Bábolna: ha ellátogatsz egy ilyen vagy hasonló kiállításra, az új gépek hívogatóan fénylenek, lenyűgöz a csillogás. A napsugarak visszatükröződnek a színes csodákról. A gazdák gondolatában az új masinák máris az ő földjeiken dolgoznak.

Az üzemeltető szemével nézve

Kicsit más szemmel nézve azonban furcsa dolgot tapasztalhat a látogató. A gépeket körbejárva, csöppet figyelmesebben vizsgálva, apró dolog hiánya sejlik fel a mezőgazdasági gépeket üzemeltető, kíváncsiskodó szakember számára. A gépek csapágyain és csuklópontjain egyre kevesebb zsírzógombot találhat a kutató szem. Sokan talán örülnek ennek, de lehet, hogy az, aki megvásárolja ezeket a szerkezeteket, néhány év elteltével bánatosan nézi a kopott csapokat, a széthullott csapágyakat.

mezőgazdasági gép

A gépekről eltűntek a zsírzógombok – fotó: Fecsó Gábor

Miért okoz az apró alkatrész hiánya problémát?

Azokon a helyeken, ahol a kenőanyag utánpótlása nehézkes vagy lehetetlen, a korrózió korai vendég lehet. Ahol pedig a rozsda megjelenik, a háziak nem szoktak örülni a hívatlan látogatónak. Márpedig a mezőgazdasági gépek nagy része, főleg a talajmunkára szánt eszközök, a szabad ég alatt töltik egész életüket. Munka közben por és sár szennyezi be az eszközöket. A tisztítási folyamat pedig mosással végződik.

Gépeink „ízületei” a szezonban és a téli leállás alatt is, amikor mozdulatlanul pihennek, ki vannak téve a párának, az esőnek (néha a hónak). Ebben az időszakban a védtelenül maradt csuklópontok hamar megbetegszenek. A beszivárgó víz néhány hét alatt beindítja a kémiai folyamatokat, és megjelenik a rozsda. A korrodált alkatrészek megszorulnak, és a szezon kezdetével az első mozdulatnál megkezdődik az intenzív kopás, ha nem jelentkezik azonnal a szerkezet törése.

A csuklópontokat védeni csak megfelelő kenőanyag használatával tudná a gondos tulajdonos, azonban erre az új gépek esetén egyre kevesebb lehetősége adódik. Törvényszerű tehát, hogy a gép meghibásodik, és következik a költséges javítás. Néhány munkagépgyártó még azzal is tetézi az előbb-utóbb bekövetkező problémát, hogy a fődarabok egyszerűen össze vannak hegesztve, és a csuklópontokat alkotó alkatrészek külön nem beszerezhetők, az alkatrész cseréje nem megoldható vágás és hegesztés nélkül.

mezőgazdasági gép

A nem zsírozható csuklópontok rövid idő alatt korrodálódnak akkor is, ha a gép éppen pihen – fotó: Fecsó Gábor

Csökken az elvárható élettartam?

Talán már mindannyian megszoktuk vagy elfogadtuk, hogy egyes termékeket rövid használat után kénytelenek vagyunk cserélni, mert a technikai fejlődés gyorsan elavultnak minősíti azokat. Gondolj csak arra, mennyire nem számít korszerűnek a hordozható CD-lejátszó (walkman), vagy arra, hogy a telefonodat két-három évente cserélned kell, mert elavul vagy menthetetlenül meghibásodik. Azonban a mezőgazdaságban használt munkagépek esetén a gazdálkodó már nem szívesen költ olyan meghibásodásokra, amelyek egypár forint értékű zsírzógomb beépítésével és rendszeres karbantartással könnyen elkerülhetők lennének.

A talajművelő eszközök, vetőgépek és egyéb mezőgazdasági munkagépek elvárható használati ideje azonban nem két év, hanem akár két évtizednél is több lehet.

Új szemlélet a gyártóknál

Egyre több gyártó szereli karbantartásmentes csapágyakkal a forgó művelő eszközöket. Ez azonban csak annyit jelent, hogy ha a kenőanyag-veszteség eléri a kritikus szintet, akkor azt pótolni, utántölteni nem lehet. Részletesen olvashatsz erről egy korábbi cikkemben. A csapágyazás rövid időn belül menthetetlenül tönkremegy, és javítani csak cserével lehet. Azonban a csapágyegység cseréje nem olcsó mulatság egyik gépen sem. De a gazda nem tehet mást, csak kifizeti az alkatrész árát.

mezőgazdasági gép

„Gondozásmentes” csapágyazás csak az egység cseréjével javítható – fotó: Fecsó Gábor

Mit lehet tenni?

Mit lehet tenni ebben a „karbantartásmentes” világban? Csak annyit, hogy a beruházás során a lehető legkörültekintőbben választod meg a gépet! A vásárlás előtt felméred a várható alkatrészköltségeket. Számba veszed, ami a munkavégzés során természeténél fogva elkopik, tehát cserélned kell, és odafigyelsz a zsírzógombok megfelelő mennyiségére, a javíthatóságra.

zsírzógomb munkagépen

Szerencsére vannak kivételek, a zsírzógomb nem tűnt el végleg a gépekről! – fotó: Fecsó Gábor

Jó választást, hatékony munkavégzést kívánok!