Kérem, mutassa be tevékenységüket!
Van egy társas vállalkozásunk és őstermelők is vagyunk. Mindkettő esetében kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, klasszikus növényeket termesztünk: búza, kukorica, árpa, napraforgó, repce, de olajretek, facélia és homoki zab is van a növényeink között. A gazdaság teljes mérete kb. 550 hektár. Gépparkunk 95%-a axiálos: két LANDINI, három FENDT traktor és két CLAAS kombájnunk van. A munkagépek java része szintén axiálos, ezek között van HORSCH, TUME, MONOSEM, SULKY márkák. A gépek mind újonnan vásároltak, ez alól egy kombájn képez kivételt, amelyet utoljára vettünk. Kapcsolatban állunk a szervizzel is, leginkább ez határozza meg a beruházási döntéseinket, a közelségük és a gyorsaságuk.

Kovács Zoltán, a Mezofil Kft. tulajdonosa – Fotó: AXIÁL

Miért volt szükségük homlokrakodóra?
Van egy kisebb raktárunk, ahol vetőmagot, műtrágyát, terményt, stb. tárolunk, korábban itt egy MTZ-vel pakoltunk vagy bérgépet kellett fogadnunk a munkálatokra. Az MTZ-re már ráfért a pihenés, mert egy idősebb géppel pl. több ezer tonna műtrágyát pakolni azért nyűgös. A bérelt gépet pedig csupán egy-egy alkalomra igénybe venni szezon közepén szervezést igényelt, ezért végül úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy saját homlokrakodóra. Az MX T417-es típusra esett a választásunk, ami az egyik legnagyobb kapacitású eszköz a márka kínálatában. Ezzel gond nélkül pakolhatjuk a műtrágyás bigbag zsákokat kettesével is, a berendezésnek köszönhetően jelentősen hatékonyabban és gyorsabban tudjuk ezeket a feladatokat elvégezni.

Miért döntöttek az MX márka mellett?
Nos, az az igazság, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk az AXIÁL Kft.-vel, korábban már említettem, hogy számunkra meghatározó volt a szerviz közelsége, amivel egyébként maximálisan elégedettek vagyunk. Szóval nem néztünk körbe a piacon, elmondtam a problémánkat és a kapcsolatom, Gyulai Gaál Tamás területi képviselő ezt a T417-es, prémium homlokrakodót ajánlotta. Megvásároltunk és idén korán tavasszal már ezzel pakoltuk a műtrágyát.

Milyen típusú vezérléssel kérték a berendezést?
Modern, hidraulikus vezérlés mellett döntöttünk, egy joystickkal tudjuk irányítani az eszközt. Úgy érzem jól tettük, mert nagyon pontosan lehet vele dolgozni, szerintem megközelítőleg felér egy rakodógép precizitásával is. A gépkezelők is könnyen boldogulnak vele, sőt szeretik. Tökéletesen passzol a LANDINI LANDPOWER 165-ös erőgépünkhöz, ami most épp szállítási feladatokat lát el az árpa aratásánál.

"Nagyon pontosan lehet vele dolgozni, szerintem megközelítőleg felér egy rakodógép precizitásával is" – Fotó: AXIÁL

Vagyis most épp nincs használatban a homlokrakodó. Nehézséget okoz fel- és leszerelni a berendezést?
Egy ember elég hozzá, csupán egyszer kell kiszállni a fülkéből és az egész művelet néhány percig tart. A leszerelés úgy történik, hogy leengedjük a gémet, kiszállunk a traktorból, leengedjük az eszköz támasztólábait, szétkapcsoljuk a rögzítő pontokat, a hidraulikát, visszaszállunk a traktorba, elállunk, és már kész is.

Milyen adaptere van a gépnek?
Rakodóvillával és rakodókanállal kértük. Ezek opciós tételek, és rengeteg közül lehet választani, de nekünk erre volt szükségünk, egyelőre a gazdasági méretünkhöz és tevékenységünkhöz elegendő ez a kettő.

Mi az összbenyomása a T417-esről?
Amit ígért, azt hozza. Igaz ez mind a teherbírásra, mind az emelési magasságra. Ez nem egy bizonytalan minőségű, megbízhatatlan gyártótól eredő szerkezet, hanem olyan, amelynek tapasztalata, múltja van. Egy erős, masszív strapabíró eszközt akartam, ami a legmagasabb pótkocsira is könnyen fel-, és lepakol mindent, és amelyet hosszú távon használhatunk. Úgy gondolom, az MX ezt maximálisan teljesíti.

Szöveg: Borbély Zsanett
marketingmenedzser
AXIÁL Kft.

Fotó: Fekete Gábor
marketingmenedzser
AXIÁL Kft., Mezofil Kft.