A permetezőgépek jelenlegi nagy választékát az, építőszekrény rendszer teszi lehetővé, amely olyan gépcsaládok kialakítása, amelyekben azonos gyártmányú, de különböző méretű és teljesítményű részegységekből kerülnek összeszerelésre az egyes típusok. A manapság alkalmazott szivattyúk, ventilátorok, tartályok, és az egyéb részegységek javarészt olasz gyártmányúak, melyeket a nagy darabszám miatt jó ár-érték arány jellemzi. Ezért mára a hazai gyártók is ezeket az olasz részegységeket használják típusaikhoz. Nem könnyű feladat eligazodni a sok néven futó, első ránézésre nagyon hasonló gépek között.

Az AUDITKER márkapalettája az idéntől az IDEAL permetezőgépeivel bővült, mely jó minőségű részegységekből igényes összeszereléssel, sokféle kivitellel állja a versenyt a piacon. Sokak számára nyújthat ideális megoldást.

Az IDEAL Permetezők általános jellemzői:

  • Horganyzott alváz
  • Nyomkövetős vonórúd + nagyhajlásszögű kardántengely = jó fordulékonyság
  • Kétfokozatú hajtómű
  • Elektromos kezelőszerv
  • Kézmosó tartály
  • Tisztavizes, technológiai tartály
  • Vegyszerbemosó
  • Flakonmosó
  • Kevertető fúvóka
  • Forgó tartálymosó fúvóka
  • Közúti világítás
  • ENTAM vizsga

Permetezőgép kiválasztásakor vegyük figyelembe a telepített növények faját, fajtáját, korát, a telepítési módot, a terület méretét, terepviszonyait, valamint az üzemeltető erőgép, teljesítményét. 10 hektárnál kisebb területen jól alkalmazhatók a 400-600 literes tartállyal szerelt gépek. Ilyen ültetvényekbe ajánljuk az IDEAL ORION P szériát. Ezek a függesztett, fordított légáramú axiálventilátoros gépek 400-500-600 literes kivitelben, RM 40-es manuális kezelőszervvel érhetők el. Entam vizsgával rendelkeznek.

A függesztett gépeknél fontos, hogy olyan traktor álljon rendelkezésre, főként lejtős területen, amely stabilitását a gép teljes feltöltése után is megőrzi.


Nagyobb felületeken az 1.000-3.000 literes tartállyal vontatott permetezőgépek alkalmazása lehet célszerű, ezekkel gyorsabb és gazdaságosabb munka végezhető. Vegyük számításba, hogy a korszerű permetezőgépek nagyobb ára az égbeszökő vegyszer árak mellett a szer jobb hasznosulása által gyorsan megtérülhet. Egy elavult technikánál a permetlé egyenlőtlen kiszórása, a gyakori üzemzavarok miatt, a gép beszerzési költségénél jelentősebb kiadásokra számíthatunk. A vontatott gépeken általában 3-6 kamrás, 40 bar nyomású membránszivattyút alkalmaznak a folyadék szállítására. A permetlé tartályokon ma már elterjedté vált a két szintjelző, az egyik a tartály elején az üzem közbeni ellenőrzéshez, a másik pedig az oldalán, hogy segítse a töltéskor a folyadékszint folyamatos kontrolját.

A gyümölcsös és szőlőültetvények permetezéstechnikailag eltérőek. Gyümölcsösökben a megfelelő hatótávolság, a lombkorona teljes felületénk egyenletes kezelése okozhat problémát. Szőlőben a növényvédőszer kijuttatása a levelek fonákoldalára jelentheti a gondot. A szórószerkezet helyes megválasztása ezért fontos. A különböző állítási lehetőségek jelentősége, mint légteljesítmény, vagy a szórásirány különösen akkor érvényesül, ha különböző ültetvények kezelésére szeretnénk permetezőgépünket használni.

Kisebb térállású, intenzív gyümölcsösökbe az IDEAL RHONE és RHONE TOP szériát ajánljuk. Ezek a Fordított légáramú axiálventilátoros, vontatott permetezőgépek 1000-1500-2000-3000 literes kivitelben, elektromos szakaszolóval, akár tornyos kivitelben is rendelhetők. Szórási magassága 300-400 cm.

Nagyobb térállású, gyümölcsösökbe az IDEAL PERFECTION szériát ajánljuk. Ezek a Fordított légáramú dupla, ellentétes forgású axiálventilátoros, vontatott permetezőgépek 1000-1500-2000-3000 literes kivitelben, elektromos szakaszolóval, akár dupla tornyos kivitelben is rendelhetők. Szórási magassága 550-600 cm.

Ne kerülje el figyelmünket a gépek használatakor, hogy nagyobb teljesítményre lesz szükségünk, mivel a vontatáson kívül a ventilátort és a szivattyút is meg kell hajtani.

A permetlé hatékony kijuttatása az ültetvényekben általában axiálventilátoros szórószerkezetekkel a legeredményesebb. A cseppeket a munkasebességtől függő légáram nagyobb távolságra is eljuttatja, a levelek megmozgatásával a fonákoldali fedést is biztosítja. A korszerű gépek axiálventilátora általában kétfokozatú hajtóművel készül, és a lapátszög állításával is szabályozható a kibocsátott levegő mennyisége, illetve sebessége. A kilépő légsebesség általában nem haladja meg a 25-30m/s-ot, a légáram gyorsan lefékeződik, ezért ha szórófejek és a lombozat között a szórási kúpszög kialakulásához szükséges távolságot megtartjuk, akkor a növények sérülése kizárható.

A permetezés minősége jelentősen függ az alkalmazott szórófejektől. Az IDEAL gépek szórófejei bronzból, a folyadék megvezetését szolgáló fúvókái kerámiából készülnek, ezzel jelentősen növelve a kopásállóságukat és az élettartamot. Így biztosítva a szükséges állandó szórásteljesítményt és a megfelelő munkaminőséget hosszú időre. Az olcsó, gyenge minőségű fúvókák a pontatlanságból adódó hibáival, gyakran cserére szorulnak, emiatt jelentős költségnövekedést okoznak. A különböző védekezési feladatokhoz eltérő kialakítású és méretű fúvókák alkalmazása lehet célszerű. A korszerű gépeken rendszerint kettős szórófejek vannak, amelyeket elfordítva különböző kivitelű vagy méretű fúvókák működtethetők megfelelő szögbe állítva. Erre gyakran van szükség, hiszen az egyes ültetvényekben a lombozat mérete a különböző irányokban és magasságokban eltérő lehet. Ezek a szórófejek megfelelő helyzetbe állítva el is zárhatók.

Szőlősgazdák figyelmébe ajánljuk az IDEAL ALSAZIA TOP szériát. Ezek a kompakt, szűk nyomtávú, fordított légáramú axiálventilátoros, tornyos kivitelű, vontatott permetezőgépek 1000-1500-2000-3000 literes polietilén tartállyal, elektromos szakaszolóval rendelhetők. Szórási magassága 250-300 cm.

Weboldalunkon bővebb információt, részletes technikai paramétereket és egyéb IDEAL szériákat is talál.

www.auditker.hu