Másfél évtizeddel ezelőtt a mezőgazdaságban is megjelentek a távoli felügyeletet biztosító eszközök. Ezek általában alkalmasak voltak a helymeghatározásra és néhány adat tárolására vagy átvitelére. Leginkább az üzemanyagtartály szintje és a gázolaj-felhasználás volt a mért jellemző. Ezt néha kiegészítette az üzemóra-számláló állása. Sok esetben már ezek az egyszerű készülékek is “megtakarítást” eredményeztek a tulajdonos számára.

Ma már nem számít különlegességnek a gépek adatainak távoli hozzáférése. A mobil hálózatok fejlesztésének köszönhetően a mezőgazdasági gépek munkavégzése során mért és tárolt adatok szinte azonnal elérhetők.

A rendelkezésre álló technika

Egyre több gyártó egyre több gépébe alapkivitelben beépítésre kerül valamilyen távfelügyeleti eszköz. Néhány évvel ezelőtt ennek csak annyi szerepe volt, hogy a gépgyártók ellenőrizni tudták a garanciaesemények jogosságát, vagy elemezhették a meghibásodást megelőző jelenségeket. Ehhez szükség volt sok üzemi jellemző folyamatos figyelemmel kísérésére és az adatok átmeneti tárolására.

kombájn

Ma már nem számít különlegességnek a gépek adatainak távoli hozzáférése – fotó: Pixabay

A gép hibajelzései, a beavatkozó egységek pillanatnyi pozíciója, az üzemi hőfokok, nyomások, a motorterhelés, a sebesség, az üzemanyag-felhasználás mind-mind fontos információvá váltak. Természetesen ez is komoly haszonnal járt a gépek fejlesztése területén. A kiépített rendszer összekötve egy helymeghatározó eszközzel már nagyon sok elemzésre alkalmas adatot tud szolgáltatni az üzemeltetőnek is. Ezért a gyártók (természetesen valamilyen térítés ellenében) hozzáférhetővé tették a gép tulajdonosának is ezeket.

Mire használhatók az adatok?

A képződött helyspecifikus adatok alapját képezik a gazdálkodásnak. Aki elhatározta és belefogott a gazdálkodásnak ebbe a formájába, hamar láthatta, hogy mennyi előnnyel járhat a rendszer kiépítése. Amiről a beszélgetéseken, az oktatásokon és konferenciákon is kevés szó esik, az a munkaszervezés támogatása a fent említett eszközök segítségével, a létrehozott adatok alapján. A saját munkádat is képes vagy elemezni, és a költségeket így könnyen csökkentheted, vagy láthatod, mit kell kifizettetni a megrendelővel.

A grafikonokból, a térképekből és a táblázatokból eléd tárul a valóság. Lehet, hogy te magad is megdöbbensz azon, hogy mennyi lehetőséged van a spórolásra!

Egyszerűen csak egy kicsit jobban át kell gondolni a szervezést, és a lehetőségekhez képest minimalizálni a ráfordításokat. Láthatod, hogy mi nyereséges, és mely tevékenységek azok, amelyek nem termelnek profitot, csak veszteséget.

Csak egy apró példa, hogy lásd, mire is gondolok:

A nagy kirándulás

Bérmunkát vállal a gazda. Műtrágyát kell kiszórni az egyik kedves ügyfél két táblájára. Jelen esetben sem a növényi kultúra, sem a kijuttatott anyag és még a mennyiség sem érdekes. Amit mutatni akarok neked, az a gázolajról, az időről és a ráfordításokról szól. Elvállalta, hát akkor meg kell csinálni.

Reggel megtankolnak a gépek. Az egyik traktor a hátán cipeli a műtrágyaszórót, a másik pótkocsit húz maga után, ami meg van rakva a szükséges anyaggal. Elindulnak hát, hogy hamar kész legyen, hiszen délután más dolga lesz a személyzetnek. Nem sokkal ebéd előtt vissza is érkezik a csapat, teljesítették a küldetést.

Kora délután letöltésre kerülnek az adatok, lehet elemezni a táblázatot. Sajnos csak az egyik gépen elérhető a rendszer, de ebből is sok minden kivehető.

Az elvégzett munka: 25 hektáron tápanyag-utánpótlás. A felhasznált idő négy óra. Az utazás egy órát és 19 liter gázolajat vett igénybe. A tényleges munkavégzésre fordított idő 2 óra, közben a gép elfüstölt 21 liter üzemanyagot. Alapjáraton pöfögött a traktor egy órán keresztül. Ennek nagy része a tankolás, de lehet, hogy a kezelő más szükségletei is beletartoznak ebbe az időbe. Az alapjárati üzemről ide kattintva olvashatsz bővebben.

A lenti képen láthatod, hogy mekkora utat tesz meg a csapat a két táblán elvégzett munka érdekében, és a rendelkezésre álló adatok közül is feltüntettem, amelyek most érdekesek lehetnek.

ábraA nagy kirándulás – A szerző felvétele

Összességében felmérhető: a küldetésben rész vett két traktor, két kezelő. Ennek üzemanyag- és bérköltsége van, ami könnyen számítható, de legalább jól megbecsülhető. A kapott értékhez hozzáadhatod még a berendezések amortizációját is, amely hosszabb távon, mondjuk, éves szinten nem elhanyagolható érték. Végül a bérmunka díjazásából a számított költségeket kivonva megkapható a nyereség. Ha a nap végén összegzed a munkát, és csöppet utánaszámolsz, hamar kiderül, hogy megérte-e vagy sem.

Sikeres szervezést, hatékony munkát kívánok!

Fecsó Gábor