Manapság számos gyártó palettáján található változó kamrás bálázó, de ezek közül kiemelkedik a CLAAS VARIANT, mely azoknak készült, akiknek többre van szükségük egy robusztus munkagépnél. Elvárják a mindennapi munkát megkönnyítő és gyorsító műszaki megoldásokat, magas bálatömörség mellett.

claas

CLAAS VARIANT – azoknak készült, akiknek többre van szükségük egy robusztus munkagépnél – fotó: AXIÁL Kft.

Darabra megvan a bála, de súlyra?

A VARIANT bálázók 2,1 méter széles vezérelt pályás rendfelszedője négy rugós fogsorral továbbítja a terményt a rotor felé. A vezérelt pályának igen nagy a jelentősége a termény felszedésekor, mivel ennek köszönhetően a rendfelszedő közelebb tud elhelyezkedni a rotorhoz, tehát kisebb a hely, hamarabb jut a bálakamrába a termény.

A rugós fogak szedik fel a terményt, és hajítják tovább a rotorhoz, így nem verik le az értékes tápanyagban gazdag leveleket lucerna bálázásakor. A VARIANT bálázókon alapfelszereltség a görgős terményleszorító, és a nyomatékhatárolós rendfelszedő védelem, amely folyamatos és egyenletes anyagáramlást biztosít a rotorhoz.

A nyírócsavar helyetti nyomatékhatárolós védelem lehetővé teszi, hogy a kezelő maximális kapacitáson használja a gépet, így növelve az áteresztőképességet. További fontos jellemző a kezelők által kedvelt tökéletes rálátás a rotorra és a rendfelszedőre, szintén segít a teljesítményhatáron való használatban. Az alapfelszereltségként kínált önbeálló tarlókerekek nagy munkasebességnél vagy gyors forduláskor is a lehető legjobban követik a talajt.

claas variant

A VARIANT bálázók 2,1 méter széles vezérelt pályás rendfelszedője négy rugós fogsorral továbbítja a terményt a rotor felé – fotó: AXIÁL Kft.

A VARIANT egyedülálló a változó kamrás bálázók körében, mert a rotor indítja meg a bálaképzést. A rotorcsillagok hegyei belógnak a bálakamrába, forgó mozgásra kényszerítve az egészen kevés anyagot is, ezáltal a bálaképződés kezdeti szakaszától biztosítja a maximális bálatömörséget és a legnagyobb bálasúlyt. Sem szállítmányozási sem értékesítési szempontból nem elhanyagolható. Nagyobb súly = Nagyobb profit.

A négyágú rotorcsillagok azért is jobbak a két-három csillagos rotoroknál, mert a termény kisebb „falatokban” jut be a bálakamrába, így jobban össze is tömörödik, kisebb teljesítményszükséglet mellett.

A VARIANT 500-as szériás gépei kérhetők sima továbbítórotoros (RF), illetve szecskázós (RC) kivitelben. A továbbítórotoros „ROTO FEED” egy tengelyre spirálszerűen hegesztett csillagsorból áll, a szecskázós kivitel pedig a „ROTO CUT”, vagy „ROTO CUT HD”,, amelynél dupla-csillagos a rotor, és a csillagok között állókések helyezkednek el.

A sima ROTO CUT szecskázóval rendelkező bálázó 14 darab állókésen a rotor szó szerint áthúzza és tökéletesen felaprítja a terményt, garantálva a készített bálánk közel homogén szálhosszúságát. A szecskázós RC könnyen átalakítható RF kivitellé. Ez annyit jelent, hogy a fülkében elhelyezett kezelőegységgel könnyen kikapcsolhatók, visszahúzhatók az állókések a fenéklemez alá.

axiál

VARIANT 585/565 erősített verzió, 8 milliméteres vágórotorral és már 17 vágókéssel rendelkeznek – fotó: AXIÁL Kft.

Miben más a ROTO CUT HD?

VARIANT 585/565 erősített verzióban található ez a megoldás. Ezek az igazi igáslovak erősített 8 milliméteres vágórotorral és már 17 vágó késsel rendelkeznek. A Heavy Duty koncepció megerősített láncokat, különleges késvédelmet és rendkívül robusztus rotort, rotortisztítót jelent. Ezek a modellek tökéletesek szilázs bálázására is.

Mindegyik VARIANT modell 4 végtelenített hevederrel szerelt, amelyek 3 m/s sebességgel mozognak. Minden egyes hevedernek vizuális indikátora van, ami mutatja a fülkében dolgozó kezelőnek a hevederek mozgását. A modellek jobb-bal kijelzővel szereltek, aminek az érzékelői a két szélső hevedernél vannak elhelyezve. Ez lehetővé teszi a kamra megfelelő töltését, továbbá kiváló alakú bálákat biztosít, a bálázási körülményektől függetlenül.

Ennél lágyabb mag nem is kell!

Az új SMART DENSITY rendszer elérhetővé teszi a két hevederfeszítő kar egyenkénti vezérlését. Mindegyik kar szögszenzorral felszerelt, hozzájárulva ezzel a két kar külön történő állításához. A vezérlést egy új, legfrissebb technológiát képviselő hidraulikus blokk végzi.

Az SMART DENSITY technológia garantáltja a kiválóan formázott bálákat mindenféle bálázási körülmények mellett, legyen szó akár szabálytalan rendekről vagy alacsony mennyiségről. A karok eltérő mértékű nyomást biztosítanak, így garantálják a hevederek megfelelő feszítettségét a kezelő által előre beállított sűrűséghez képest. A SMART DENSITY eszköznek, valamint az új lágymag funkciónak köszönhetően a bála közepe jóval szellősebb, teljes mértékben hasonlít már egy fix kamrában készült bálához.

A Magyarországra ékező VARIANT 500-as modellek esetén a PRO, lenyitható rotor fenéklemez az alapfelszereltség részét képezi. A PRO fenéklemez szenzora jelzést ad a kabinban, ha nagyobb mennyiségű termény érkezik a rotorhoz és megnyílik a fenéklemez, ez az előfigyelmeztető rendszer lehetővé teszi az ideális haladási sebesség kiválasztását.

claas variant

A VARIANT egyedülálló a változó kamrás bálázók körében, mert a rotor indítja meg a bálaképzést – fotó: AXIÁL Kft.

A teljes VARIANT 500 sorozat komfort hálós kötözéssel rendelkezik, ahol a kezelő a fülkéből beállíthatja a hálóréteg számát. Ez az új kötözési rendszer alacsonyabbra került, optimális hozzáférést biztosítva a hálócseréhez. A gép hálós kötözése használható standard hálóval, ami széltől-szélig tartó fedést biztosít. Alternatívaként használható egy extra széles háló is, ha a hálónak a bála szélein túl kell, hogy érjen 10-10 cm. A spirál henger kifeszíti a hálót, hogy széltől-szélig érjen bálán. A VARIANT 500 új hálófék megoldása biztosítja a háló folyamatos feszítését, függetlenül a tekercs átmérőjétől és a háló minőségétől.

Alapfelszereltség részét képezi a VARIANT fejlett kenési rendszere. Mint ahogy ezen a gépen is látható, alap a kiközpontosított manuális zsírzó rendszer. Alternatívaként választható opció az automatikus központi zsírzó rendszer, ami a fülkéből állítható. Az összes kenési pont, ami 1,5 méteren vagy annál magasabb található a gépen, csoportosítva van ezen a magasságon, hogy garantálják a kezelő biztonságát. Ez az olajzó rendszer felelős a láncok kenéséért, az olaj mennyiség lánconként állítható. Alap funkció a tankba épített szintjelző, amely értesíti a kezelőt amint a szint egy bizonyos határ alá csökken. Az olajzó rendszer új kefékkel is ellátták, hogy megfelelően kenje a láncokat.

claas variant

A teljes VARIANT 500 sorozat komfort hálós kötözéssel rendelkezik, ahol a kezelő a fülkéből beállíthatja a hálóréteg számát – fotó: AXIÁL Kft.

A gép alvázát meghosszabbították, annak érdekében, hogy a VARIANT-hoz elérhető abroncsok választékát kiszélesítsék. Mindegyik választás az alvázhoz illeszthető az alátétlemezeknek köszönhetően, amelyek garantálják, hogy a gép vízszintes marad. Az abroncsok választéka megnövekedett, már a legkisebbektől egészen a legnagyobbakig állnak rendelkezésre kerekek a talajhoz való alkalmazkodáshoz.

A VARIANT 500-as bálázók CLAAS CEMIS 700 érintőképernyős, valamint nyomógombos, színes, grafikus kezelőegysége könnyen áttekinthető és ISOBUS rendszerű. A kezelőfelületen minden egyes adat egy pillanat alatt leolvasható: bálaátmérő, bálakamra nyomása, TLT fordulatszám, bálaszám, kések ki vagy bekapcsolt állapota. Bérmunkák esetén pedig húsz különböző ügyfél adatainak rögzítésére alkalmas (pl.: bálaszám; napi vagy összesített).

További információt a termékről az AXIÁL Kft. területileg illetékes munkatársaitól kaphat!