A Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. a 79. OMÉK társrendezvényeként megtartott 32. Bábolnai Gazdanapok alkalmával elnyerte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gépészeti innovációs különdíját. Az elismerés nívóját tovább emeli, hogy idén mindössze három díj talált gazdára a gépkereskedelmi kiállítók között.

Pillanatkép a Sokoró standján (jobb oldalon Szabó Tibor) – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A gépészeti különdíj kapcsán a Sokoró Kft. történetéről és a saját tervezésű, valamint gyártású gépek fejlesztéséről Szabó Tibor belkereskedelmi és beszerzési igazgatóval beszélgettünk.

A stand középpontjában egy klasszikus SOKORÓ gép és egy korszerű talajművelő eszköz áll. Mindkettő hozzátett a mai szakmai elismeréshez, vagy kifejezetten egy konkrét géptípus érdemelte ki a különdíjat?

"Úgy gondolom, hogy a vállalatunk teljes életútja vezetett el a mostani elismerésig – mégis két géptípust kiemelnék a közel hatvan általunk gyártott gép közül.

A klasszikus RSV csillagkerekes rendsodrónkról – amely évtizedek óta a SOKORÓ egyik sikerterméke – annyit elmondanék, hogy a mai napig kevés olyan magyar falu van, ahol ne működne legalább egy ilyen gép. Az eszköz egyszerűsége jelenti a nagyszerűségét. Mára természetesen vannak versenytársai a piacon, de a gazdálkodók igénye újra életre hívta a gyártást. Olyan sok termelő kereste nálunk ezeket a rendsodrókat, hogy megint gyártjuk, és szép számban értékesítjük ezeket országszerte. Az idei széria elindítása előtt a gyártási technológiában is jelentős fejlesztéseket eszközöltünk, amelynek köszönhetően

az RSV rendsodró teljesen új stílust öltött, a régi megbízható munkaminőségét és teljesítményét megőrizve.

A vázszerkezet a régi csőszerkezetből zártszelvényes szerkezetté átalakult át, ami a statikai merevség mellett a régi típuséhoz képest 60 kg-mal nagyobb tömeget eredményezett. A lengőkarok illesztési pontosságának növelésével egy megbízhatóbb és zökkenőmentesebb haladási- és munkaminőséget érhetünk el. A gyártott kerékagyat felváltotta egy nagy terhelhetőségű vásárolt kerékagy, ami tovább növelte a gép technológiai és műszaki színvonalát.

Az új gyártástechnológiának köszönhetően a rendsodróink idő- és energiatakarékos eljárással készülnek, így továbbra is kedvező ár-érték arányt biztosítunk vásárlóink számára.

Amely gépcsaláddal igazán kiérdemeltük az innovációs különdíjat, az a SOKORÓ rövidtárcsa-paletta. SET-GMÉ rövidtárcsa családunkat gondozásmentes csapágyazással gyártjuk. Ezek a munkagépek ideálisak és egyben nélkülözhetetlen eszközök tarlóhántáshoz, aratás utáni munkálatokhoz, szármaradványok talajba forgatásához, de egyaránt használhatók műveletlen területek gyomtalanítására, egyenetlen felszínek egyengetésére. A SOKORÓ rövidtárcsa-paletta 3; 4; 4,5; 5 és 6 méteres munkaszélességben kapható.

Büszkeséggel tölt el minket, amikor a gazdálkodók elismerően nyilatkoznak a gépeink vázszerkezetének minőségéről, a hegesztések minőségi és esztétikai kivitelezéséről és az eszközeink magas élettartamáról."

Sokoró SET GM 45É rövidtárcsa gyakorlati gépbemutatón – fotó: Farkas Imre / Agroinform.hu

Hosszú út vezetett a szakmai díjig. Érdekes és tanulságos történet a SOKORÓ gépgyár 70 éves múltja, amely olyan momentumokat is rejt, amelyet kevesen ismernek...

"A cégünket 1949-ben alapították, így gépgyártásunk története éppen 70 éves – igaz, hogy a kezdetekben még "téti Gépállomás" minőségben működtünk. Az idő múlásával az üzem a Győri Mezőgép téti gyáregysége, majd jóval később a téti gyára lett. 1968-ban beléptünk a nagy országos járműprogramba: az IKARUS, majd a Csepel Autógyár részére 25.000 db autóbuszalvázat gyártottunk.

1977-ben visszatértünk a mezőgazdasághoz, mégpedig az NDK Fortschritt Kombinat részére történő E296 típusú pillangós vágószerkezetek gyártásával, amelyekből másfél évtized alatt 110.000 db készül el. Ez abban az időben nagy hatékonyságú termelést jelentett, hiszen évente 4000-6000 vágószerkezetet készítettünk.

A Sokoró gyártmányú E296 adapter –  Fortschritt gyári felvétel / Agroinform.hu

1985-ben elkezdődött a CARBOROBOT széntüzelésű kazánok gyártása – ezzel párhuzamosan pedig létrejött egy önálló gyártmányfejlesztő csoport, amely fejlesztési tervei alapján a gyár piaci termékeket, közel ötven fajta mezőgazdasági gépet állított elő.

A kitartó önállósodási törekvések eredményeként cégünk 1990-től önálló állami vállalatként működött SOKORÓ Mezőgazdasági Gépgyár, Tét néven, majd rövidesen általános jogutódként megalakult a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. is. A 90-es évek közepétől beindultak a vállalat nagyobb volumenű fejlesztései: új telephelyet és új mezőgazdasági gépgyártó üzemeket hoztak létre a tulajdonosok.

Sok izgalmas géptípust fejlesztettünk és gyártottunk, amelyekre abban az időben aktuálisan piaci igény jelentkezett. Ilyenek voltak a Cambridge-hengerek, a rendre arató gépek, de ekkor kezdtük el fejleszteni a fésűs boronáinkat, szervestrágya-szóróinkat, kombinátorainkat és kultivátorainkat is.

Sokoró STK 3000 szervestrágya-szóró munkája 1998-ból. A kép egy derecskei gépbemutatón készült – fotó: Farkas Imre / Agroinform.hu

Ekkor a pillangós vágószerkezeteinket már nem a német, hanem az orosz piacra gyártottuk, és változatlanul hatalmas mennyiséget értékesítettünk belőlük. A külföldi partnereinknek köszönhetően a 90'-es években rengeteg osztrák földműves dolgozott SOKORÓ géppel, akik egyre gyakrabban bejártak hozzánk alkatrészért is, így kezdtük megtanulni azt is, hogy mit kíván a nyugati piac."

Hogyan tudná megfogalmazni a SOKORÓ sikerének kulcsát, amely az évek múlásával, ezek szerint csak növekedett?

"Az évek során mindig változtattunk a termelésen a piaci igényekhez, illetve a növekvő technológiai lehetőségekhez igazodva. Ez az alkalmazkodási készség biztosította számunkra a túlélést, a kitörést és a fejlődést.

Véleményem szerint mindig változtatni és fejlődni kell, meg kell újulni és innovatív megoldásokat kell alkalmazni,

máskülönben az élet elhalad mellettünk és azt vesszük észre, hogy kimaradtunk olyan lehetőségekből, amelyek a növekedés útját jelentenék.

A Sokoró SMG 27 mákgubó arató gépe is egy hiánypótló eszköz volt a piacon – fotó: Farkas Imre / Agroinform.hu

Hogyan vette fel a versenyt a SOKORÓ gépgyár, amikor Magyarországra is begyűrűzött, majd itt is elterjedt a sok prémium-márkás nyugati gyártmányú munkagép?

"Ebben az időszakban úgy éreztük, hogy valami teljesen újba kell kezdenünk, ha nem akarunk lemaradni. Olyan nagy multicégek beszállítójává váltunk, akik képesek voltak a cégünket folyamatos munkával ellátni – ilyenek voltak kezdetben a Simba, majd a Simba GreatPlains és a Vogel&Noot mezőgazdasági gépgyárak. Nekik közel 20 évig gyártottunk részegységeket és komplett gépeket.

Ma is vannak prémium gépgyártókkal beszállítói kapcsolataink, és természetesen nagyon büszkék vagyunk ezekre az együttműködésekre.

Sokan nem is tudják, hogy magyar gépelemekkel dolgoznak, amikor a világmárkák eszközeit kapcsolják a traktorok mögé.

Meggyőződésem, hogy folyamatos fejlesztéseink és technológiai innovációink által hosszú távon képesek leszünk mind az exportpartnereink, mind pedig a magyar mezőgép-vásárlók piaci igényeit versenyképesen teljesíteni.”

Szerző: Agroinform.hu – Igric Dominika