A szőlő-betakarítógépeket gyártó francia Gregoire cég termékfejlesztései a szőlészeti ágazatban szerzett több mint 40 éves tapasztalatra épülnek, amelyeket különböző éghajlatú területeken és régiókban, a világ minden tájáról gyűjtöttek össze. Ez segítette a Gregoire-t abban, hogy a világ egyik vezető szőlőkombájn gyártója legyen.

Ma a márka a piac legszélesebb választékát képviseli modelljeivel, amelyek bármely szőlőültetvény követelményeinek megfelelnek, de egyedi kihívásokra is specifikálhatók. A Gregoire kombájnok jól ismertek funkcionalitásuk, magas színvonalú műszaki- és vezetési kényelmük miatt. Megbízhatóságuknak köszönhetően ezek az eszközök lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a lehető legjobbat hozza ki a gépből, a szőlőültetvényből és a szőlőből.

szőlőkombájn kétoldatl elhelyezkedő gyűjtőedénnyel

A leszüretelt szőlő vagy a kétoldalt elhelyezett tartályokba, vagy egy középső tartályba kerül, típustól függően – fotó: AXIÁL Kft.

A Gregoire története 1946-ig nyúlik vissza

Ekkor még szerszámgyártóként volt ismert. 1978-tól fő tevékenysége a traktor vontatta szőlőkombájngyártás, majd 1989-től foglalkozik önjáró gépek előállításával. Eleinte csak Európában terjeszkedett, de napjainkra már a világ több, mint 32 országában nagy sikereket ért el termékeivel Ausztráliától Amerikáig. Székhelye a franciaországi Cognac-ban található, ahol mintegy 200 alkalmazottat foglalkoztat. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a Gregoire élen jár a szőlő-betakarítógépek piacán, neve egyet jelent a magas műszaki tartalommal, megbízhatósággal, minőséggel. Jellemzően alacsony karbantartási igénnyel és kis üzemeltetési költséggel.

G3.220 vontatható szőlőkombájn

G3.220, magas technikai szintet képvisel – fotó: AXIÁL Kft.

21 féle betakarítógép

A termékpaletta 21 féle betakarítógép-változatot kínál a felhasználóknak, két vontatott és nyolc önjáró alaptípussal.

A vontatott gépek közül a G3.220 magas technikai szintet képvisel. A kétoldali rázóval ellátott ARC szüretelőfejnek köszönhetően hihetetlenül hatékony a betakarítás ezzel a géppel. A rázólécek távolsága a traktor fülkéjéből hidraulikusan állítható, ami kimagasló minőségű szüretelést biztosít és kíméletes a növénnyel szemben.

szőlőkombájn fülkéje

A fülkéje – fotó: AXIÁL Kft.

A pneumatikus állítású, pikkelyes gyűjtőtálcának és az extra széles kétoldali felhordószalagnak köszönhetően a szőlő óvatosan kezelt, nincs veszteség és a leesés során nem törnek a bogyók. A G3.220 két alsó elszívó ventilátorral is fel van szerelve a levelek, szármaradványok eltávolítása érdekében, de felső ventilátor vagy EASYCLEAN bogyózó-szétválasztó egység gondoskodik a termés további tisztításáról. Extrém körülmények között OVERBOOST funkció gondoskodik a hajtott kerekek extra nyomatékáról, ami átlendíti a gépet a nehezebb terepen.

Mindezeket együttvéve hihetetlenül erős és hatékony gépről beszélünk, amely nem károsítja a szőlőtőkét, és tiszta szőlőt takarít be.

szőlőkombájn széles sorokhoz

GL(X)8.6 a szélesebb sorokhoz – fotó: AXIÁL Kft.

A másik vontatott típus, a Gprima, egy megbízható társ a szőlőbetakarításban, ahol az egyszerűség párosul a funkcionalitással. Vontatása már egy kisebb teljesítményű traktorral is megoldható (kb. 70 LE), és ha a körülmények szükségessé teszik, a gép felszerelhető 630 cm3-es kerékmotorokkal. Ezeknek a hidraulika nyomása közvetlenül a traktorfülkéből állítható, megfelelő segédhajtást biztosítva a szerelvénynek. A gépkezelő egy kompakt vezérlőpulton keresztül könnyedén működtetheti a gép különböző funkcióit, köszönhetően az intuitív piktogramoknak.

A vontatott gépek 1,7 m sortávolságú ültetvényektől használhatók, a sorok magassága 1,95 m lehet.

A Gregoire önjáró szőlőkombájnok a különböző sortávolságú – keskeny vagy széles – ültetvényekhez, a könnyebbtől a nehezebb terepviszonyokig, illetve a változó terméshozamokra nyújtanak megoldásokat a betakarításban. A legszűkebb szőlőkbe (1,3 m sortávolságtól) a GM7.4-es típus a megfelelő választás, majd a szélesebb sorokhoz (1,5 – 1,6 – 1,7 m-től) a GL6.4, GL7.4, GL(X)8.4 és GL(X)8.6 gépek jöhetnek szóba. A leszüretelt szőlő vagy a kétoldalt elhelyezett tartályokba (GM/GL verziók), vagy egy középső tartályba (GX) kerül, típustól függően.

szőlőkombájn szűk szőlősbe

Egyes típusok a legszűkebb szőlőkbe is bejutnak – fotó: AXIÁL Kft.

Az önjáró szőlőkombájnokat négy- vagy hathengeres Deutz motorok hajtják 136-190 LE teljesítménnyel. Az erőforrások megfelelnek a Stage V emissziós előírásoknak. A gépek meghajtásáról a legújabb generációs Poclain hidrosztatikus erőátvitel gondoskodik minden keréknél külön-külön, teljesen automatikus vezérléssel. Irányításuk fokozatmentesen történik háromféle működtetési móddal.

A kezelő a piac egyik legkomfortosabb fülkéjében foglalhat helyet, ami a gép középvonalában lett elhelyezve. Az irányítás egy multifunkcionális joystick és érintőképernyős kijelző (8,4” vagy 12”), az úgynevezett i-Monitor segítségével történik. Az önjáró szőlőkombájnok szedőegysége leszerelhető, és helyére permetező adapter tehető, de megfelelő konzolok telepítésével különféle szőlőművelő munkaeszközök is működtethetők az alapgéppel, akár ISOBUS irányítással. Ezzel a gépek éves kihasználtsága nagymértékben növelhető.

Számos opció mellett az önjáró gépekhez rendelhető NEOmass fedélzeti súlymérő rendszer, GPS segítségével működő NEOtrack sorkövetés, de NEOmap hozamtérképező is, ami hasznos információkat nyújt a jövőben alkalmazandó munkaműveletekhez és technológiákhoz az ültetvényekben.

A magyar borok a világ minden táján nagy népszerűségnek örvendenek. Az AXIÁL Kft. eltökélt szándéka, hogy korszerű gépekkel támogassa a hazai szőlőtermesztőket, ezért lépett együttműködésre a Gregoire céggel. A megállapodás értelmében az AXIÁL Kft. 2021. május közepétől kizárólagos forgalmazója, alkatrész- és szervizellátója a Gregoire szőlő-betakarítógépeknek.