A 15 év alatt közel kétezer FENDT traktor talált gazdára és állt munkába hazánkban. Számtalan olyan gazdaság van, amely szinte teljes egészében ezekre az erőgépekre építi traktorparkját.

traktor

FENDT 413 VARIO TMS traktor – fotó: Agroinform.hu

Cikkünkben is egy olyan mezőgazdasági vállalkozás tapasztalatairól érdeklődtünk, ahol szinte csak FENDT traktorokkal végzik a munka nagy részét.

Felsőzsolcán, a Si-Ti Kft.-nél egy 9 éves FENDT 413, illetve 2 éves 514 és 933 traktor látja el a szántóföldi munkák feladatait. Ott jártunkkor a két kisebb típus éppen növényvédelemben, illetve vetésben dolgozott BERTHOUD permetezővel és MONOSEM vetőgéppel.

Kucskár Tibor ügyvezető igazgató érdeklődésünkre elmondta, mióta alkalmaznak FENDT traktorokat, illetve milyenek az eddigi tapasztalataik.

traktorKucskár Tibor a FENDT 933 VARIO traktorral – fotó: Agroinfrom.hu

"Még 2002-ben – amikor az AXIÁL Kft. megkezdte a FENDT traktorok forgalmazását – vásároltam egy FARMER 309 típust, amely sok-sok ezer üzemórát teljesített megbízhatóan gazdaságunkban. A 300 hektáros bérelt területünk mellett a cégünk fő profilja a gépi szolgáltatás, melyhez költségtakarékos, megbízható, ergonomikus univerzális traktorokra volt szükségünk. 2008-ban a jó szolgálatot tett 309-est egy Vario 413-as típusra cseréltük, amely már 5000 üzemórán is túl van, és amely elődjéhez hasonlóan problémamentesen, megbízhatóan teljesített. 2015-ben bővítettük a gépparkot a hasonló teljesítményű Vario 514-essel, és egyben a korábban bevált 933 Variót is egy újabb generációsra cseréltük."

Mint ahogy azt Kucskár Tibortól megtudtuk, a 130 és 140 lóerős modelleket kaszálásban, bálázásban, szárzúzásban, növényvédelemben, tápanyag-visszapótlásban és szállítási munkákban alkalmazzák, míg a nagyobb, 330 lóerős típus zömmel talajmunkát végez, de nagy vonóerejét felázott talajon, betakarításkor teherjárművek vontatásánál is ki szokták használni.

Mivel a korábbi 933-as típus még nem SCR-rendszerű motorral rendelkezett, de újabb generációs váltótársa már igen, így jó alapot nyújt az összehasonlításra a motor üzemeltetési költségeit illetően.

traktorFENDT 514 VARIO traktor MONOSEM vetőgéppel feltöltés közben – fotó: Agroinfrorm.hu

"Az eddig ledolgozott ezer üzemóra tapasztalatait értékelve elmondhatom, hogy az új, SCR-rendszerű motorral szerelt 933 Variónál a korábbi generációhoz képest 10-15 százalékos üzemanyagfogyasztás-csökkenést tapasztaltunk azonos munkákban, ugyanazokkal a munkaeszközökkel. Ez a fogyasztáscsökkenés bőven fedezi azt a többletköltséget, amit az AdBlue adalék alkalmazása jelent ennél a motornál. Hozzáteszem, hogy az új, SCR-rendszerű motornál a kenőolaj elhasználódása is sokkal hosszabb üzemidő alatt megy végbe, mint a korábbi generáció füstgáz-visszavezetéses motorjánál, így nő az élettartam" – mondta a cégvezető.

Mindhárom traktor erőátviteli rendszere VARIO váltóval továbbítja a motor nyomatékát, melyek megbízhatóságáról ugyancsak pozitív benyomásokkal szolgált Kucskár Tibor: mint elmondta, eddig mindegyik meghibásodás nélkül teljesített az erőgépekben. Kiemelte még a külön hidraulikaolaj alkalmazásának előnyét. Mivel a hidraulikarendszer külön térből nyeri a működtetéshez az olajat, nem kell tartani az erőátviteli egységek kenőolajának keveredésétől vagy annak szennyeződésétől, mint más konkurens erőgépeknél, ahol a hajtómű kenőolaját használja a hidraulikus rendszer is.

A traktorokban 2 cm pontosságú TopCon RTK-robotkormányzást alkalmaznak, így végzik a talajművelési, vetési, növényápolási feladatokat is. A 2 centiméteres pontosságú RTK-rendszernél gyakorlatilag átfedés nélkül dolgoznak a gépek, vetéskor is nagyon pontos a soron tartás és a sorcsatlakozás. Így pl. a hatsoros MONOSEM vetőgép által vetett állományt a pontos csatlakozósoroknak köszönhetően 8 soros adapterrel szerelt CLAAS LEXION kombájnnal is gond nélkül takarítják be.

traktor

Kucskár Tibor és a FENDT 514 VARIO traktor – fotó: Agroinform.hu

A traktorok megbízhatóságáról összességében nagyon pozitív tapasztalatokat osztott meg velünk. A rendszeres, gondos karbantartásra, a hűtőradiátorok, a szűrők tisztántartására fokozottan odafigyelnek a szervizciklusok alatt. Elmondása szerint mindhárom gép komolyabb meghibásodás nélkül teljesítette az eddigi munkaórákat, a szervizt pedig a gyári előírások szerint az AXIÁL Kft. miskolci telephelyének nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei végzik, mindig a megbeszélt időpontban, elfogadható költségek mellett.