A régi 2000-es széria Verrato fantázianévre keresztelve megújulva folytatja tovább pályafutását. A 2011-ben debütált COMIA sorozat viszont teljes átalakuláson esett át. A legnagyobb változás az ergonómiát érintette, az új Avara-fülke jóval tágasabb lett, 15 százalékot növeltek a belterén, és tovább csökkentették zajszintjét. Új légrugós vezetőülés fogadja a kezelőt, és számtalan tárolóhely, többek között hűtőrekesz is növeli a kényelmet. Az új multifunkciós kart kifejezetten a frissült COMIA kombájnszériához fejlesztették ki.

gép

Megjelenésben is jelentősen megújult a COMIA család – fotó: sampo-rosenlew.fi

A ComVision II, 12,3 hüvelyk méretű érintőképernyős monitoron, osztott képen a cséplés és tisztítás összes fázisa beállítható, többek között a cséplődob-kosár hézag és dob fordulatszáma is egy érintéssel állítható be. A monitor intuitív kezelőfelületén piktogramok segítségével könnyedén eligazodik a felhasználó a beállítások sűrűjében, de még a tolatókamera képét is követheti ezen a felületen.

Bővült a rendelhető vágóasztal méretválasztéka, így immár 3,9 • 4,2 • 4,5 • 4,8 • 5,1 • 5,7 • 6,3 méteres munkaszélességű gabonavágó szerkezetekből választhat a felhasználó megrendeléskor.

Az adapterek le- és felcsatlakoztatása is felgyorsult, hiszen most már ennél a szériánál is alkalmazásra került a központosított, egy mozdulattal felkapcsolható kábel és tömlőcsatlakoztatás.

Megújult a magtartály, és a magürítő rendszer is továbbfejlesztésre kerül, illetve növelték az ürítés másodpercenkénti szállítási kapacitását. A C8 sorozat növelt 4400 és 5400 literes befogadókapacitású tartályait 75 L/s szállítási teljesítménnyel képes üríteni, amely közel 50 százalékos növekedés az előző generációhoz képest.

A C10 és 12 típusok 6000 és 7600 literes magtartálya pedig 100 L/s kapacitással ürül ki a 4,4 méteres ürítési magasságú csigán.

gép

Az új Avara vezetőfülke beltere – fotó: sampo-rosenlew.fi

A magtartály belső terét a fülkéből most egy jóval nagyobb üvegfelületű ablakon keresztül figyelheti meg a gépkezelő, melyet LED belső megvilágítás is segít, de a ComVision II monitoron is tájékoztatást és riasztást kap a kombájnos a magtartályszint aktuális állapotáról.

Új fejlesztésű, hidromechanikus hajtású, mellső hajtott tengelyt kapott a COMIA család új generációja, és a nagyobb nyomaték átvitelére alkalmas futóművön, továbbá az erősített hátsó tengelyen növelt abroncsméretű mellső, illetve hátsó kerekek kerültek alkalmazásra.

gépMegnövelték az ürítési teljesítményt és a magtartálytérfogatot – fotó: sampo-rosenlew.fi

A meghajtásról gondoskodó, Tier IV emissziós normákat kielégítő AGCO Power dízelmotorok is 10 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint az előző szériában.

A C6 típusban egy négyhengeres, 172 lóerős, míg a C8, C10 és C12 típusokban hathengeres, 210/238/300 LE teljesítményű motorok szolgálnak erőforrásul.

Jelentősen egyszerűsítették a kombájnszezon utáni és munka közbeni tisztítását, legyen szó a magtartályról, a csigás gyűjtővályúkról vagy a szalmarázó ládákról.

Az esti, éjszakai munka is könnyebb lesz az új COMIA-sorozattal, hiszen az új LED nappali világítás mellett nyolc nagy teljesítményű munkalámpa segíti majd.

Az Agroinform.hu Apróhirdetés rovatában rengeteg betakarítógép hirdetést talál. Több mint 10 ezer gazda 41.000 hirdetése nem tévedhet – itt böngészik a legtöbb termelő!