2018 jelentős változásokat hoz a Landini háza táján ráncfelvarrott típusokkal és több új szériával, korábbi traktorcsaládok megszűnésével. Az új valamiben mindig többet nyújt az elődöknél, de ennek velejárója az árak emelkedése is. Az alábbiakban az AXIÁL Kft. felhívja a figyelmet néhány kifutó típusra, amelyek készletről még elérhetőek és igen kedvező áron vásárolhatók meg.

REX – az ültetvényspecialisták

Ha a mezőgazdaság kertészeti ágazatát – ezen belül is elsősorban a szőlő- és gyümölcsültetvényeket – vesszük szemügyre, a szakemberek előtt nem kérdés e terület speciális technológiai sajátossága. Az erőgépeknek a szántóföldi növénytermesztéshez képest sok szempontból eltérő igényeknek kell megfelelniük. Gondoljunk csak a traktorok méretére, fordulékonyságára, valamint kiszolgáló berendezéseik sokoldalúságára. Ezekhez a különleges igényekhez ajánlja a Landiniket gyártó Argo Tractors Rex traktorait.

Landini

A Landini Rex igazi ültetvényspecialista.

A Rex széria Perkins motorokkal lett felszerelve az egyre szigorúbbá váló károsanyagkibocsátási szabványokkal összhangban. A jelenleg még elérhető modellek 92 és 102 LE teljesítményben állnak rendelkezésre.

A Speedfive sebességváltó 5 szinkronizált sebességfokozatot tartalmaz három normál és egy mászó sebességcsoporttal, valamint egy mechanikusan kapcsolható szinkronizált irányváltóval. Így összesen 20 előre és 20 hátra fokozatunk van, 40 km/h haladási sebesség mellett. De lehetőség nyílik terhelés alatti irányváltó, Hi-Lo nyomatékváltó rendelésére is, amellyel a sebességfokozatok száma akár 40 is lehet mindkét irányban.

A hidraulikarendszer működtetéséről alapfelszereltségben tandem elrendezésű szivattyú gondoskodik, amelynek teljes térfogatárama 82 l/min. Az ültetvényekben gyakori, extrém hidraulikus energiaigényű munkagépekhez a traktorok rendelhetők nagyobb, 100 liter/min szivattyúval. Több kihelyezett hidraulikus csatlakozásra van lehetőségünk elöl és hátul. A számos vezérlőszelep kombináció optimális kezelői kényelmet és nagyobb termelékenységet biztosít.

Landini

A hidraulikarendszer tandem elrendezésű szivattyújának teljes térfogatárama 82 l/min.

Az első dolog, amit a gépkezelők nagyra fognak értékelni a Rex vezetőfülkéjébe történő beszálláskor, az a „Total View” kabin által nyújtott akadálytalan, körkörös kilátás. A formatervezett és kiváló minőségű anyagokból álló, tágas kezelőtér nagy komfortot ad a vezető számára. A hidrosztatikus kormányzás és az állítható kormánykerék tovább javítja a traktor manőverező képességét, és ezzel együtt a vezetési kényelmet. A továbbfejlesztett, mennyezetbe épített, aktív szenes szűrővel ellátott szellőző-, fűtő- és klímaberendezéssel felszerelt kabin garantálja a maximális kényelmet, és egyben óvja a kezelő egészségét a kemikáliáktól.

Landini

A „Total View” kabin akadálytalan, körkörös kilátást nyújt.

Landini 7-215 – a XXI századi technológia

A Landini választékában a 7-es sorozat gépei egy új dimenziót, egy magasabb szintű technológiát jelenítenek meg. A Landini 7-215 Dynamic „F.P.T.-NEF” 6,7 literes, 24 szelepes, hathengeres, turbófeltöltős motorja Common Rail befecskendező rendszerrel alaphelyzetben 188 LE-t teljesít, de a Dual Power elektronikának köszönhetően szállításkor és TLT-használatkor ez egészen 212 LE-ig is növekedhet.

Landini

A Landini 7-215 alaphelyzetben 188 LE-t teljesít, de 212 LE-ig is növekedhet a teljesítménye.

Fontos megemlíteni, hogy a tradicionális motorgyártó F.P.T. – nem hazudtolva meg önmagát – ezzel a motorral ismét gazdaságos erőforrást tervezett, amit a felhasználók nap mint nap igazolnak. Az üzemanyagtakarékosság jegyében alakították ki a motor elektronikus vezérlését is, ami ezáltal a megszokottnál jóval alacsonyabb fordulaton (kb. 1800 min-1) dolgoztatja az erőművet a maximális 40 km/h sebességnél.

A nagyra nyitható motorháztető nagymértékben megkönnyíti a napi karbantartások elvégzését. Az elöl elhelyezett hűtők külön-külön nyithatók, így a tisztításuk egyszerű. A motor gumibakokon keresztül csatlakozik a gép robusztus alvázához, így nagymértékben csökken a vibráció és a zajszint a vezetőfülkén belül.

Landini

A motor vezérlése a megszokottnál jóval alacsonyabb fordulaton dolgoztatja az erőművet a maximális 40 km/h sebességnél.

Igazán figyelemreméltó a traktor sebességváltója, amely a német ZF gyárral való együttgondolkodás eredményeként egy „Roboshift” erőátvitel lett. Legfőbb jellemzője a 6 csoportban 4 Powershift lépcsővel rendelkező hajtáslánc. A robotizált csoportváltás és a hidraulikus irányváltó kombinációja összesen 24 előre és 24 hátra fokozatot nyújt.

A sebességváltó elektronikusan vezérelhető a joystickba épített nyomógombokon keresztül, melyet egy multifunkciós kartámaszba integráltak. Az „Autoshift” funkció lehetővé teszi mind a csoport, mind a powershift fokozatok automatikus váltását az igénybevételnek megfelelően. Kardán hajtású munkaeszközök működtetéséhez négyféle fordulatszám közül választhatunk (540, 540E, 1000, 1000E), melyeket elektrohidraulikus úton lehet működésbe hozni.

A traktor függesztő-szerkezete a karok végénél 9.300 kg tömeg mozgatására képes. Ehhez és az egyéb hidraulikus szelepek működtetéséhez egy 123 l/min olajszállítású dugattyús szivattyú biztosít olajat. A hidraulikus funkciók szintén az ülés karfáján találhatók, és egytől egyig elektromosan működtethetők.

A 7-es szériát számos praktikus funkcióval látták el, mint a táblavégi forduló automatika, választható gyorselérésű funkciók, többféle automata működtetés, egyedi beállítások. A „Lounge Cab” névre hallgató vezetőfülke egy igazi high-tech környezet, ami kiváló munkahely a vezető számára maximális kezelési komforttal. A légrugózású vezetőülést ellátták egy többfunkciós kartámasszal, magában foglalva a traktor fő vezérlőelemeit.

Landini

A légrugózású vezetőülést többfunkciós kartámasszal látták el.

A teleszkóposan állítható és dönthető kormányoszlop a műszerfallal együtt mozgatható, így a műszerekre való rálátás mindig akadálymentes. A túlnyomásos kabin tiszta, pormentes környezetet nyújt és a nagy hatékonyságú automata klímaberendezés fenntartja a beállított hőmérsékletet.

A kezelő kényelme tovább növelhető hidraulikus fülkerugózással illetve opcionális hidraulikus, független felfüggesztésű első híd csillapítással. Az olyan tartozék, mint a gyári rádió USB csatlakozással, Bluetooth-tal, MP3 lejátszóval és négy hangszóróval már alapfelszereltség.

A 7-215-ös traktor megfelelő választás szántóföldi, szállítási, vagy akár még rakodási munkákhoz is, mely megbízható alapgép a közepes gazdaság számára.