A mezőgazdaság digitalizációja egy rendkívül izgalmas jövőképet vetít elénk, hiszen minden mozzanatáról mesterséges intelligencia elemez pontos adatokat, majd az eredmények alapján utasít automatikus kijuttató rendszereket, autonóm robotokat, hogy mást, vagy máshogy csináljanak. A helyspecifikus szántóföldi növénytermesztés információigénye az egyik legnagyobb. Bár a jövőkép izgalmas és vonzó, a már elérhető technológiai elemek gyakorlati alkalmazása is sok esetben komoly kihívás!

A helyspecifikus gazdálkodás kihívásai

Gyakorlati megvalósításához alapvetően három dolog szükséges:

- megfelelő tér- és időbeli felbontású, helyspecifikus információ,
- szoftveres háttér az adatok térképi megjelenítésére, elemzésére, kijuttatási tervek készítésére,
- GPS-vezérelt eszközök a helyspecifikus beavatkozásokra, illetve adatgyűjtésre (pl. hozammérés).

precíziós gazdálkodás

A Vantage szolgáltatás célja, hogy a helyspecifikus gazdálkodás felsorolt három területén a partnerek segítséget kapjanak.

Sok különböző forrásból származó, akár eltérő formátumú adatot nehéz kezelni. Nagy munka például a zónák szintjén újra és újra megtervezni a tápanyag-gazdálkodást. Jellemzően vegyes a géppark, ennek megfelelő kijuttatási terveket kell készíteni. És ami a legfontosabb, tiszta képet alkotni a táblákon zajló folyamatokról, anélkül, hogy elveszne az ember ebben a hatalmas adathalmazban. Mindez sok munkát, időt, az esetek egy részében a speciális szaktudást (informatika, térinformatika) igényel.

A Vantage felkínálásával az a cél, hogy a helyspecifikus gazdálkodás felsorolt három területén a partnerek segítséget kapjanak. Hardvert és szoftvert adni az adatok gyűjtéséhez, feldolgozásához, vagy akár kész feldolgozott információt (pl. feldolgozott műholdképek, zónatérképet), támogatni a gazdálkodót a döntésben, kijuttatási tervek készítésében, illetve eszközt adni a helyspecifikus kijuttatáshoz. Az ezzel járó terhet szolgáltatásként le lehet venni a partnerek válláról, vagy elérhetővé lehet tenni az eszközöket, amelyekkel ők maguk is boldogulnak.

Mit kínál ma a Vantage?

1. Szoftveres háttér:

A kínált szoftveres háttér rendszerbe foglalja, egyszerűen, de hatékonyan kezeli a helyspecifikus gazdálkodás adatait, kis vagy nagy gazdaságokban, kezdő vagy jártasabb felhasználóknál. A saját fejlesztésű mAXI-MAP szoftver célja a GPS-eszközökkel gyűjtött adatokból minél egyszerűbben térképeket készíteni a táblákon belül heterogenitásról. Ez az első és legfontosabb lépés!

Mellette van egy modul a helyspecifikus tápanyag-visszapótlás tervezésére, amely a szokásos menetet követi, de sokkal könnyebb és gyorsabb használni. A kész tervek a jellemző vezérlőrendszereknek megfelelő formátumokba exportálhatók. A szoftver ideális választás a technológiával most ismerkedő gazdálkodóknak is. Nagy előnye, hogy ő maga tervez, így jobban érvényesülhet sokéves tapasztalata, mintha készen, mástól kapná a kijuttatási terveket.

Vantage

A helyspecifikus tápanyagkijuttatás-tervezési varázsló felülete a mAXI-MAP szoftverben.

A Trimble Ag szoftver komplex megoldás a precíziós gazdálkodóknak. Számos előnye közül a legfontosabbak:

• A SIMA innovációs díjjal kitüntetett AutoSync funkció automatikusan szinkronizálja az adatokat a gépek, a felhő, az irodai szoftver és a mobileszközök között – nincs többé adatvesztés, nincs szükség az adatok mentésére monitorokból.

• Képes adatokat más gyártók – például JD, AGCO, Case, New Holland – felhőjéből átvenni. Hagyományos adatbevitellel lényegében mindegyik gyártó adatformátumát képes importálni és exportálni. Ezáltal bármilyen vegyes géppark egy adatbázisban kezelhető.

• A munkautasításokkal távolról delegálhatók feladatok a gépkezelőknek, ami alapján a Trimble GPS-monitor automatikusan beállít mindent (tábla, gépkapcsolat, kijuttatott anyag, stb.), és még arra is figyel, hogy csak a megfelelő táblán engedi a kijuttatást. A gépkezelő vonalkódos azonosítással jelentkezik be a monitorba – így csak az ő munkautasításaival találkozik. A megoldás kizárja a hibák lehetőségét – biztosan a tervezett munkát végzi el.

• A munkautasításban kritériumokat lehet meghatározni – például maximális sebességet, hőmérsékletet, szélsebességet. Ezek túllépésekor figyelmeztet a rendszer. Ehhez kapcsolódó hasznos eszköz a környezeti paramétereket mérő, ISOBUS-kompatibilis, gépre kihelyezhető mobil meteorológiai állomás.

• A rendszer képes flottakövetés jellegű információkat is szolgáltatni, a Trimble monitorok az erőgépek CANBUS rendszeréhez kapcsolhatók.

• A növény egészségi állapotának térképezése (Crop Health Imagery) idősoros térképeken teszi nyomon követhetővé a növényállomány fejlődését, illetve felhívja a figyelmet az egyes táblarészek növényi stresszére, gyengébb állományára.

AXIÁL

Napraforgó-hozamtérkép (2016) – kombájnnal és mAXI-HOZAM-mal mérve.

2. Szolgáltatási háttér

A szolgáltatásokkal elérhetővé teszik a helyspecifikus növénytermesztést azoknak is, akik eddig nem tudtak belekezdeni, mert nincs helyspecifikus adatuk a területeikről, vagy hiányzik a megfelelő eszközük, illetve speciális tudásuk a térinformatikai szoftverek használatáról.

mAXI-HOZAM – műholdas hozammérés. A hozam az egyik legfontosabb információ a táblán belüli zónák lehatárolásához, illetve termőképességük megítéléséhez – és a gazdálkodás sikerének ellenőrzéséhez. Nagyon sok esetben nem áll rendelkezésre több év hozamadata. Ilyenkor jellemzően alternatív megoldásokhoz fordulnak (pl. zónázás NDVI alapján). Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy ezek a módszerek nem képesek a hozam, illetve a hozamkülönbségek pontos meghatározására. Másik út lehet elkezdeni a hozammérést, és 3-5 év után helyspecifikusan gazdálkodni.

A mAXI-HOZAM űrfelvétel-sorozatok alapján méri a hozamot, térképez. Fő előnye, hogy tonna/hektárban határozza meg a táblán belüli hozamkülönbségeket, és mivel ezek visszamenőleg is elérhetők, korábbi évek hozamtérképeit is el lehet készíteni – nem kell éveket várni, megbízható, tényleges hozamadatokra építve rögtön elkezdhető a helyspecifikus gazdálkodás.

Másik fontos tényező, hogy elmarad a hozammérő rendszerek használatához szükséges kalibrálás (levágott termény visszamérése stb.), illetve rossz kalibrálásból, vagy a vágóasztal nem következetes kiemeléséből adódó pontatlanság (tipikus alacsony hozamú vörös vonalak a táblaszélek mentén). Ráadásul, a gazdát nem terheli az adatfeldolgozás, térképezés – a mAXI-HOZAM kész térképet ad.

Vantage

Vantage – precíziós gazdálkodási eszköz- és szolgáltatáscsomag az AXIÁL-tól.

• A Trimble PowerZone alkalmazásával távérzékelési adatok alapján akár 15 évre visszamenően elemezhető egy tábla termőképessége. A zónázás testre szabható, kizárhatók azoknak az éveknek az adatai, melyek valamilyen okból nem adnak objektív képet a területről, és rontanák a zónázás pontosságát (extrém száraz év, jégkár, megosztva művelt terület, stb.).

Egyéb adatok, például meglévő hozamtérképek is bevonhatók az elemzésbe. Fel tudjuk mérni partnereink területét, ki tudjuk jelölni táblán belüli zónáit – ha vannak, hozamtérképek alapján, ha nincsenek, akkor távérzékelési adatokkal, vagy a mAXI-HOZAM hozamtérképeivel. A zónatérképek alapján elkészíthetők a talajmintavételi tervek, hiszen a talajvizsgálat továbbra is alapvető fontosságú.

• Egyéb térinformatikai szolgáltatás keretében a GPS eszközök üzemeltetésében is adható segítség a partnereknek – AB egyenesek, táblahatárvonalak, egyéb GPS adatok mentésével, transzformálásával, GPS monitorok adatainak egységesítésével, kijuttatási tervek készítésével, stb. – hogy a sok eszköz és adat valóban egy rendszert alkosson.

• Az univerzális, utólagos mezőgazdasági flottakövető rendszer a gazdaság valamennyi gépének követését egy rendszerbe foglalja, a gépek üzemeltetése kontrollálható, optimalizálható.

A Vantage, a Trimble és az AXIÁL szoftveres megoldásai, illetve szolgáltatásai mindenkinek elérhetővé teszik a helyspecifikus növénytermesztést, annak valamennyi előnyével.

A részletekről érdeklődjön az AXIÁL Kft. területileg illetékes precíziós gazdálkodással foglalkozó képviselőinél!