Bár főleg az építőipar és parképítés céljaira szánták a tervezők, de még akár az agrárium területén is jól jöhet a csúszó kormányzású, kompakt rakodógépekhez tervezett, újfajta szerelék. Nem igazán gazdaságos néhány köbméter anyagot, földet stb. sok fordulóval egy távolabbi helyre mozgatni egy rakodógéppel, ami plusz idő, többlet gépkopás és üzemanyag.


Helytakarékos, hatékony

Természetesen munkára lehet fogni egy kisebb traktort és pótkocsit, vagy egy minidömpert, ami plusz gépkapacitás és munkaerő. A "mobil puttony" elnevezést mi adtuk neki, az angol dumping hopper, billenő ürítőtartálynak fordítható. A fel-le csatlakoztatás pillanatok alatt lehetséges, a Bobcat-eszközcserélő rendszerével és összesen 41 géptípusra alkalmas, köztük csuklós törzsű rakodó gépekez is.

Rakodás és szállítás

Rakodás és szállítás – fotó: www.bobcat.com

Az eszköz kétféle méretben kapható: a kisebb, Model 10-es 0,73, illetve 0,84 köbméteres, síkban vagy púposan rakva, önsúlya 302 kg. A nagyobb, Model 25 önsúlya 540 kg, térfogata síkban 1,91, púpozva 2,49 köbméter. A teherhordó kerekei fúvott gumiabroncsosak, a menetiránynak megfelelően önbeállóak. Az ürítés a gémszerkezettel megemelve lehetséges.

Forrás: www.bobcat.com