Ön vissza tud emlékezni a munkacsúcsok idején, hogy egy héttel korábban melyik területen milyen géppel, mennyit dolgozott? – Ugye, hogy milyen gyakran feledésbe merül az üzemanyag- vagy inputanyag-felhasználás feljegyzése?

Az adatok utólagos pótlása nagy fejtörést okozhat – és így több órát is igénybe vehet a gazdálkodási napló vezetése.

Pedig az adminisztrációs feladatokat naprakész módon, stresszmentesen is el lehet végezni – a megoldás pedig kevesebb pénzbe kerül Önnek, mint gondolná!

Figus Andrással, az Eflotta Járműkövetés Kft. értékesítési vezetőjével beszélgettünk a társaság egyedi, kifejezetten mezőgazdasági vállalkozások igényeire fejlesztett termékeiről.

"1994-óta járműkövető rendszerekkel foglalkozunk, azonban eleinte csak kamionflottákkal dolgoztunk.

8 évvel ezelőtt, egy véletlen megkeresés során kerültünk kapcsolatba az első mezőgazdasági cégünkkel – és gyorsan megismertük a termelők – majd az egész ágazat problémáit. Azóta már csak az agráriumban dolgozó vállalkozások számára fejlesztünk és mostanra közel 600 partnerrel rendelkezünk.

Az Eflotta Agro partnerei egy mobiltelefon segítségével, valós időben kísérhetik figyelemmel a gazdaság teljes gépparkjának a munkáját – fotó: Eflotta Járműkövetés Kft.

A mi szolgáltatásunk attól egyedi a piacon, hogy kifejezetten traktorokra fejlesztjük a szoftvereinket."

Pontosan mi is az Eflotta Agro?

"Az Eflotta Agro egyszerű és átlátható flottakövető rendszer a mezőgazdaságban dolgozóknak. Azokat az alapvető információkat gyűjti össze a gazdálkodók részére, amik döntő fontosságúak az eredményesség szempontjából – legyen szó a földterületek nyilvántartásáról, növénykultúrákról, erő- és munkagépparkról, üzemanyag-fogyasztásról, a gépkezelők munkájáról, vagy akár az időjárásról.

Nem állhat a gazda mindig a tábla szélén, mégis tudni szeretne mindenről, ami a földjén történik!

Az Eflotta Agro földterület alapú kimutatásai a táblán végzett munkafolyamatok rögzítésével tiszta képet adnak a művelés valódi költségeiről. – Így a munkavégzés teljes egészében ellenőrizhető távolról is.

A különböző növénykultúrák tényleges termelési költségeit is világosan szeretnék látni a gazdálkodók.

Az általunk szolgáltatott fajlagos ráfordítások birtokában a döntéshozatal is könnyebben megy.

A nyomkövetés egyszerű lehetőségét is biztosítja az Eflotta Agro. Minden útvonalat és munkafolyamatot nyomon követhet a tulajdonos egy asztali számítógép, vagy egy okostelefon segítségével.

A rendszer az egyszerűség jegyében készült és bárki számára gyorsan elsajátítható a kezelése. – fotó: Eflotta Járműkövetés Kft.

Az Eflotta Agro szakemberei fontosnak tartják a valós időben történő nyomkövetést és a problémák megelőzését. A munkák egyes folyamatairól, határidőkről, a gépkarbantartásokról, vagy meghibásodásokról – de akár időjárás előrejelzésről is kérhető riasztás SMS-ben.

Hol lehet személyesen is találkozni és tanácsot kérni az Eflotta Agro szakembereitől?

Nagyon jó piaci visszajelzésnek érezzük, hogy a szolgáltatásainkat eddig nem kellett reklámoznunk, hiszen újabb- és újabb partnerek kerestek fel bennünket a gazdatársak ajánlásai után.

Büszkén számolhatunk be arról, hogy az Eflotta Agro 6 éves fennállása óta, még egy üzletfelünk sem volt elégedetlen a szolgáltatásainkkal – és mára Magyarország bármely pontjától számított maximum 30 kilométerre megtalálható a működő, traktorba épített technológiánk.

A jövő tekintetében nagyobb fejlesztési céljaink vannak, ezért fontosnak tartjuk, hogy minél több gazdálkodó tudomást szerezzen a tevékenységünkről. 2018-ban másodszor is részt veszünk a PREGA Konferencia és Kiállítás rendezvényen, ahol lehetőség lesz a személyes találkozásra és a szakmai konzultációkra is."

Melyek azok a kihívások, problémák, amelyekre a leggyakrabban panaszkodnak a gazdálkodók? Hogyan tud segíteni Eflotta Agro?

"A kezdeti időszakban az üzemanyag-fogyasztás ellenőrzését, illetve más jellegű lopások megelőzésének a megoldásait várták tőlünk a gazdák.

Szerencsére, ezek az idők már elmúltak. Partnereink jelentős részénél – a kis és közepes üzemmérettel rendelkező gazdaságokban – a tulajdonos, vagy a családtag maga ül a traktoron és ilyen esetekben természetesen fel sem merülnek a korábban jelentkező problémák.

A nagyobb cégek életében is nagy változások történtek az elmúlt évtizedben a munkáltató- és a munkavállaló kapcsolatában. Mára a traktoros vagy gépkezelő alkalmazott a barátunk és a társunk, akit meg kell becsülni, hiszen a szakképzett munkaerőből óriási hiány van.

A gépkezelők is felismerték a járműkövetés előnyeit.

Egyre többen értékelik a szolgáltatásainkat, hiszen a munkavállalók elszámolási kötelezettségeinek és adminisztrációs terheinek a nagy részét is levesszük a vállukról.

Az Eflotta Agro rendszer automatikus riportokat készít, így a gépkezelők is nyugodtabban dolgozhatnak a gazdaság bármely pontján – nem kell többé bonyolult és nehezen alátámasztható elszámolásokat készíteniük."

A precíziós géppark rendben van – de ki figyel a többi eszköz gazdaságos üzemeltetésére?

"A precíziós gazdálkodás megvalósítására törekednek ma már a kis- és közepes gazdálkodók is, ám tapasztalataim szerint ez a technológiai váltás nem megy egyik pillanatról a másikra – eleinte csak egy-két gépkapcsolat rendelkezik precíziós "tudással", míg a többi eszköz a régi gépparkból, szintén használatban van.

Az Eflotta Agro rendszer a régi gépekbe is beépíthető és azokból is pontos adatokat szolgáltat a gazda számára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a traktorok adatainál is értékesebb, ha a munkagépekből kinyert információk is rendelkezésre állnak. Ezért az Eflotta Agro csapata folyamatos eszközfejlesztést folytat a munkagépekre – ilyen például a bálaszámlálás is.

Az Eflotta Agro használatával bárki könnyen elemezheti csak a munkagépekre vonatkozó adatokat is – fotó: Eflotta Járműkövetés Kft.

Az Eflotta Agro más rendszerekkel is összekapcsolható, így csak beállítás kérdése az automatikus adatszolgáltatás.

Mottónk egyben a hitvallásunkat is tükrözi:

"Nem a veszteség csökkentésére, hanem mindig a nyereség növelésére kell törekednünk!"

Egy gazda számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy konkrétan mennyibe kerül ez a tudásbázis, amiről eddig beszélgettünk...

"Az Eflotta Agro szakemberei számára egyformán fontosak az egy-két traktoros gazdák, mint a 100 erőgéppel dolgozó partnerek, ezért a szolgáltatásaink és az eszközeink árait is úgy szabtuk meg, hogy mindenki számára megvásárolhatóak legyenek.

Egy erőgépbe telepíthető eszköz 50.000.- forinttól elérhető – így a rendszer gyors megtérülése nem lehet kérdés a gazdálkodók számára.