A Bácsai Agrár Zrt. több mint 60 éves múlttal rendelkező cég, mely 2000 hektáron gazdálkodik, és mellette van egy 600 db-os tehenészetük – plusz a szaporulat –, ezenkívül Nagybajcson még hízóbika-neveléssel is foglalkoznak. Ez így összesen kb. 200-250 db hízóbikát, 700-800 db üszőt és 600 tehenet jelent, így kb. 1700 db-os állatlétszámmal dolgoznak. Mózes Áron telepvezetővel beszélgettünk.

A piacon többféle önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi is kapható, miért pont a FARESIN-re esett a választás?

Már régóta szerettünk volna ide a telepre önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit, mert első körben az volt a célunk, hogy könnyebben kivitelezhető legyen a munka, ne kelljen hozzá két ember, csak egy. Ezelőtt ezt úgy oldottuk meg, hogy volt egy vontatott etetőkocsink, amit rakodógép töltött meg a különböző komponensekkel. Ezzel az új megoldással ez redukálódott egy főre, aki mindent el tud végezni egymaga, mivel ez az új gép már silómarós.

gép

"Az első időszakban megdöbbentett bennünket a keverék kiváló minősége, én még ennyire homogén anyagot nem láttam itt a telepen."

Emellett nagyon lényeges szempont volt az is, hogy a réginek kicsi volt már a keverő hombárja, mindössze 12 m3-es, az új pedig 18 m3-es. A beszerzése előtt gazdaságossági számításokat is végeztünk, és mivel kellett volna egy új traktor és rakodó is a nagyobb mixer mellé, árban is közelítettünk az önjáróéhoz, így azt választottuk.

Hogy miért pont a FARESIN? Nekem, ha önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiról van szó, elsőre mindig a FARESIN ugrott be. Ettől függetlenül elég sokat foglalkoztunk a beruházással, más márkákat is megnéztünk, nagyon sok árajánlatot bekértünk. Ár/érték arányban ezt a típust tartottuk a legjobbnak. Mindenképp kétcsigásat szerettünk volna. A bekerülési ár mellett megvizsgáltuk az üzemeltetési költségeit is, továbbá hogy milyen szerviz- és kopóalkatrész-költséggel kell számolnunk, és ebben a tekintetben is ez a kocsi került ki győztesen.

takarmány

A 18 m3-es, vertikális elrendezésű, kétcsigás keverőhombár nagyon homogén takarmány készítésére képes

Már hallottunk egy-két információt, de milyen felépítésű etetőkocsiról van szó?

Ez egy 18 m3-es, két függőleges kialakítású csigával, hidraulikusan állítható állókésekkel, silómaróval, mérleggel, csak az egyik oldalra kiosztó, a hozzá kapcsolódó szoftverekkel és adathordozókkal szerelt takarmánykeverő-kiosztó, önjárókocsi, FPT gyártmányú, 129 kW/175 LE teljesítményű motorral. A keverőtartályába 5000-5500 kg tömegű takarmány fér. Lényegesen nagyobb az előd kapacitásánál, de ez fontos is, mivel én szeretem a nagyobb adagokat.

A silómaró lényegesen kíméletesebben bánik a silófallal, mint korábban a rakodógép kanala, ami megbontotta a belső rétegeket is, és ezzel a takarmány minőségét erősen rontotta. A komponensek mennyiségének beadagolása sokkal korrektebb így, mert a markolókanálba sokszor az 50 kg széna helyett 100 került, ami nem szerencsés dolog. Így a receptúra összeállítása sokkal pontosabb, és a keverék minősége is lényegesen jobb, mint az előző gépünk esetében.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy kb. 1000 üzemóra után kell majd cserélni a késeket a keverődobokon, mivel kezd látszódni a mixen, hogy nem olyan, mint az elején volt. A silómarók késeit sem cseréltük még, de az is lassan esedékes lesz.

Az első időszakban megdöbbentett bennünket a keverék kiváló minősége – főleg a szálasabb takarmányoknál, az üszőknél –, én még ennyire homogén anyagot nem láttam itt a telepen. A bekeverés időtartama is lerövidült, ma már lényegesen gyorsabbá vált, fél óra is elegendő az eddigi egy óra helyett.

Hallottuk már egy-két előnyét az újdonságnak, de mondana nekünk erről bővebben is valamit?

Igen, a takarmány homogenitását már említettem, és azt, hogy sokkal kíméletesebben bánik a silómaró a silófallal, de gyorsabbnak nem mondanám az összetevők tartályba kerülését, mint a rakodógépes megoldás esetén, mert a bemarás lassabb folyamat. Mivel lényegesen nagyobb a keverőtartály, sokkal nagyobb mennyiségeket tudtunk így elkészíteni és ezzel a géppel menet közben is kevertetünk.

Ami egy másik nagy előnye a FARESIN-nak, hogy ebben van egy úgynevezett Farm Manager program, amivel a mérlegadatokat tudjuk kezelni, illetve összegyűjteni. A program tartalmaz egy TIMER elnevezésű lehetőséget, amivel a különböző komponensek bemarása előtt és után bármilyen keverési időt be lehet állítani. A mérleg kijelzi ezt a kezelőnek, aki látja, hogy mennyi ideig kell kevertetnie a takarmányt.

Az adatokat egy T-DATA nevű adathordozó patron – ami úgy működik, mint egy USB pendrive – és egy ehhez kapcsolható dokkolóegység segítségével lehet a számítógépre átvinni. A rendszer mindent rögzít, így visszaellenőrizhető, hogy a takarmánykeverő-kiosztó kocsi az összetevőket mikor, mennyi ideig marta be és milyen mennyiségben, illetve minden funkció elindítását memorizálja a mérleg.

Mivel a vásárláskor az volt a célunk, hogy nagy adagokat jól kevertessük meg, így most naponta 4 adaggal kell kevesebbet mixelni. Ezzel napi szinten 1,5 órát nyertünk, és minőségi takarmányt tudunk készíteni. Sokkal homogénebb az állaga.

takarmánykeverő

"A silómaró lényegesen kíméletesebben bánik a silófallal, mint korábban a rakodógép kanala."

Milyen munkabeosztással dolgozik a gép?

Napi 6-7 órát dolgozik, ami úgy jön össze, hogy reggel elvégzi az etetést, először a teheneket, majd a borjakat, aztán pihen. Délben újrakezdi a vemhes üszők etetését, mert azok sokan vannak, és utána a tejelő istállókat. Nem folyamatosan kell dolgoznia.

Megfelelt-e minden elvárásnak a FARESIN önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi, amiért megvették?

A már említett tejzsírszázalék-növekedést szerintünk ennek a kocsinak a munkába állítása eredményezte, mivel a FARESIN által sokkal pontosabban tudtuk bemérni a komponenseket, másrészt homogénebb lett a mix. Tejmennyiséget ugyan nem hozott, de nem tudom, hogy a régivel tudtuk volna-e tartani a szintet. Ez nagy kérdés marad, amire választ nem tudok adni, mivel csak az újat használtuk.

önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi

A gép méreteit és a fordulókat viszonylag hamar megszokták a kezelői

Már szó volt a betanításról, de hallhatnánk erről bővebben is?

Csak egy délután voltak itt a gyártó és a kereskedő képviselői, de telefonon bármikor el lehet őket érni. Viszonylag egyszerűen kezelhetőnek tűnt a gép, mivel van benne egy joystick, amivel irányítani lehet a silómarót, ki- és bekapcsolni, fel-le mozgatni, és elmondták, milyen fordulatszámon kell működtetni. Egy képes tábla is mutatja, hogy milyen egységek kezelhetők még róla. Például a keverőcsiga, a felhordó szalag. Egyszer én is kipróbáltam, hogy azért tisztában legyek a működésével és a működtetésével. A használata gyakorlat és rátermettség kérdése, de a kollégáinkkal nem volt gond. Természetesen meg kell szokni, mint minden új dolgot.

A gép működtetéséhez szükséges Farm Manager programot hamar megtanultam, az ismertetését követően már használni is tudtam, mivel közel állnak hozzám ezek a dolgok.

faresin

A joystick és több monitor is segíti és leegyszerűsíti a kezelő munkáját

Milyen a gép karbantarthatósága?

Mivel automata, központi zsírzóberendezéssel van felszerelve, így az nem igényel különösebb odafigyelést, csak a tartálya legyen feltöltve kenőanyaggal. A motor vízhűtő ventilátorának forgásiránya szintén automatikusan és manuálisan is vezérelhető, de amikor a levegőszűrőt naponta kifúvatjuk, akkor a vízhűtőnél is megtesszük ezt, illetve napközben néha bekapcsolom egy-kétszer. Nem választom az automatafunkciót, mert lehet, hogy pont akkor tenné ezt meg, amikor nem igazán lenne szerencsés. Figyelni kell a keverőcsiga késeinek kopására, amit nálunk előreláthatólag 800-1000 üzemóra után kell majd cserélni – kapcsolódott be a beszélgetésbe Kamocsai Gyula, a kiosztó kocsi egyik kezelője.

Mit tud nekünk elmondani a fülke kényelméről, a gép kezelhetőségéről?

Nagyon komfortos, GRAMMER légrugós ülés gondoskodik a megfelelő kényelemről, csendes, mivel a motor a gép hátulján helyezkedik el, minden kezelőegység kézre esik. Jó a hűtése és a fűtése is. Egy hónap kellett hozzá, míg megszoktam a kezelését, de nem bonyolultabb, mint az előző gépé, egyszerűbb vele az etetés, belefér minden, könnyebben kever, és jobb takarmányt is készít. A felhordószalag lengéscsillapított, így menet közben nem „csapkod”ez az egység, ami tovább fokozza a kényelmet.

gép

A jobboldali kartámaszon található a joystick és minden olyan fontos kapcsoló, mely a gép működtetéséhez szükséges

Egy ilyen stratégiai géphez milyen háttérbiztosítást ígér a kereskedő?

Az etetőkocsit a pápai Készenlét Zrt.-től vettük, ők az ígérték, hogy egy napon belül kijönnek, ha történne valami. Szerencsére 70 km-re van ide a központjuk, így nincs messze a szervizháttér, de ahogy említettem már, erre még nem volt szükség. Reméljük, nem is fog előfordulni. Egy év vagy 2000 üzemóra garanciát kaptunk a géphez. Nálunk is kb. ennyi üzemórát fog teljesíteni egy év alatt. Ha jól tudom, Szanyban is van egy ilyen márkájú önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi, amibe már 20.000 üzemórát hajtottak, és megbízhatóan működik.

A tervezett szervizek, amik 300 üzemóránként időszerűek, rendben zajlanak. Általában egy héttel előtte megbeszéljük, aztán jönnek, elvégzik az olaj-, a légszűrő-, valamint a hidraulikaszűrő-cserét és ami szükséges még.

Ha valaki érdeklődne a gép iránt, ajánlaná-e a FARESIN LEADER PF 2.18 PLUS Ecomix T3A takarmánykeverő-kiosztó kocsit?

Mindenképp ajánlanám, ha még nincsen önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsijuk, és jobb mixet szeretnének, mivel ezzel minőségi takarmányt lehet készíteni. Igaz, nem olcsó, de remélem, hogy 7-8 évig még megbízhatóan eldolgozik itt a telepen. Én örülök, hogy megvásároltuk!

A FARESIN LEADER PF 2 PLUS Ecomix takarmánykeverő-kiosztó kocsi rövid műszaki bemutatása

40 éves piaci jelenlétének köszönhetően, a FARESIN Industries jól kombinálja a kutatásait, technológiai fejlődését és az eddigi tapasztalatait. A PF sorozat előrelépést jelent a precíziós takarmányozás terén, melynek célja az állatok jólétének javítása, a jobb termelés és az állományok etetésére vonatkozó költségek csökkentése. A LEADER PF 2 PLUS modellcsalád 8 méretben, a 18 m3-estől, egészen a 33 m3-es tartálykapacitásig szerezhető be. Az Ecomix kivitel közepes és nagyobb, egy telephellyel rendelkező gazdaságoknak ajánlott.

A bemutatott modell motorja T3A környezetvédelmi besorolású, FPT gyártmányú, turbódízel, öntisztító CLEANFIX (automata ventilátor levegő visszaforgatás) rendszerrel szerelve. A motor a keverőtartály mögött került elhelyezésre, így kisebb zajterhelés éri a vezetőt. Hajtása hidrosztatikus. A gép 3 sebességi tartományban dolgozik, a munkafázisok figyelembevételével (silómarás, keverés/telepi mozgás, nagyobb sebességű, telephelyek közti mozgás). Összkerékhajtás és háromféle kormányzási mód segíti a gép mozgását. Opcionálisan rugózott hidakkal is kérhető. A hidrosztatikus rendszer előmelegítőt kapott. A fékezésről olajfürdős tárcsafékek gondoskodnak, szervo rásegítéssel.

faresin

A FARESIN LEADER PF 2.18 PLUS Ecomix önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi alkalmazásával lényegesen egyszerűbb és pontosabb lett az állatok etetése.

A kabinja kényelmes, túlnyomásos, légkondicionált, GRAMMER légrugós üléssel szerelt, a gép fő funkciói joystickkel vezérelhetőek. A kezelőt interaktív 7”-os színes kijelző, tolatókamera és 6 db munkalámpa segíti a munkában és a közlekedésben. A 700 mm átmérőjű maródob, 3 rakodási sebességgel (a bemart anyagoktól függően) és változtatható forgásiránnyal rendelkezik, hosszabb szálú anyagok vágásához segítséget nyújtanak az opcionális, hidraulikus ellenkések, melyek az intenzívebb aprítóhatás és az optimális rosttartalom elérése érdekében kerülhetnek beszerelésre.

A felhordóra felárért extra vágórendszer és vízpermetező is kérhető. A maródob és a felhordó csatorna 800 mm széles és kétirányú mozgásra képes. Szállítási teljesítménye 10 m3/perc, a gémet lengéscsillapítással látták el, ami a felhordási fázisban egyenletességet, közlekedéskor pedig a kezelőnek komfortosságot biztosít. A gép egy úgynevezett LOAD IN ALT (automatikus blokkoló) rendszerrel is felszerelhető, amely az összetevők betöltésének pontosságát segíti.

A keverőhombárban a keverés „szökőkúthatással”, egyik csigáról a másikra, 8-as íven, alulról felfelé, előröl, hátra történik (két csigás kialakítás esetén). A keverőcsigák sebessége az éppen esedékes műveletnek megfelelően állítható, a hidraulikus meghajtásuknak köszönhetően a fordulatszámuk fokozatmentesen szabályozható, mely biztosítja a homogenitást és a gazdaságos üzemet. Lehetőség van DUROSTAT erősített csigákkal és WOLFRAM bevonatú vágókésekkel is megvásárolni a gépet.

A hosszú élettartam érdekében a FARESIN kiváló minőségű acélokat alkalmaz. Az alváz 15-20 mm, a keverőtartály fenéklemeze 20-25 mm, az oldalfal 8 mm vastag. A tartályba 2 db hidraulikusan mozgatható ellenkés van, melyek csökkentik a vágási időt. A visszatartó gyűrű az alapváltozatnál került felszerelésre, de opcionálisan egy vízkezelő rendszerrel is kérhető a keverőtartály. 700 és 900 mm széles, akár egyedi kihordószerkezetek közül is lehet választani, különböző kiosztó nyílásokkal.

A beépített mérlegrendszer (4 cellával) biztosítja a mérés pontosságát, a mérlegkijelző monitor a kabinban elhelyezve, különböző hangjelzéssel figyelmezteti a kezelőt a programba betáplált összetevők mennyiségének elérése előtt és a pontos tömeg betöltésekor. A I FELL GOOD mérleggel és Farm Manager program segítségével csoportos és egy állatra készített receptúrát lehet programozni manuálisan és a telepi PC-ről. Az adatokat a mérlegrendszerről egyszerűen, dokkolóegység segítségével lehet letölteni és értékelni az elvégzett munkát (dátum, idő, receptek szerint).

A gép „PolispecNIR” rendszer előkészítéssel rendelkezik. A FARESIN és az ITPhotonics partnerségének köszönhetően, kifejlesztésre került a poliSPECNIR TM berendezés, melylyel különböző mérési tartományokban mérhetünk a keverési folyamat előtt, közben és után.

Forrás: Hatala László – Agrofórum

Forduljon a Készenlét Zrt.-hez bizalommal a Faresin gépekkel kapcsolatban!

Készenlét Zrt.

8500 Pápa, Mozsár u. 14. 
Tel: +36/89/510-180
Termékreferens: Martonfalvi Csaba
E-mail: martonfalvi.csaba@keszenlet.hu
Tel: +36/30/385-75-82
Web: www.keszenlet.hu