E heti körkérdésünk témája a tápanyag-utánpótlás, azon belül is a szervestrágya-szórók jellemzőivel és a gépválasztás kritériumaival foglalkozunk. A következő kérdésekre vártunk választ:

1. Milyen szempontok alapján vásároljunk szervestrágya-szórót? Fontos a gazdaság mérete, a keletkező szervestrágya mennyisége, az erőgépünk teljesítménye?

2. Miért válasszunk láncos-kaparóléces vagy letoló rendszerű és miért szalagos megoldást? Hogyan tudjuk mérni a kijuttatott trágya mennyiségét? Mennyire fontos, hogy mérleges legyen gépünk vagy összeköthető GPS-es fedélzeti komputerrel?

Fauszt Csaba, tulajdonos-ügyvezető, AGIÓ Kft.

Többfunkciós használat esetén a tolófalas rendszert célszerű előnyben részesíteni, mivel alkalmas pótkocsi, átrakócsiga, réparakó, stb. hátfalak fogadására. Ez a megoldás azonban csak egy bizonyos üzemméret felett lehet rentábilis, mind beruházási, mind üzemeltetési költsége magas. A különböző adapterek használata szezonálisan ütközhet is.

AGIÓ

Többfunkciós használat esetén a tolófalas rendszert célszerű előnyben részesíteni – fotó: AGIÓ Kft.

A láncos-kaparóléces lehordószerkezetű gépek használhatósága korlátozott, siló és trágyaszállításra illetve szórásra alkalmazhatók. Választékuk nagyon széles, a FARMTECH d.o.o. gyártmányaiból 5-23 t össztömeggel, 2,5-35 m3 felépítményekkel, 13 változatban választhatók vertikális és horizontális szórószerkezettel, 6-9 vagy 20-25 m munkaszélességgel, mely mindegyiknél leszerelhető, vagy silóhátfalra cserélhető. Minden feladathoz, üzemmérethez és erőgéphez választható alkalmas gép.

trágyaszóró

A mozgópadlós gépek siló és trágyaszállításra, illetve szórásra alkalmazhatók – fotó: AGIÓ Kft.

A szórószerkezet megválasztásánál legfontosabb szempont a kiszórni kívánt anyag (fajtája, minősége, homogenitása), a hektáronkénti dózis, valamint a rendelkezésre álló bedolgozási kapacitás. Nagy értékű, illetve magas hatóanyagtartalmú anyagok szórása esetén megfontolandó az elektronikus mennyiségszabályzás alkalmazása is.

Sebesi István, Annaburger termékmenedzser, AXIÁL Kft.

A megfelelő kialakítású és méretű szervestrágya-szórók kiválasztása összetett kérdés. A gazdaságunk mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó trágya mennyiségére, illetve arra, hogy milyen anyagot akarunk a területre kijuttatni a gépünkkel. Ez utóbbi tényező lehet a hagyományos értelemben vett szerves vagy istállótrágya, de igen gyakran előforduló igény a mésziszap, komposzt vagy akár szennyvíziszap kiszórása is.

Akkor a leghatékonyabb a gépünk, ha ezek bármelyikét képes egyenletesen kijuttatni. Persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy mekkora traktorunk van az elvégzendő feladathoz.

Annaburger

A választásnál a gazdaságunk mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó trágya mennyiségére, és arra, hogy milyen anyagot akarunk kijuttatni – fotó: AXIÁL Kft.

Ma már a korszerű trágyaszórók jól beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba. Ehhez persze több olyan kiegészítő szükséges, mint a különféle mérlegrendszerek, a GPS egység vagy akár az ISOBUS rendszer. Ezek segítségével a talajok tápanyag-utánpótlása tápanyagtérképezés alapján hatékonyan és gazdaságosan végezhető el. Egy mérleggel ellátott trágyaszóró nagy segítséget jelent ezen felül a bérvállalkozóknál is.

szervestrágya szóró

A korszerű trágyaszórók jól beilleszthetők a precíziós gazdálkodásba – fotó: AXIÁL Kft.

A fent említett szempontoknak és igényeknek megfelelő trágyaszórókat kínál a német Annaburger cég. Jellemző rájuk, hogy a fent említett anyagok mindegyikének precíz kiszórására képesek akár 16-18 méter munkaszélességben, amit DLG tesztek is alátámasztanak. Köszönhető ez a vízszintes tépőhengerrel ellátott röpítőtányéros szórószerkezetnek, ami egy függőleges tengelyű konstrukcióval szemben egyenletesebb szórásképet nyújt keresztirányban és nagyobb munkaszélességet is el tudunk érni vele. Az utóbbi jellemzőnek fontos szerepe van a talajtaposás csökkentésében.

AXIÁL

Az Annaburger gépek akár 16-18 méter munkaszélességben is képesek kiszórni a kijuttatandó anyagot – fotó: AXIÁL Kft.

A kínálatból többféle lehetőségünk van választani attól függően, hogy csak trágyaszórás a feladat, vagy egyéb szállítási munkákat is el akarunk végezni. Alapvetően a trágyaszóráshoz kétfajta rendszert ajánl a gyártó: láncos-kaparóléces lehordószerkezet vagy letolós kivitel, de a kiszórás már mindkét esetben röpítőtárcsával történik.

Megfelelő opciókkal mindkét pótkocsi többfunkcióssá tehető. Az előbbinél magasítással és hátfal cserével egy silószállítót kapunk, míg a letolós alkalmas termény vagy egyéb ömlesztett áru szállítására vagy átrakására is.

szervestrágya szóró

Megfelelő opciókkal mindkét pótkocsi többfunkcióssá tehető – fotó: AXIÁL Kft.

Az Annaburger trágyaszórók 11 és 33 tonna össztömeggel készülnek, tandem vagy tridem futóművel, amelyek az egyszerű ingás kiviteltől a hidraulikus csillapítású változatig elérhetők. A specifikálásnál többek között elérhetők olyan opciók is, mint a hidraulikus vagy elektromos kényszerkormányzás, a csillapított vonórudak, vagy az emelhető tengely. Ezen kívül ezek a trágyaszórók jól beilleszthetők az Annaburger cserefelépítményes rendszerébe is.

Cserepes Zoltán, termékmenedzser, KITE Zrt.

Első és legfontosabb, hogy milyen trágyát szeretne a partner szórni, ez eldönti, hogy függőleges vagy vízszintes tépőhengeres trágyaszóró a megfelelő. A függőleges tépőhengerrel szerelt trágyaszóró marhatrágya, amíg a vízszintes tépőhengerrel szerelt csirke, mész, tőzeg, száraz marhatrágya szórására alkalmas.

A szórandó mennyiség meghatározza a gép méretét, ami pedig egy szükséges minimális teljesítményt támaszt az erőgéppel szemben.

Joskin

A trágya fajtája eldönti, hogy függőleges vagy vízszintes tépőhengeres trágyaszóró-e a megfelelő – fotó: KITE Zrt.

A láncos-kaparóléces megoldás a legrobusztusabb és legtartósabb, könnyebb megindítani az anyag áramlását, hisz az egész padló hosszában mozognak a végtelenített láncpárokra csavarozott kaparólécek és belekapnak a trágyába, míg egy letoló rendszernél az egészet el kell tolni, ami nagyobb erőt igényel.

A JOSKIN szervestrágya-szórókat gazdag alapfelszereltség jellemzi: hajlított lapátokkal ellátott tépődobok az intenzív aprításhoz, valamint a nagy szórásszélességhez, erősített hajtótengely és kardántengely, könnyen hozzáférhető láncfeszítő a felépítményen kívül, illetve kiegyenlítő rugó a beállításhoz.

KITE

A JOSKIN szervestrágya-szórók hajlított lapátokkal ellátott tépődobokkal vannak felszerelve az intenzív aprításhoz – fotó: KITE Zrt.

A Ferti-SPACE 2 nagy anyagárammal történő szórásra tervezett gép számos átalakításon esett át, köztük a legmodernebb felépítmény kialakítását és az alacsonyabb tömegközéppontot. A védett és központi helyen lévő hidraulika tömlők és a csavarozott lécekkel ellátott kaparólánc egyenletes munkavégzést biztosít.

szervestrágya

A Ferti-SPACE 2 nagy anyagárammal történő szórásra tervezett gép számos átalakításon esett át – fotó: KITE Zrt.

A Ferti-SPACE 2 HORIZON nagy teljesítményű és intenzív munkavégzésre lett tervezve. Ez a szervestrágya-szóró két nagy, 600 mm átmérőjű, 300 min-1 fordulatszámmal forgó vízszintes tépőhengerrel, és két 420 min-1 fordulatszámmal forgó, 1100 mm átmérőjű repítőtárcsával precíz munkát, nagy szórásszélességet tesz lehetővé.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetés között válogathatsz, köztük a szervestrágya-szórókat is megtalálod.

Ha pedig hirdetést adsz fel, ne feledd, hogy részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat rengeteg agrártémában.