Szinte mindennapos hírt jelentenek a hidrogénnel kapcsolatos fejlesztések szerte a világban, és a távoli területeken dolgozó elektromos üzemű munkagépek újratöltésére is kreatív megoldások születnek, élükön az Egyesült Királysággal.

Újabb mobil berendezés

Az elv nagyon is egyszerű: a dízelüzemű mobil generátorok mintájára egy konténerkubusba nagy nyomású hidrogéngázpalackokat és egy üzemanyagcellás rendszert telepítettek a Hydrologiq cég szakemberei, amelyet a Lancashire-i nemzeti autópálya-építkezésen helyeztek üzembe. A valós próbaüzem egy kormány által is támogatott kísérlet, amelynek célja, hogy feltárja a dízel hidrogénnel történő helyettesítésének lehetőségeit és kihívásait.

A Poulton-le-Fylde-ban található A585 Windy Harbour és Skippool közötti szakaszon a Hydroglogiq 110 kVA teljesítményű hidrogénüzemű, üzemanyagcellás „generátora" üzemel, amely számottevően csökkentheti az építkezés károsanyag-kibocsátását.


A kísérlet célja egy olyan platform létrehozása, amely egyszerűsíti a hidrogéngenerátorok telepítését, egy felhőalapú felügyeleti rendszer prototípusának megalkotásával együtt, és bármely típusú, teljesítményű hidrogéngenerátorhoz alkalmazható legyen. Továbbá a valós felhasználási körülmények közötti teszteredmények a továbbfejlesztéseket szolgálják.

A vállalatok becslése szerint hosszú távon a 110 kVA teljesítményű dízelgenerátorral egyenértékű üzemanyagcellás rendszerrel a szén-dioxid-kibocsátás 40-80%-kal csökkenthető, ha szürke hidrogénnel működik, és közel 100%-kal, ha zöld hidrogénnel.

A Hydrologiq 2021-ben támogatást kapott a Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) Minisztériumtól, hogy hidrogéngenerátorait valós körülmények között tesztelhesse az Egyesült Királyság területén.

A BEIS-támogatás részeként a Hydrologiq ez év májusában a skóciai Aberdeen City Hydrogen Energy Site (ACHES) területére telepített egy 25 kW-os hidrogén-üzemanyagcellás generátort abban a reményben, hogy bebizonyítsa a technológia életképességét a hálózaton kívüli szén-dioxid-mentes energiatermelésben.

hidrogénüzemű generátor

Még számos kihívást kell leküzdeni egy hidrogénüzemű generátor aktív projektben történő telepítése során – fotó: www.h2-view.com

A Hydrologiq cég célja, hogy segítsen az olyan vállalkozásoknak, mint a Kier Highways, hogy kézzelfogható lépést tegyenek a Net Zero felé a hálózaton kívüli energiaellátásban. Jelenleg még számos kihívást kell leküzdeni egy hidrogénüzemű generátor aktív projektben történő telepítése során.

Mindössze egy hónappal korábban, júniusban, a Kier Group, a Kier Highways anyavállalata bérbe kapta az AFC Energy hidrogénnel működő energiatermelő egységét az egyik délnyugati építkezési területére a környezeti terhelés csökkentése érdekében.

Matt Tompsett, a Kier Highways környezetvédelmi és fenntarthatósági vezetője elmondta, hogy a hidrogén kulcsfontosságú megoldás mind a géppark, mind az üzemek szén-dioxid-mentesítéséhez. A vállalat célkitűzése, hogy 2030-ra a teljes járműpark és géppark alternatív üzemanyagokkal működjön, bár nem a hidrogén lesz az egyetlen alternatív üzemanyag-megoldás.

Érdemes továbbgondolni ezen lehetőséget, hiszen előbb-utóbb ilyen mobil, kisebb-nagyobb üzemanyagcellás rendszerekből lehetne a szántóföldeken is feltölteni a különböző elektromos mezőgazdasági gépeket, traktorokat, drónokat és szántóföldi robotokat is.

Forrás: www.h2-view.com