Akár az egy évtizeddel ezelőtt gyártott gépekben is meglepően bonyolult elektromos rendszereket találhatunk. Egy egyszerűbb kivitelű traktorban már több kilométernyi vezeték van, kábelkötegekké összefűzve, temérdek csatlakozóval a végpontokon. Normális esetben ezek nem okoznak különösebb problémát. Azonban az idő haladtával egyre sérülékenyebb ez a rendszer.

Mi történhet?

Hirtelen a motorvezérlő korlátozza a teljesítményt, vagy hiába kapcsolsz sebességbe, a gép nem hajlandó megmozdulni. Az önindító csak forgat, forgat, de a motor nem indul. Vagy úgy tűnik, minden rendben van, de hiába forgatod el a gyújtáskulcsot, semmi meg sem moccan. Az említett jelenségeket okozhatja mechanikus probléma, ezt mindenképpen meg kell vizsgálnod. Azonban könnyen előfordulhat, hogy mechanikus oldalon minden rendben van, a fedélzeti diagnosztika mégis másképp „gondolja”. Ebben az esetben már gyanakodhatsz, hogy a bosszúságot az elektromos rendszer meghibásodása okozza. Kisebb az esélye, hogy valamelyik érzékelő ment tönkre, de kizárni nem lehet. Megeshet, hogy egy vezeték vagy csatlakozó a hibás.

traktor elektromos vezeték elöregedése

A vezeték elöregedése szakadáshoz vezet – fotó: Fecsó Gábor

Vezetékek meghibásodása

A vezetékek szigetelése beérik, rugalmasságát elveszíti, idővel megtöredezik. Az állandó vibráció hatására az összefűzött vezetékeket a kábelburkolat kidörzsölheti. A rosszul rögzített vezetékek más alkatrészekhez dörzsölődve elvesztik a szigetelést, és fémes kapcsolatot találva azonnal zárlatot okozhatnak a rendszerben. A megrepedezett szigetelésen belül a huzal korrodálódni kezd, elektromos vezetőképessége csökken.

A csatlakozók porvédő gumijai szintén megöregszenek, már nem tudják kizárni a nedvességet és a szennyeződéseket. Ilyenkor elindul a kellemetlen események sora. Apró bosszantó hibák keletkeznek, amelyek meggátolják a munkavégzést. Rosszabb esetben a gép teljesen mozgásképtelenné válik. A kezelő a homlokát vakarja, a tulajdonos pedig idegessé válik. Ezeknek a hibáknak igen rossz tulajdonsága, hogy nehéz megtalálni őket.

A hosszas állásidőt a hiba keresése okozza

Két nap hibakeresés, 10 perc javítás. Ilyen arányokat mutat egy átmeneti korrózió vagy egy kidörzsölődött szigetelés miatt bekövetkező zárlat javításának időmegoszlása. Egyszerűbb esetben könnyen hozzáférhető helyen van a problémás vezetékszakasz vagy csatlakozó. Azonban az esetek nagy részében a fülke valamelyik oszlopában vagy a fülke alatt bujkál a bűnös.

A mezőgazdasági gépen ezeken a helyeken vannak összeszorítva a kábelek. Meglepő, de ott a legsérülékenyebbek, ahol a legjobban el vannak takarva. Ezekben a zugokban sokáig megmarad a nedvesség, a szennyeződések sohasem távoznak maguktól. Itt tudnak legkönnyebben egymáshoz és a gép más alkatrészeihez dörzsölődni, lassan elkoptatva a védelmet nyújtó szigetelést.

Vezetékelési diagram és kapcsolási rajz nélkül esélytelen megtalálni a hibát

A problémát még az is fokozza, hogy általában, amikor a szerelő megérkezik, a hibajelenség szünetet tart, és minden normálisan működik. Mit is keressek? – teszi fel a kérdést ilyenkor hangosan vagy magában a szakember.

mezőgazdasági gép

Egyszerű, de nem végleges javítás – fotó: Fecsó Gábor

A rágcsálók

A mezőgazdasági gépek nagy részét szezonálisan használjuk. Ennek következtében az év egy részét csak azzal töltik, hogy várják, mikor indulhatnak már végre. Ilyenkor csend van körülöttük és bennük. Egy kombájn kiváló helyet biztosít a rágcsálóknak, főleg, ha a gép nincs szakszerűen letakarítva a szezon után. (A tárolásba vételről is olvashatsz az „Elásott Pénz” című könyvemben).

Valami furcsa ösztön hajtja az egereket, hogy nemcsak a terménymaradékot, hanem az elektromos vezetékeket és kábeleket is elfogyasszák a hideg téli napokon. Sajnos ezek a lények olyan helyekre is bebújnak, ahova sem a kezelő, sem a szerelő nem lát be. Az így megrongált kábelekhez pedig megbontás nélkül hozzáférni lehetetlen. A fülke vagy a tartály eltávolítása után már könnyen cserélhető a hibás szakasz, de addig eljutni nem egyszerű feladat.

A napraforgó

A vezetékek hibáinak hátterében nem egyszer a napraforgó áll. A betakarításkor könnyen előfordulhat, hogy a napraforgószár erőszakkal behatol a gépek egyes alkatrészei közé, és ott válogatás nélkül rongálja a vezetékeket. Néha olyan rafináltan csinálja, hogy a sérülés nem is látszik, de a csatlakozón belül a saruk érintkezése megszűnik.

Előfordult már az is, hogy a kábel burkolata épnek látszott, de a kötegen belül megszakadt a vezeték. Ha napraforgó-betakarítás közben a gép nem akar megfelelően működni, váltóhibára panaszkodik, érdemes alábújnod és megvizsgálni a csatlakozókat, és a vezetékeket. Szerencsés esetben szemmel is látható a sérülés, és akkor ideiglenesen megoldhatod a problémát.

gép meghibásodás

Amikor a biztosíték nem olvad ki üzemszerűen – fotó: Fecsó Gábor

A biztosítékok szerepe

Az elektromos rendszerek az értékes alkatrészek meghibásodásának elkerülése érdekében olvadó biztosítékokkal vannak ellátva. Ezeknek a feladata nagyon hasonlít a nyírócsavarok által betöltött szerepre. Ha az adott vezetéken túláram jelentkezik, a biztosíték kiolvad, megakadályozva más alkatrészek meghibásodását. Megakadályozza a vezeték túlmelegedését, a szikra képződését, és ezzel a tűzveszélyt szünteti meg.

Figyelj rá, hogy az előírtnál nagyobb értékű biztosítékot soha ne használj! Ha a hibát úgy akarod elhárítani, hogy erősebb vagy „megpatkolt” biztosítékkal helyettesíted az eredetit, akkor komoly károsodásnak teszed ki a gépedet.

A korrózió hatása az elektromos rendszerekre

Az idő haladtával megnő az esélye a csatlakozók korróziójának. A védelmet biztosító gumi vagy szilikontömítés elöregszik, és nem képes többé ellátni a feladatát. A levegő páratartalma már elegendő ahhoz, hogy a saruk nedvesedjenek, és meginduljon a „rozsdásodás”. Ilyen korróziós problémák szoktak fejtörést okozni a rég nem használt munkagépek és adapterek szezon előtti csatlakoztatásánál. A szezonálisan használt, egyébként pedig a szabadban tárolt gépek elektromos csatlakozói könnyen válhatnak a korrózió áldozataivá.

Óvatosan a mosással!

Ha pedig nagynyomású mosót használ tisztításhoz a kezelő, és nem figyel kellőképpen, akkor biztos, hogy a víz bejut a csatlakozó belsejébe. Az 5 Volt feszültségen működő érzékelők esetén már egészen kicsiny korrózió okozta ellenállás is elegendő, hogy a gép ne működjön megfelelően. Ha a nedvesség túl sok a csatlakozó belsejében, akkor pedig zárlatot fog okozni, amely szintén a normálistól eltérő értékeket fog eredményezni a vezérlők számára. A gép ekkor sem működik megfelelően.

Ha a gépnek olyan részeit mosod, ahol szabadon vannak a vezetékek és a csatlakozók, akkor ne használj nagynyomású mosót, inkább csak a hálózati nyomáson bő vízzel távolítsd el a szennyeződést!

nagynyomású mosó

A gépek tisztítása is nagy figyelmet igénylő feladat – fotó: Fecsó Gábor

Amikor cserélni kell a kábelköteget

A vezetékek és kábelek hibái könnyen és olcsón javíthatók. Általában elegendő egy kis szigetelőszalag és némi forrasztás. Sokszor a javítást végző szakember csak összecsavarja a lecsupaszolt vezetékvégeket, és már működik is tovább a gép. Egy-egy alkalommal lehet ez a megoldás, de ahogy öregszik a gép, egyre többször van szükség az ilyen javításokra.

Ha azt tapasztalod, hogy valamelyik gépeden az elektromos hibák elszaporodtak, érdemes meggondolni a kábelköteg cseréjét. Lehet, hogy első pillanatban túl drágának tűnik, de ha hosszabb távon dolgozni szeretnél a géppel, biztosan ez lesz az olcsóbb megoldás. A kábelköteg cseréjének pozitív hatása lesz az is, hogy kisebb a hirtelen működésképtelenné válásnak az esélye, ritkábban találkozol az elektromos szerelővel. Kevesebb bosszankodással jár majd az életed.

Zárlatmentes üzemeltetést kívánok!

Fecsó Gábor

Indexkép: Dócs Márton