Június 15-én az MG Agrocenter Kft. meghívása kapcsán részt vettünk a Maschio Gaspardo SpA a romániai Kisjenőn (Chiscineu Cris) található gyárában rendezett HAYMAKING FIELD DAY 2017 rendezvényén. A vendégek köszöntését és a rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően az Európából kiválasztott és meghívott 40 szakújságíró betekintést nyerhetett a Maschio Gaspardo Romániában működő talajlazító gyárának mindennapjaiba, és testközelből figyelhették meg a nálunk is nagyon népszerű ATTILA elnevezésű, vésőrendszerű talajlazítók megszületését.

A sajtó számára rendezett bemutatónapon három gépkapcsolatot vonultattak fel technológiai sorrendben. A bemutatkozást a Debora Pro F 300 frontfüggesztett és a Debora Pro 340 hátsó függesztésű tárcsás kaszák kombinációja nyitotta.

A 7-8 tárcsás változatban 3-3,4 méteres munkaszélességben, kopásgátló csúszótalppal és bóracélból készült pengékkel elérhető frontkasza, paralelogramma lengő felfüggesztésű, maximálisan talajkövető, spirálrugós tehermentesítésű. A lekaszált szálasanyag száradásának meggyorsítása érdekében ujjas vagy gumihengeres szársértővel lehet felszerelni, a rend kialakításáról pedig állítható rendterelő lemezek gondoskodnak.

gép

Debora Pro F 300 frontfüggesztett tárcsás kasza – fotó: Agroinform.hu

A hátsó függesztésű tárcsás kasza ugyancsak mechanikus lengéscsillapítású, elakadás ellen biztosított, automatikus kitéréssel és visszatéréssel. A 2,6 – 3,0 – 3,4 m munkaszélességben elérhető három modellnél a tárcsák száma 6/7/8 darab, munkaszélességtől függően.

A szállítás megkönnyítéséhez a kaszatestet hidraulikusan függőleges helyzetbe lehet emelni. A lekaszált takarmány egy rendbe való tereléséről a vágótárcsák mögött a védőponyvatartó keretre szerelt gumilapos terelőkorongok gondoskodnak.

gép

Debora Pro 340 hátsó függesztésű tárcsás kasza – fotó: Agroinform.hu

A kasza nagy munkaszélessége ellenére is mindössze 70-90 lóerő teljesítmény-igényű, így kis üzemeltetési költségű. A kaszakombináció által lekaszált takarmányt egy középre dolgozó, két rotoros vontatott GOLIA PRO 2-840 rendképző sodorta össze.

gép

GOLIA PRO 2-840 két rotoros rendképző a bemutatón munka közben – fotó: Agroinform.hu

A 720-800 cm-es munkaszélességben dolgozó rendképző rotorjainak talajkövetését rotoronként hat darab tapogatókerék segíti, amely csuklós, paralelogrammafelfüggesztéssel csatlakozik a rotor tartókeretéhez.

A rendképző munkaszélessége hidraulikusan változtatható, a munkagép szállítókerekei pedig kormányzottak, így a fordulási sugara igen alacsony.

gép

MONDIALE 120 COMBI bálázó-bálacsomagoló – fotó: Agroinform.hu

A rendképző által összeterelt takarmányt a MONDIALE 120 COMBI bálázó-bálacsomagoló takarította be, amely egy menetben valósítja meg a szenázsbála-készítés két technológiai mozzanatát. A 220 cm-es munkaszélességű vezérelt ujjas rendfelszedővel szerelt bálázó-bálacsomagolónál a bálaformázásról acéllemezes hengerek gondoskodnak 1,25 méteres fix bálaátmérőben.

A szeletelést 15 késes TOPCUT vagy 25 késes ULTRACUT rotoros szeletelőrendszer végzi el. Az elkészült bálát két fóliatekerccsel dolgozó bálacsomagoló berendezés csomagolja be, és hidraulikus billentőegység helyezi a talajra. Ezzel a géppel a két munkamenetes bálázás és bálacsomagolás két munkamenete egyben elvégezve jelentős üzemidő és költség takarítható meg.