Egész Kelet-Európában képviseli a Berthoud-t. Milyenek a különbségek, és vannak-e olyan tényezők, amelyekben hasonló a térség mezőgazdasága?

Berthoud

A területem a közép-kelet-európai országok, délen Görög-, Törökországgal bezárólag, illetve az orosz kollégákhoz járok segíteni. A déli országokat kivéve elmondható, hogy hasonlók a történelmi élményeink, ami erősen látszik a hagyományainkban, gépesítésekben és tendenciákban is. Sok helyen találkozhatunk ugyanazzal a beidegződéssel, gyakorlattal.

A mezőgazdaság szerkezete, gépesítettsége alapvetően eltér országonként, tényleg elég csak átlépni a határon és máris más méretekkel, fejlettségi szinttel találkozni. A kis- és nagygazdaság más kategóriát jelent itthon és mást a szomszédoknál. A görögöknél húsz hektár már nagy gazdaság, a bolgároknál van húszezer hektáros partnerünk is. Én egyébként Bulgáriában csalódtam nagyon pozitívan, az ottani kereskedőnk egy fiatal, nagyon dinamikus csapattal dolgozik, precíziós technológiát árul. Azt gondolom egyébként, hogy ők előttünk járnak e téren.

Mennyire illeszkedik egymáshoz a Berthoud szellemisége és a magyar gazdák gondolkodásmódja?

Egész jól! Kollégáimmal sok gazdaságban megfordulunk személyesen, rengeteg visszajelzést kapunk, amelyeket továbbítunk a gyár felé. Ezeket az információkat, igényeket elemzés után illeszthetik a gyár rövid és hosszú távú terveibe. Vannak dolgok, amelyek hamarabb beérnek, mások egy kicsit lassabban, viszont el kell fogadnunk, hogy globális szinten egy kisebb szelet a magyar mezőgazdasági géppiac. Emellett itthon, magyarországi viszonyok mellett is teszteltünk gépeket, az itthoni intenzívebb használat gyorsabb eredményeket ad a tervezőknek, amelyek alapján el lehet dönteni, hogy tovább lehet-e lépni a termékfejlesztésben.

Melyik a legkedveltebb típus a magyar piacon? Minek köszönheti népszerűségét?

Sprinter és Tracker típusokból értékesítünk nagyobb darabszámot itthon. A Sprinter egy 2500 literes gép 18-24 méteres kerettel, a Tracker a nagyobb testvér, 3200 literes tartállyal és 18-33 méteres kerettel rendelhető. Ezek a méretek lefedik a piaci igények nagy részét. Egyszerűen kezelhető, praktikus gépek a mieink, ugyanakkor a cseppképzés, a keretstabilitás, a szabályozás ugyanolyan kiemelkedő színvonalú a legkisebb gépben, mint a legnagyobban – ebben nincs kompromisszum, a permetezéssel nem viccelünk!

Berthoud

Itthon a Sprinter és a Tracker permetezőgépek a legnépszerűbbek

Ültetvényes permetezők terén a pneumatikus cseppképzésű gépekkel vagyunk erősek, a Win’Air és Twist’Air típusok dolgoznak a magyar szőlészetekben. Ezek amellett, hogy gazdaságosabban üzemeltethetők – egy menetben 1+2 fél sort, illetve 2+2 fél sort lehet kezelni –, lehetővé teszik a lokális vegyszerezést, egy-egy zóna permetezését is. A hagyományos gépekhez viszonyítva sokkal környezetkímélőbbek, kisebb a lémennyiség és az elsodródás is. Hozzá kell tennem, hogy a hazai piacnak kis szeletét képviselik ezek a gépek, jellemzően az olcsó, hagyományos axiálventillátoros típusokat keresik, mert rövid távon valóban kisebb a befektetés, hosszú távon azonban pazarló technológia.

Berthoud

Ültetvényes permetezők terén a pneumatikus cseppképzésű gépekkel erős a Berthoud

Van olyan műszaki megoldás, ami igazán a Berthoud-hoz köthető? Van, amit esetleg a magyar gazdálkodók tapasztalatai, visszajelzései alapján fejlesztettek?

A Berthoud 1895 óta gyárt permetezőgépeket, erre specializálódott. Ez alatt a több mint 120 év alatt rengeteg szabadalom és új megoldás köthető a nevéhez. 1910-ben bemutattuk az első lóvontatású, talajkerék hajtású permetezőt, a Tobogant. 1964-ig nyúlik vissza a pneumatikus cseppképzési technológia, 1982-ben piacra került az elektronikus szabályzású gépünk. A tisztán mechanikus, adaptív csillapítású Actiflex hídrugózás jelenleg egyedi a piacon, a nyomásalapú lémennyiség-szabályozás is Berthoud unikum.

Az Axiale keretfelfüggesztés szintén egyedülálló a piacon, tisztán mechanikus rendszerrel stabilizálja kiemelkedően a keretet, ezáltal olyan egyenletes a kereszt- és hosszirányú szóráskép, hogy a konkurensek csak bonyolult, összetett rendszerekkel tudják utánozni.

Mindenképp hazai vonatkozású az állítható hasmagasságú Raptor HVH. Ennek a gépnek az igénye nálunk fogalmazódott meg először, hosszú ideig tartott, míg végre elérhető is lett, viszont kijelenthetem, hogy nagyon jó ár-érték arányú géppel tudtunk válaszolni. A 2000-es évek elején vezetők voltunk az önjáró gépek piacán, most az új géppel újra ezt a pozíciót akarjuk elérni.

Berthoud

A magyar gazdák igényeire is válaszolnak a gépek fejlesztésekor

Mennyire befolyásolja a „zöld, környezetbarát mezőgazdaság” koncepciója a Berthoud termékfejlesztését?

A szigorodó környezet- és munkavédelmi előírások természetesen ránk is hatással vannak, mint mindenkire, aki tiszteletben tartja a szabályokat. Mi úttörő szerepet választottunk, szoros az együttműködésünk a hivatalos környezetvédelmi szervekkel és jogszabályalkotókkal, rengeteg ehhez kapcsolódó tesztet végzünk a gyárban és környékén, illetve ehhez kapcsolódó konferenciáknak is otthont adunk. Jean-Christophe Rousseau kollégánk aktívan részt vesz a munkálatokban is.

A digitalizáció kérdését sem hagyhatjuk ki. A Berthoud milyen megoldásokat kínál jelenleg, és miben látja a jövőt?

Tárgyalásokon sokszor felmerül a kérdés, hogy miképp illeszthető a gépünk a precíziós művelésbe, ilyenkor az a feladatunk, hogy kiderítsük, hogy ez kinek, mit jelent, mert sok esetben egy egyszerű GPS-alapú szakaszolást szeretne az ügyfél, de sokkal szebben hangzik, hogy precíziós gazdálkodás. Mi alapvetően permetezőt gyártunk, ahhoz értünk nagyon, úgyhogy egy olyan partnert választottunk magunk mellé, aki a GPS-technológiához ért jól, így jött létre az együttműködés a Trimble-lel. Ha ma valaki valamilyen GPS-megoldást szeretne a Berthoud géppel együtt vásárolni, akkor az Trimble készülék lesz.

A következő kérdés, hogy precíziós szinten mit szeretne az új tulaj. Beszélhetünk itt csak szakaszolásról ingyenes jel alapján, vagy akár automatikus kormányzásról és helyspecifikus változó lémennyiség-szabályzásról két centis pontossággal, és ez még mindig nem precíziós gazdálkodás. Bulgáriában a gazdák a mobil telefonjukon meg tudják nézni a Berthoud applikációban, hogy hol van a gépük, mennyi az aktuális permetlé-nyomás, hektáronkénti kiszórt mennyiség, motorfordulatszám, egyszóval minden olyan adatot, ami a gépből kiolvasható.