Ön tudta, hogy a Strautmann Verti-Mix 1702-es SF önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsik minden munkába állított berendezése egyedi gép? A gyártó ezeket a takarmánykeverő-kiosztókocsikat a gazdálkodók igényeire szabva értékesíti – attól függően, hogy a termelő például jászlas, vagy etetőutas technológiával dolgozik.

Természetesen más előnyei is vannak a Strautmann Verti-Mix 1702-es SF önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsiknak, amelyekről a felhasználókat kérdeztük. Lássuk, hogy milyen problémákra sikerült megoldást találni ezzel a géppel egy turai szarvasmarhatelepen.

A tejtermelő tehenészet vezetősége azért is döntött az új Strautmann Verti-Mix 1702-es SF önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi megvásárlása mellett, mert

ettől a beruházástól a takarmányozás minőségének jelentős javulását és ezáltal a tejhozam növekedését is várták.

"Több probléma megoldásában is segítséget jelentett számunkra a Strautmann Verti-Mix 1702-es SF önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi munkába állása." – nyilatkozta Csintalan Zoltán, a Galgamenti Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője.

Az állattenyésztésben a takarmánykeverő-kiosztókocsi az a jármű, amelyik a legtöbb üzemórát dolgozik egy évben, ezért fontos, hogy ez az eszköz milyen hatékonysággal működik.

Egy állattartó telep hazai viszonylatában elmondható, hogy a felvásárlási árakon nem tudunk változtatni, tehát a gazdaságosságot azzal tudjuk befolyásolni, hogy a költségeinkkel hogyan bánunk. Nagyon fontos, hogy a kiosztott takarmány mind minőségben, mind pedig mennyiségben optimális legyen az állatok számára.

"Amennyiben a kiosztott takarmánykeverék homogén, az állatok kevésbé tudnak válogatni és több takarmány hasznosul. A pazarlás visszaszorításával a költségeket is csökkenteni tudjuk.

Reményeink szerint, akár

5-10%-os hozamtöbbletet is elérhetünk, munkaidőben pedig napi két órát is megspórolhatunk."

– mondta Csintalan Zoltán.

"Miért döntöttünk a Strautmann márka mellett? – A korábban felsorolt érvek mellett, a szervizes kollégáknak is nagyon tetszett!

A karbantartási intervallum is tágabb, így kevesebb az állásidő. A ritkább karbantartásnak köszönhetően kevesebb az erre eső költség is.

A németországi tanulmányutunk alkalmával az külföldi gazdatársunk beszámolt arról, hogy az ő Strautmann takarmánykeverő-kiosztókocsijával rendkívül hosszú, közel kétszer hosszabb élettartamnál járnak, az előző berendezéshez képest.

A Németországban megtekintett gép 30.000 üzemórán is túl volt már, szemben a korábban használt, más típusú géppel, amelyet 16.500 üzemóránál ki kellett selejtezni.

Strautmann Verti-Mix 1702-es SF önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi munka közben – fotó: Agroinform.hu

A Galgamenti Mezőgazdasági Kft. sok szempont figyelembevétele után, jól megfontolt döntésként határozott a Strautmann Verti-Mix 1702-es SF önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi megvásárlása mellett.

  • A motor elrendezése ideális: a műszaki kollégák szerint könnyen hozzáférhető és jól karbantartható.
  • Manuálisan is kietethető a takarmány – így egy esetleges elektronikai hiba esetén sem fordulhat elő fennakadás a takarmányozásban.
  • A gép nagyon megbízható, kiválóak a felhasználói vélemények a márkával kapcsolatosan.

Az első gépek közül került a turai szarvasmarhatelepre az új 02-es széria, amelyben megjelenik az integrált vezérlő és az új fejlesztésű Vario² keverőcsiga. Az eszköz meghajtásáról egy új Tier III/B besorolású 6 hengeres 129 KW (175 LE) John Deere motor gondoskodik.

A 2 méter széles, nagy teljesítményű maródob a 114 késével gyors takarmányfelvételt tesz lehetővé a silófal tetejétől egészen az aljáig. Automatikus hidraulika szabályozása lehetővé teszi a legoptimálisabb és leggyorsabb takarmányfelvételt – a visszafordítható forgásirány pedig a pontos takarmányadagolásért felel.

Az optimális takarmányfelvétel után, a tökéletesen homogén keverékről a Vario² keverőcsigák gondoskodnak, amellyel alacsony energia- és időráfordítással élettanilag a legjobb, tökéletesen homogén takarmánykeverék adható az állatoknak.

A kiosztásról az elől-keresztben elhelyezett kiosztószalag gondoskodik, amelyet az egyedi igények miatt, bal oldalon, egy méter hosszú toldószalaggal is felszereltek, hogy a magas jászolszerkezetű istállók kiosztása is tökéletes legyen.

A Strautmann Verti-Mix 1702-es SF gép sok extra felszereléssel került gyártásra – ilyen többek között, a magas jászlak kiosztására alkalmas toldószalag. Az állatok egészségét védelmező és a fém idegen testek kiválasztására alkalmas mágnesrendszer is felkerült mind a két keverőcsigára, amellyel a kevert takarmányba került fémek hatékonyan kiválaszthatók. A keverőtartály rozsdamentes kopóbetéttel lett ellátva, valamint a keverőcsigák élére is egy „INNUDOR“ rozsdamentes kopószalag került.

A kezelő munkáját 3 kamerából álló kamerarendszer teszi kényelmesebbé.

A gépet négykerék kormányzás, valamint motor-előmelegítő segíti a téli hidegek ellen.

A hidraulikus hajtóművek működtetése, meghajtása és vezérlése központilag, egy integrált kezelőfelületen érhető el, amely a teljes munkafolyamat rögzítésére és a receptúrák tervezett és tényszerű felhasználására alkalmas – így a „precíziós“ működést is lehetővé teszi.

A turai szarvasmarhatelep etető-gépkezelő személyzete is szívesen dolgozik az új Strautmann géppel.

"Nagyon egyszerű a Strautmann Verti-Mix 1702-es SF önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi kezelése, hiszen egy képernyőről tudjuk vezérelni.

A négykerék-kormányzásnak köszönhetően könnyen manőverezhető a gép

– és így az istállón belül is jobban boldogulunk az új eszközzel." – számolt be a tapasztalatairól Olenyik Zoltán.