Bizonyos ételek szellemileg is támogatnak minket, igazi agyserkentőként működnek. Van köztük gyümölcs, hal, de még csokoládé is. A szervezetünk számára kedvező ételektől jobban vág az eszünk, és feltöltenek energiával – írja a divany.hu.

Bizonyos ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyek védik agyunk működését, valamint megfelelő tápanyagokkal látják el a kémiai hírvivő molekuláit, ezáltal könnyebben tanulunk, javul a memóriánk, motiváltnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat. Melyek ezek az élelmiszerek?

Tengeri halak

A tengeri halak nagyon gazdag forrásai az ómega-3 zsírsavaknak. Ezek kulcsfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek és az agysejtek membránjainak működésében, továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Proteintartalmuk is magas, ami a hangulatunkért, dopamin- és szerotonintermelésünkért felelős. B12-vitamin-tartalmuknak köszönhetően idegrendszerünknek is jót tesznek.


Tojás

Fogyasztása támogatja az egészséges memóriát, és segíti a könnyebb tanulást. Nagyon sok proteint, B12-vitamint és ómega-3 zsírsavat tartalmaz. Egy benne lévő aminosavnak a „boldogságmolekulák" létrejöttében van jelentős szerepe. A benne található kolin pozitív hatással van a memóriára, és növeli a tanulás folyamatának hatékonyságát.

élelmiszer

Bizonyos ételek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyek védik agyunk működését – fotó: Shutterstock

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök rengeteg antioxidánst tartalmaznak, melyek óvják az agysejtjeinket az oxidációs folyamatok okozta károsodástól, fontos szerepük van a kognitív képességek fejlődésében, és hozzájárulnak egy olyan fehérje előállításához, mely az agysejtek pusztulását és károsodását segít megelőzni. Az áfonya lassítja az idősödéssel járó szellemi leépülést is. Legalább 3-4 adagot fogyasszunk ezekből hetente.

Avokádó

Az avokádó rengeteg tápanyagot, telített zsírokat tartalmaz, melyek szabályozzák a vérnyomást, segítik a memóriát és a tanulási folyamatokat. Magas tirozintartalma segít fenntartani a motiváltságot és a fókuszáltságot. B-komplex-, C-, E- és K-vitamin is található benne.

avokádó

Az avokádó rengeteg tápanyagot tartalmaz – fotó: Pixabay

Fodros kel

Igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a leveles zöldségek királyának is nevezik. Nagyon sok antioxidáns és B-vitamin található benne.

Étcsokoládé

A csokoládéban több mint 300 vegyület található. Összetevői javítják a memóriát, a koncentrációt, a reakcióidőt és a problémamegoldó képességet, növelik a véráramlást az agyban.

Dió

Ómega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően kiváló agyserkentő. Javítja az agy oxigénellátását, telítetlenzsírsav-tartalmának köszönhetően fokozza a kognitív képességeket, a vizuális memóriát, a problémamegoldó képességet és az absztrakt gondolkodást. Tartalmaz kedélyjavító szerotonint is, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Pozitívan hat a reakcióidőnkre is.

dió

A diófogyasztás javítja az agy oxigénellátását, fokozza a kognitív képességeket – fotó: Pixabay

Olívaolaj

Nélkülözhetetlen eleme a mediterrán étrendnek, mely az étkezés legegészségesebb formája. Egyik összetevője védelmet nyújt a kognitív hanyatlással szemben. Frissen tartja a memóriát, és segíti a tanulási képességeket.

Indexkép: Shutterstock, Pixabay