Amíg a traktorgyártók jelentős hányada igyekszik bizonyos típusait olyan módon megtervezni, valamint olyan homlokrakodó-szereléket kifejleszteni, gyártani, amely kombinációkkal ki lehet váltani egy rakodógépet, addig az olasz Merlo ezt pont fordítva gondolta.

Kifejlesztettek egy olyan teleszkópgémes rakodógépcsaládot, amelyhez különböző mezőgazdasági eszközök is kapcsolhatók a megszokott szántóföldi munkákhoz, helyettesítve vele egy traktort. Mi sem akarunk szakmai vitákba bonyolódni, mikor melyik a jobb megoldás az adott célra, de kétségtelen, hogy a mérnöki kreativitásból nincs hiány.

rakodógép

rakodógép

rakodógép

Merlo Multifarmer rakodógépek az eddig ismert szerepekben – fotók: www.merlo.com

Egy új gépcsalád

Természetesen újra kellett gondolni nemcsak a gép teljes vázszerkezetét, hanem a hajtásláncot is, hiszen merőben más igénybevételnek is meg kell felelni a szántóföldi munkák során.

A Merlo az első olyan vállalat a piacon, amely újragondolta a teleszkópgémes rakodók koncepcióját. Az új Multifarmer termékcsalád négy típusból áll: MF 34.7, MF 34.9, MF 40.7, MF 40.9. A teherbírás 3,4-4 tonna közötti, 7 és 9 méteres munkamagassággal. Műszaki szempontból újdonság az M CDC (Dynamic Load Control) felborulásgátló rendszer (széria), valamint a 136 LE és 170 LE teljesítményű motorok, EPD-vezérléssel a takarékosabb üzemmódhoz.

A megszokott rakodási műveletek mellett függesztett és vontatott, a mellékhajtás által működtetett eszközök, gépek is csatlakoztathatók, például vetéshez, műtrágyázáshoz vagy bálázáshoz.

A teleszkópos gémszerkezet opcióban BSS hidropneumatikus gémfelfüggesztéssel (nitrogéngázos nyomásimpulzus-csillapítással) rendelhető, ez 3 km/óra alatt automatikusan lép működésbe. A gémszerkezeten az eszközcsere, a szériakivitel részeként, gombnyomásra a fülkéből elvégezhető a gémszerkezeten és a Merlo gyári eszközökön lévő érzékelőnek, valamint hidraulikus gyorscsatlakozóknak köszönhetően.

Ugyanakkor a Multifarmer gépek szériában a következő műszaki megoldásokkal készülnek:

- M CVTronic sebességváltó 0-40 km/ó között nyomatékmegszakítás nélkül
- 3000 kg teherbírású, II. kategóriájú (MF34.7; MF34.9), valamint 7000 kg teherbírású, III. kategóriájú (MF40.7; MF40.9), 3 pontos függesztőszerkezet, gyorscsatlakozó rendszerrel ellátva
- Mechanikus, kardános kihajtás, elektronikus vezérléssel
- Hidraulikus elosztók, a vezetőfülkéből működtethetők, és hátsó gyorscsatlakozókkal ellátva
- Hátsó differenciálzár

A Multifarmer gépek újratervezett fülkével is rendelkeznek, 1010 mm-es belső szélességgel és 4,3 m²-es ablakfelülettel, nyomás alatt megfelel az ISO 10263-3 szabványnak (porártalom elleni védelem), valamint a ROPS és II. szintű FOPS szabványoknak (borulás- és leeső rakomány elleni védelem), ellenben nem alkalmas peszticidek használatához, vagyis permetezéshez. A biztonságos rakodást nagy üvegtetőszegmens segíti.

A rakodást és irányváltást nemcsak a többfunkciós, ismert központi joystick teszi lehetővé, hanem egy külön kormánykeréken lévő irányváltó kapcsoló is.

A fülkeajtó 180°-ban nyitható, rögzíthető, külön kis felső ablakkal, de a fülke fűtés-szellőztetéssel, légkondicionálással és intenzív levegőkeringtetéssel is rendelkezik.

A gépkezelőt új központi LCD-műszerfal tájékoztatja az üzemállapotról a kormánykerék mögött, míg a CDC kombinált terheléskijelző a stabilitást és rakodásbiztonságot segíti. Igény szerint munkakamerák és további munkalámpák szintén rendelhetők.

rakodógép

Az újragondolt vezetőfülke – fotó: www.merlo.com

rakodógép

rakodógép

rakodógép

Teleszkópgémes traktorok műtrágyázáshoz, vetéshez vagy bálázáshoz – fotók: www.merlo.com

rakodógép

Télen sem marad munka nélkül – fotó: www.merlo.com

rakodógép

A 3 pontos függesztőszerelék a traktorokéval azonos – fotó: www.merlo.com

Motor és erőátvitel

Erőforrásként 3,6 literes, 4 hengeres Deutz, valamint 4,5 literes, 4 hengeres FPT motorok szolgálnak 136 és 170CV lóerővel.

Az állandó 4x4-es meghajtás hidromechanikus rendszerű, egy központi hidromotorral, fokozatmentesen. Az EPD Top egy sebességhatároló gombbal is rendelkezik, amellyel a gép tartja a kívánt sebességet. A "Heavy Load" funkció a maximális motorteljesítményt biztosítja egy állandó sebesség mellett.

A kardános kihajtás 540 vagy 1000 n/min. értéken működtethető, ilyenkor a kimenő fordulatszám lesz állandó, hogy az adott eszköz maximális hatékonysággal működjön.

Feltétlenül meg kell említeni a szériakivitelű, többfunkciós joystickot, amely a gémmozgás sebességét is felgyorsítja, amennyiben 20%-nál nagyobb a kar elmozdulása, illetve a gémterhelés ezt megengedi. Nincs szükség külön gázadásra, automatikusan megnő, illetve lecsökken a motorteljesítménye – s ezzel együtt a gémmozgások sebessége – a kar elmozdulásától függően, így a rakomány felemelése, lerakása precízen végezhető, de a munkafolyamat meggyorsítható.


Merlo CVTronic

A CVTronic sebességváltó a Merlo jól bevált megoldásait követi, biztosítva a nyomaték megszakítása nélküli átvitelét, 0-40 km/óra között. Az osztóműhöz két axiáldugattyús hidromotor kapcsolódik, amelyeket egy elektronikusan vezérelt hidraulikaszivattyú lát el. Alacsony munkasebességnél a két motor együtt működik a maximális nyomaték érdekében, ami 12%-kal több a megszokott hidrosztatikus hajtásokhoz képest.

Szállítás közben, illetve közúti haladáskor a második hidromotor automatikusan kikapcsol, és a vezérlés a többletolajat a fő hidromotorhoz irányítja, így kb. 12-15 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el.

Tengelyek és kormányzás

A Multifarmer teleszkópgémes traktorok egységesen bolygóműves kerékagyáttételes tengelyekkel vannak szerelve, amely a Merlo cég saját fejlesztése és gyártása. A széria: 500/70-24 méretű abroncsok, 450 mm szabad magasság, az opciós 600/55-26,5 méretű abroncsokkal ez már 490 mm-re nő. Mind a négy keréknél, minden típuson normál tárcsafékeket alkalmaznak, mert így nincs súrlódás menet közben az olajfürdős, lamellás fékekhez képest, ezáltal tovább csökkenthető a fogyasztás.

A biztonságot növeli, hogy a rögzítőfék automatikusan működésbe lép a motor leállításakor, de a gépkezelő bármikor manuálisan bekapcsolhatja, például lejtőkön végzett munka közben, járó motornál.

A gépcsalád a megszokott háromféle kormányzási móddal rendelkezik: csak elsőkerék-kormányzás, négykerékkormányzás azonos íven és oldalirányú „rákmozgás" a könnyű manőverezés érdekében. Meg kell még említeni, a hátsótengely-rögzítő funkciót (kézzel be- és kikapcsolható) a tengely mozgásának megakadályozására a 3 pontos függesztőszerkezettel végzett precíz munkákhoz.

A Multifarmer gépek egységesen maximum 32 tonna össztömegű pótkocsit vontathatnak akár hidraulikus, akár légfékes rendszerrel.

rakodógép

Szállítási feladatok, átmenő fékkel, 32 tonna vontatmányössztömegig – fotók: www.merlo.com

Forrás: www.merlo.com