A kormány döntése értelmében január 1-től emelkedett a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozott a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A rendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék lett január elsejétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nőtt. A régi típusú autóhasználóknak fontos ellenőrizniük, hogy gépjárművük kompatibilis-e az új üzemanyaggal, ezt itt tudják megtenni.

Kisebb gépekből könnyen eltávolítható a maradék üzemanyag – fotó: Agroinform.hu

Nehéz konkrét tényeket állítani az új üzemanyag kerti gépekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, hiszen még a berendezések forgalmazói is a tapasztalatszerzés fázisában vannak.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen hatással van a kerti gépekre. Az elmúlt napokban például az egyik talajfúró gép nem akart beindulni, és a szükséges alkatrészek vizsgálata, de még a gyertya cseréje sem hozott eredményt, viszont a korábbi üzemanyagból készült keverékkel azonnal indult. Amire ugyancsak figyelni kell, hogy a gumitömítéseknek is árthat a többlet etanollal forgalmazott üzemanyag, viszont még a kísérleti fázisban vagyunk, így szükség van további tapasztalatokra" – mondta Lengyel Sándor, kiskerti gépekkel foglalkozó vállalkozó.

Érdemes akár a forgalmazó tanácsait is kikérni az E10-es üzemanyaggal kapcsolatban – fotó: Agroinform.hu

"Mi kereskedők egymás között már sokat beszéltünk a változásokról. Én a 100-as üzemanyagot javasolnám mindenkinek, hiszen a motornak az elemeit nem befolyásolja, viszont az élettartamukat növelhetjük vele. A gyakorlati tapasztalatunk még nagyon kevés azzal kapcsolatban, hogy milyen károkat okozhat az E10-es üzemanyag" – tájékoztatott Kovács Máté mezőgazdasági gépészmérnök, az AgroFlex ügyvezetője.

"Már korábban is tapasztaltuk, hogy az etanolt tartalmazó üzemanyagok nem őrzik meg sokáig a vásárláskori kondíciójukat. Ezért nem javasoljuk az üzemanyagok hosszabb távú tárolását. Amennyiben lehetséges, használjanak a tiszta benzinhez és a keverék üzemanyagokhoz is stabilizáló adalékot, melynek segítségével az üzemanyag megromlása megelőzhető, annak időpontja kitolható" – osztotta meg tapasztalatait Hernek Antal, a Tisza Consult ügyvezetője.

Ha tudjuk, hogy sokat fog állni a gépünk, használjunk üzemanyag stabilizálót – fotó: Agroinform.hu

Ha túl sokáig tároljuk az üzemanyagot, egyszerűen „szétesik”, mivel a bioetanol megköti a levegő nedvességtartalmát, és az így keletkezett víz az üzemanyag aljára kerül. Az ilyen üzemanyag már felrázva sem használható, sőt akár súlyos károsodást is okozhat, mivel képes tönkretenni a gumitömítéseket, vagy zselészerű anyagként eltömíteni az üzemanyagrendszert. Ezért célszerű

a megvásárolt üzemagyagot 30 napon belül elhasználni!

Ne tároljuk az új üzemanyagot hosszabb távon – fotó: Tisza Consult Bt.

A téliesített gépeket csak stabilizáló adalékkal ellátott üzemanyaggal érdemes tárolni, hiszen az adalék megakadályozza az üzemanyag összetételének megváltozását, vagyis konzerválja azt sőt, egyes adalékok még égéstér tisztító hatással is rendelkeznek. Ha van rá lehetőség érdemes havonta az így lerakott gépeket is rövid ideig beindítani, járatni, ezzel megelőzhetők a karburátorban és az üzemanyagrendszerben a lerakódások, kiválások.