti szállítás telepakolt pótkocsi esetében is! Mostantól minden CARGOS 700 modell hidraulikusan nyitható tetőt kap, mindegy, hogy standard vagy komforthidraulikával rendeljük. Ezzel a jobb- és baloldalról csukódó tetővel a rakomány mindig tökéletesen biztonságban szállítható.

Cargos

A jobb- és baloldalról csukódó tetővel a rakomány mindig tökéletesen biztonságban szállítható – fotó: Axiál

Számos gumizási és futómű variációk

Az új CARGOS 700 komfortmodellek, mint a CARGOS 700, stabil kialakításúak, 48,5, m3, 42,5 m3 és 36 m3 raktérrel rendelhetők. Kiegészítő magasító panelekkel a raktér 2,5 m3-rel növelhető. Opcionálisan a felszedőkocsi két adagolóhengerrel is rendelhető.

Mint minden CARGOS modellnél, itt is a gumizás és a futómű széles választéka áll rendelkezésre. A rendelhető gumiabroncs-választékot tovább bővítették, különböző profilú abroncsok közül lehet választani a különböző igényekhez 22,5“ és 30,5“ méretekben.

Az alváz moduláris felépítésű, tandem- (18 vagy 20 tonna megengedett tengelyterhelés) vagy tridem futóművel (27 vagy 30 tonnás megengedett tengelyterhelés). Minden futómű vagy mechanikusan rugózott, vagy hidraulikus kiegyenlítéssel rendelkezik, opcionálisan hidraulikus rugózással.

Ezen kívül pedig még számos újdonságról számolt be a Claas egy szántóföldi bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón a németországi Merseburgban. Hogy milyen fejlesztések történtek még a betakarítás, a silózás és a precíziós gazdálkodás terén, arról hamarosan exkluzív helyszíni képekkel és videókkal kiegészített riporttal jelentkezünk.