A Defra (az angol Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium) közzétette a felmérést, amely azt vizsgálta, hogy a kertészeti ágazat hogyan használhatja ki az olyan innovatív technológiákat, mint a csomagolórészlegek automatizálása, a mesterségesintelligencia-alapú robotika és az autonóm járművek.

Összetett hatás, szinte általános probléma

Mivel a világjárvány és a brexit hatásai miatt munkaerőhiány sújtja az ágazatot, az automatizálás felülvizsgálatával az volt a cél, hogyan is lehetne csökkenteni az ágazat migráns és vendégmunkás munkavállalókra való utaltságát.

A vizsgálat a kertészet és a technológia szakértőit vonta össze, hogy megvitassák, mire lenne szükség az automatizálási technológiák fejlesztésének felgyorsításához.

Az ajánlásokat most tették közzé, többek között egy olyan konzorcium létrehozását, amely a kormányzatot és az ipart összefogja a már bevált technológiák mezőgazdaságban történő bevezetésének előmozdítása érdekében.

A kormányzatnak is el kell fogadnia egy célirányos megközelítést az új technológiák bevezetésének felgyorsítása érdekében, míg a kertészeti ágazatnak munkacsoportokat kell létrehoznia az új betakarítási gyakorlatok elterjesztésére, megismertetésére, valamint át kell gondolni, hogyan lehetne az agrárágazatot a munkavállalók számára is vonzóbbá tenni.

Az ehető- és dísznövénykertészet számára hosszú távú idénymunkásprogramot kell létrehozni, hogy segítsen stabilizálni a munkaerőigényt. A kormány közölte, hogy megfontolja a jelentés ajánlásait, és mielőbb válaszokat ad rá.

George Eustice – a Defra egyik minisztere, aki a felülvizsgálat társelnöke volt Simon Pearson professzorral, a Lincoln Egyetem professzorával – azt mondta: "Az új robottechnológiák lehetőséget kínálnak arra, hogy az elkövetkező években csökkentsék a költségeket és a munkaerőigényt a kertészetben, és a vizsgálat egyértelműen rávilágít a benne rejlő lehetőségekre."

A felülvizsgálat hat hónapig tartott, a kertészet, az agrárrobotika és az automatizálási ágazat, a tudományos élet és a közszféra érdekelt felei egyaránt részt vettek benne. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy

a robotika és az automatizálási technológiák létfontosságú szerepet játszanak napjaink mezőgazdaságában, de valószínűleg nem ez lesz az egyetlen megoldás az ágazat munkaerőhiányának megoldására.

A kertészeti ágazatra példátlan nyomás nehezedik a termelékenység jelentős növelése érdekében.

A termelékenység növelése csökkenti az ágazat szezonális vendégmunkásokra való utaltságát, biztosítja a vidéki vállalkozások életképességét és a fogyasztók számára a kiváló minőségű, egészséges élelmiszerek tisztességes áron történő értékesítését.

A felülvizsgálatot azért végezték, hogy kiderüljön: hogyan gyorsítható fel az automatizálási és robottechnológiák fejlesztése és gyakorlati alkalmazása a gyümölcs-, a zöldség- és a dísznövénytermesztési ágazatban.

robot

A robotika és az automatizálási technológiák létfontosságú szerepet játszanak napjaink mezőgazdaságában – fotó: www.farminguk.com

Az automatizálás-felülvizsgálat ajánlásának pontjai:

• A Defra vegye fontolóra, hogy 2022-től kezdődően hosszú távú idénymunkásprogramot indítson az ehető- és dísznövénykertészet számára.

• Egy olyan konzorciumot kell összehívni, amely a brit kormányhivatalokat, a kertészeti ágazatot és a technológiai vállalatokat tömöríti, hogy a rendelkezésre álló és bevált technológiák jelentős mértékű bevezetését ösztönözze a termelők körében.

• A Defra vegye fontolóra egy robotizált betakarítógép-misszió elindítását a jelenleg még prototípusfázisban lévő rendszerek innovatív kutatásának és fejlesztésének felgyorsítása érdekében.

• Felül kell vizsgálni a kertészeti automatizálás pénzügyi és adótámogatásának lehetőségeit is.

• Az ágazatnak meg kell határoznia, ki kell dolgoznia és meg kell osztania az automatizálási infrastruktúra legjobb gyakorlati megoldásait a gazdák körében, hogy segítse őket a munkaigényes műveletekről a fejlett technológiákat igénylő megoldásokra való áttérésben.

• Az ágazatnak ki kell alakítania a jövőbeli mezőgazdasági szakképesítési és oktatási stratégiát is, valamint hogy hogyan tegyék vonzóvá és tartsák meg a szakképzett munkaerőt.

Forrás: www.farminguk.com