A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2019 novemberétől az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere-rel kötött korábbi megállapodásuk, ezzel új mérföldkőhöz léptetve a vállalatot. A gyártó a továbbiakban Magyarországon a sárga kombájnokat a Készenlét Zrt.-n keresztül fogja értékesíteni.

kombájn

Hazánkban a Sampo kombájnokat a Készenlét Zrt. forgalmazza.

A finn Sampo Rosenlew a legrégebbi európai mezőgépgyártók közé tartozik, gyökerei pedig egészen 1853-ig nyúlnak vissza, amikor megalapították az Oy W. Rosenlew Ab családi vállalkozást, majd a Sampo Rosenlew nevet 1991-ben kapta.

A kombájnok gyártása 1957-ben kezdődött, és az elkövetkezendő 6 évtized alatt több mint 50 000 kombájnt szállított az északi országokba, Európába, Észak-Afrikába, valamint Oroszország és utódállamaiba is. Stratégiai partnerei közt szerepel a – Challenger, Fendt, Massey Ferguson, Valtra márkákat birtokló – AGCO, míg eddig a nyugat- és közép-európai kombájnértékesítésben a Deere & Company segítette.

A finn Sampo Rosenlew növekvő részesedést akar szerezni a világpiacon, ezért is folyamatosan keresi az új potenciális piacokat termékei megjelenítésére új és kibővített modellválasztékával. Az EU-tagországokban a jövőben független kereskedőpartnerek segítségével értékesítik termékeiket.

Főbb típusok, a Verrato V4-es és az új Comia C 2.0 gépcsalád.

VERRATO V4 kombájn:

A nemes egyszerűség, megbízhatóság gépe. A korábbi 2000 széria kiváltására alkotta meg a Sampo Rosenlew új modelljét, a Verrato V4 kombájnt, amely számos elemében megegyezik a nemrég megjelent újgenerációs Comia gépekkel.

kombájn

Egyszerűen kezelhető és megbízható gép.

A Verrato gyökerei mélyen a Sampo kombájnok DNS-éhez nyúlnak vissza. A termékcsalád az egész világot elárasztotta, a legegzotikusabb növényfajták kicsépelése érdekében. A világ minden tájáról kapott visszajelzések hozzásegítettek a sokoldalú és a valaha legmegbízhatóbb kombájnok kifejlesztéséhez.

Alapfelszereltségéhez tartozik: a gabona- és kukoricaszett, elektromos differenciálzár, Pick UP Reel műanyag-teflon motolla fogak, karbantartásmentes Wobble Box-meghajtás a kaszánál, a nagy kapacitású kőcsapda. A cséplődob 500 mm átmérőjű, mely 1100 mm széles, és 8 verőléccel van ellátva, a szalmaleválasztás 4,8 m2, a magtisztítás 3,4 m2 felületen történik. Alapfelszereltség továbbá a magas fordulatszámú szecskázómű és a légkondicionált, légrúgós üléssel, Comvision érintőképernyővel ellátott kabin. További műszaki adatok és jellemzők: a lenti táblázatban.

A géphez számos opció elérhető, mellyel mindenki a saját elvárásai alapján alakíthatja ki a számára leginkább megfelelő felszereltséget.

COMIA C 2.0. gépcsalád (melynek tagjai a C6, C8, C10 és a C12 típusok):

Modern, kényelmes, üzembiztos gépek, melyek a közepes méretű gazdaságok számára nyújtanak megbízható megoldást az aratási munkáknál.

A COMIA C családból továbbfejlesztett C 2.0. sorozat számos új elemmel és tulajdonsággal bővült, de szem előtt tartva a Sampo kombájnok alap- és egyben kiemelkedő tulajdonságát, a nagy tisztaságú terményfeldolgozást és a gép könnyű tisztíthatóságát.

Comia C12

Modern, kényelmes, üzembiztos gépek.

Ismerkedjünk meg a felépítésének néhány jellemzőivel!

Vázszerkezet: Az új váz high-tech CMT MIG-technológiával került hegesztésre. A váz tervezésénél az optimális vezethetőség és magas termelékenység volt a kiindulópont. Egyszerű, stabil és ellenálló. Mint a nagyobb modelleknél, U oszlop kapcsolja össze az első és hátsó tengelyeket, így biztosítva hosszú élettartamot. Habár a Comia csaknem 150 kg-mal robusztusabb az előző modellekhez képest, a gyártás során 40-nel kevesebb gyártási lépésben dolgoztak a Sampo finnországi üzemeiben. Az új váz a cséplőszerkezet masszívabb felépítését is lehetővé tette.

Az új Sampo Comia-forma a kombájnokat az új évtizedbe vezeti. Az új design tetszetős, áramvonalasabb, kevésbé szögletes, mindez funkcionalitással párosítva. A Comia az intelligens tervezés és stílus tökéletes keveréke, habár a legfőbb újítások a belsejében találhatóak.
SAMPO

A Comia új váza a cséplőszerkezet masszívabb felépítését is lehetővé tette.

Vágószerkezet: A Comia sorozat vágóasztala az elmúlt évek gondos termékfejlesztései alapján jött létre, ennek köszönhetően sikerült a kalászveszteséget minimálisra csökkenteni. A Verrato V4-nél már említett motolla hatékony nylon/műanyag fogai és a vágószerkezet hidraulikus visszaforgató rendszere tökéletesítik a rendkívül funkcionális vágó- és behordószerkezetet. Az optimális távolság a kések és az adagoló csiga között biztosítja a zavartalan ellátást. Késeit Wobble Box-rendszerű meghajtó működteti, így alig igényel karbantartást. A vágóasztalméretek 3,45 m és 6,3 m között variálhatók.

Cséplőrendszer

kombájn

Cséplőrendszere bizonyos modelleknél egyedi előcséplő dobbal lettek felszerelve, ami növeli a hatékonyságot, így 20%-kal hatékonyabb, mint az egy dobbal szerelt rendszerek. Az előcséplő rendszerhez tartozó dobkosár vezetékrendszerének kialakítása egyedileg szabadalmaztatott. Ez eltér a versenytársakétól, mivel a dobkosara külön is állítható. Minden modell nagy teherbírású öntöttvas cséplődobbal van felszerelve. Megemlítendő az opcióban beépíthető CSP (szeparátor dob), mely akár 20%-kal nagyobb szalmarázóláda-kapacitást eredményez nedvesebb körülmények között.

Magtálca és a rosták: A magtálcák tartós rozsdamentes acélból készültek, aminek köszönhetően alacsony súrlódási mutatókkal rendelkeznek. Az ellenhatású rázóasztal hatékonyan választja szét a gabonát a pelyvától, amely a cséplőszerkezet sokkal egyenletesebb működését eredményezi. A rosta RV2 lamellás kivitelű. Az RV2 lamellás rostán minden második lamella meghajlított. Ez hatékonyan megakadályozza a szalmatöredékek, törek bejutását a magtartályba.

A gabonarosta, egy RV3 lamellás szita. Mindkét modell, az RV2 és az RV3 is a szokásos rostáknál több mint 30%-kal tágabbra nyithatók, anélkül, hogy tisztítatlan gabona jutna a magtartályba. A mindkét típusú rosta külön szabályozható. Rendelhető 4-5 és 6 ládás kivitelben.

AVARA kabin

Tágas, ergonomikus és modern. Három szó, amelyek a Comia sorozatú kombájn új fülkéjét jellemzik. Ezek lényegében azok a tulajdonságok, amelyeket ügyfeleink nagyra értékelnek a kombájnok fülkéiben. Az ergonomikus munkakörnyezet lehetővé teszi számunkra, hogy az egész napos aratás során is éberen végezhessük a munkánkat. Az új, modern megjelenéshez hozzájárulnak a széles látószögű visszapillantó tükrök és a nyolc munkalámpa. A Comia új Avara fülkéje kombinálja ezeket a funkciókat.

kombájn

Tágas, ergonomikus fülke.

Megújítottuk az egész munkakörnyezetet. Szélvédő, kormányoszlop, ülés, kezelő eszközök, légáramlás és érintőképernyő. Az aratási munka többórás jelenlétet jelent a fülkében. Az optimális és ergonomikus vezérlőberendezések biztonságosabbá teszik a munkát, és kellemessé teszik a hosszabb munkaidőt a gép kezelője számára.

Comvision II. színes kijelző

A 8:3 képernyő a legszélesebb kijelző a piacon. Munka közben az egyik kezével könnyedén vezérelheti az érintőképernyőt.

kép

Könnyen kezelhető és jól látható kijelző.

A képernyő két nézetre van osztva, egy statikus és egy alternatív nézetre. Ön is kiválaszthatja az alternatív nézetet. Könnyedén tudja állítani a képernyő szögét a gömbcsuklós kialakításnak köszönhetően. Az aratási folyamatok megfigyelése nagyon egyszerű, egyszerre láthatjuk pl. a szemveszteségmérő monitort, a vágóasztal magasságát, a haladási sebességet és a figyelmeztető jelzéseket. Probléma esetén a ComVision II felugró képernyővel és hangjelzéssel figyelmezteti Önt. A monitoron keresztül könnyen kiolvashatóak a lehetséges motorhibakódok is.

Motor

A dízelmotorokra vonatkozó károsanyag-kibocsátási előírások folyamatosan szigorodnak. A Sampo Comia kombájn megfelel a kereskedelmi gépekre vonatkozó TIER 4 károsanyag-kibocsátási követelményeknek. Az új SCR dízeltechnológia alkalmazása védi a környezetet, és 10%-os üzemanyagköltség-csökkentést eredményez a Common Rail üzemanyagrendszerekhez képest. A motorok kipufogógázát AdBlue-val kezelik. A fülkében felszerelt Comvision monitoron keresztül leolvasható az adalékanyag-fogyasztás is. A motorok teljesítménye a 150 LE – 300 LE között van modelltől függően.

gép

A motorok teljesítménye 150 LE – 300 LE közötti.

Tisztíthatóság: Tisztíthatóság tekintetében a Comia kombájnok vitathatatlanul piacvezetők. A ferde felületek kihúzhatók, a szalmarázóládák fenéklemezei eltávolíthatók, és így tovább. Noha ezek a funkciók más gyártmányú kombájnoknál is jelen lehetnek, a Sampo oly módon alkalmazta ezeket, hogy a tisztítás elvégzéséhez nem kell a gépet szervizbe szállítani. Ehelyett a tisztítás a szántóföldön is elvégezhető, amivel idő takarítható meg. A  ferde felhordó felső tengelye és a dobkosár könnyen hozzáférhető.

Ha nehéz körülmények között végzett munka szükségessé teszi, a nagy szervizajtók eltávolításával a dobkosár könnyen tisztítható. Az aranyszabály ugyanis az, hogy csak tiszta kombájnnal lehet tiszta gabonát csépelni.

A gép bal oldalán elhelyezkedő karokkal az ajtók könnyen és gyorsan nyithatók. A ferde felhordó és a visszahordó csiga is hozzáférhető a gyorskioldó ajtókon keresztül. Az egész művelet elvégzéséhez nem kell a gép alá bemászni, hanem azok a kombájn oldalához férve is könnyen végrehajthatók.

kombájn

A gép tisztítása a szántóföldön is elvégezhető.

A Comia alaptartozéka a legegyszerűbben tisztítható magtartály a piacon. Szinte az összes tankban található csiga kihúzható szerszám használata nélkül. Ez a funkció leginkább a betakarítást nehéz körülmények között végző vetőmagtermelő gazdálkodók körében népszerű.

Műszaki adatok:

Típus Motor Vágóasztal Kabin, érintő képernyő Szalma- rázó láda Magtartály Ürítési Első köpeny Hátsó köpeny
magasság
Verrato V 4 Agco Power 4h, 150 LE 3,9 m STD standard, Comvision I 4 db 3700 l 3,4 m 18,4 R 34 360/70R20
Comia C 6 Agco Power 4h, 185 LE 4,2 m Avara, Comvision II 5 db 4400 l 4,0 m 600/65R34 420/65R20
Comia C 8 Agco Power 6h, 210 LE 4,5 m Avara, Comvision II 5 db 5400 l 4,0 m 600/65R34 420/65R20
Comia C 10 Agco Power 6h, 238 LE 5,1 m Avara, Comvision II 6 db 6000 l 4,4 m 650/65R38 480/65R24
Comia C 12 Agco Power 6h, 300 LE 5,7 m Avara, Comvision II 6 db 7400 l 4,4 m 650/65R38 480/65R24

Továbbá meg kell említenünk a Magyarországon közeljövőben elérhető Comia 2 Roto C20, C22 típusú kombájnokat, melyek dupla rotoros szalmaleválasztó rendszerrel lesznek szerelve.

Összefoglalva, sikerült egy egyszerű működtetésű, felhasználóbarát, de mégis modern, a kor követelményeinek megfelelő betakarítógépet alkotni, egyenesen Finnországból, melynek forgalmazását, alkatrész-értékesítését és szervizelését a pápai székhelyű Készenlét Zrt. végzi!

Forduljon hozzánk bizalommal!

Készenlét

8500 Pápa, Mozsár u. 14. 
Tel: +3689510180
Termékreferens: Goór Sándor
E-mail: goor.sandor@keszenlet.hu
Tel: +36 30 280 6822
Web: www.keszenlet.hu