A piaci változások hatással vannak az agrárium minden szereplőjére, így a mezőgazdasági gépek gyártóira is. Mára már bebizonyosodott, hogy a versenyképesség javítása érdekében a magyar ipar szerves részét képező mezőgépgyártó cégeknek a jövőben még korszerűbb gépekkel és költséghatékony termelést lehetővé tevő technológiai berendezésekkel kell a termelőket kiszolgálni, és ennek érdekében erősíteni kell a hazai műszaki tudományos eredmények hasznosítását.

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) az innovációs célkitűzések megvalósítása érdekében évtizedek óta erősíti a szakmai összefogást, sokoldalú segítséget nyújt a kormányzati hivatalok, egyetemek, kutatóhelyek, valamint a finanszírozásban közreműködő szervezetek és a termelő cégek együttműködésének koordinációja terén.

Ebben a folyamatban jelentős lépésre került sor a Nemzeti Innovációs Ügynökség és a MEGOSZ közötti „Együttműködési megállapodás" aláírásával, amelyre 2023. november 24-én Szekszárdon, a Ferropatent Zrt. és a MEGOSZ által rendezett szakmai találkozón került sor.

A MEGOSZ és a Nemzeti Innovációs Ügynökség együttműködési megállapodást kötött – Fotó: MEGOSZ

A 2023. júniusban létrejött Nemzeti Innovációs Ügynökség fő feladatának tekinti közvetlen kapcsolatok biztosítását az innovatív vállalatok, a tudományos és oktatási hálózatok és a piaci szereplők között. Varga-Tarr Sándor vezérigazgató-helyettes a szekszárdi rendezvény keretében megtartott előadásában hangsúlyozta: a mezőgépgyártó cégek körében a jövőben a MEGOSZ-szal együttműködve törekszenek az innovációs ökoszisztéma dinamizálására a tudásmegosztás, a támogatás és a kapcsolatteremtés erősítésére.

A MEGOSZ – többségében a KKV körbe tartozó – tagvállalatai a gyártmányfejlesztési törekvéseik és az innovációs tevékenység hatékony támogatását várják az együttműködéstől, mondta Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnöke.


A rendezvény szakmai programja keretében a résztvevők megtekintették a több mint harminc éve sikeresen működő, családi tulajdonban lévő Ferropatent Zrt. üzemcsarnokait, korszerű fémmegmunkáló berendezéseit. Szabó Sándor elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a több mint 70 főt foglalkoztató cégük világszínvonalú acéltermékekkel tudja kielégíteni a gépgyártást végző cégek anyagellátási igényeit.

Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára az Agroinform kérdésére bemutatta, hogy melyek az innováció főbb irányai a gépgyártásban. "Több magyar gyárban vannak folyamatban olyan fejlesztések, amelyek a szokásostól eltérő szántóföldi növényekre (pl. szója) vagy speciálisabb kertészeti kultúrákra és technológiai elemekre (pl. bakhátas művelés, sorközművelés, hajtatásos termesztésben alkalmazható technológiai elemek, gyógy- és fűszernövények) specializálódnak. Azokon a területeken pedig, ahol hagyományosan erősek vagyunk, a legkorszerűbb megoldásokra van szükség. Így már a gabonatárolásban, a robottechnológiát alkalmazó talajművelési eljárásokban is komoly előrelépéseket tudnak felmutatni magyar vállalatok. A gépgyárak 60 százaléka megpróbál drasztikus innovációs tevékenységgel válaszolni a kihívásokra".

A gépgyártók előtt most leginkább a termékpályák mentén megvalósuló vertikális fejlesztések szükségessége szabja meg az innovációs irányokat, "amit a piac igényel, arra fejlesztenek a cégek, hogy fenn tudják tartani a versenyképességüket".

Néhány példa a magyar innovációk közül:

  • A kecskeméti Busa Bt. új talajművelési rendszere az Agritechnicán bemutatott fejlesztések egyike volt.
  • A Hetech Group Zrt. a gabonatárolásban lépett előre az innovációs ranglétrán.

Indexkép: Shutterstock