Kovács Endre, a Tume gyár országfelelőse 34 éves, fiatal kora ellenére nagyszámú szakmai tapasztalattal rendelkezik. A Temesváron élő országfelelős tavaly kezdett a finn vetőgépgyártónál és az alkalomból górcső alá vettük vele a Tume géptípusait.

A Tume vetőgépeket milyen jellemzőkkel, címszavakkal illetnéd?

Mindenképpen felhasználóbarát, mert nagyon egyszerű a beállítása és az üzemeltetése is. Nincs túl sok elektronika, a vetőmag mennyiséget például mechanikusan tudjuk beállítani a Nova Combi és a Titan típusoknál. Van egy vetőgéptípusunk, amely elektromos hajtással rendelkezik, ott egy monitoron keresztül is lehet a vetőmag és a műtrágya mennyiségét szabályozni.

Tume

A Tume gépek felhasználóbarátok, nagyon egyszerű a beállításuk és az üzemeltetésük is

A Tume milyen típusokat delegál hazánkba, és melyek a legnépszerűbbek?

Magyarországon jelenleg a legnépszerűbb Tume termék a Nova Combi, amely létezik 3000-es és 4000-es modellben is. Ezeknek nagy előnye a konkurens gépekkel szemben az, hogy a műtrágyát a vetőmag alá tudják helyezni, mivel hogy a kéttárcsás vetőegységnek az a tárcsája, amely a műtrágyát helyezi a földbe, nagyobb átmérőjű. Ezáltal 1,5-2 centiméterrel a vetőmag alá kerülhet a műtrágya.

Nova Combi

A Nova Combi nagy előnye, hogy a műtrágyát a vetőmag alá tudja helyezni

A Tume Titan ezzel szemben egy egyszerűbb felépítésű gép, de van néhány előnye a Nova Combihoz képest. Egyrészt alacsonyabb árfekvésű, nagyobb kapacitású a magtartálya, és akár az egész tartályt csak vetőmaggal is feltölthetjük. Utóbbi nagyon hasznos az olyan gazdaságokban, ahol nem szeretnének műtrágyát használni. Itt például a 4 méteres gépnek az 5600 literes tartályát vetőmaggal tölthetik meg. Változtatható a választófal, ezáltal az ügyfél szabadon tudja állítani a műtrágya és a vetőmag mennyiségét.

A Tume Titan lenyűgöző vetési jellemzőket nyújt

• A műtrágya és a vetőmag ugyanazokon a kultivátorokon keresztül jut a talajba, ami biztosítja a vetőmagok gyors tápanyagellátását.

• Nagy vetési teljesítmény és tartálykapacitás, könnyen és gyorsan beállítható, kevés karbantartást igényel.

• Pontos vetésmélység, függőleges eltérések nélkül.

• Jól bevált, pontos adagoló rendszerrel van felszerelve.

• Kivételesen kis traktorteljesítmény-igény, az összes kultivátor alkatrész forog, nincsenek külön műtrágya kultivátorok.

• Tartozékok gazdag választéka: első simítók, középső keréksor, Cultipack kultivátor, többfunkciós vonórúd, hidraulikusan mozgatott nyomjelzők.

• Bőséges standard felszereltség: Agrocont vezérlőegység, vonórúd, hidraulikus kultivátor talajnyomás-beállítás, műtrágyarács és öncsévélő tartály takaróponyva.

Egyébként a Tume Magyarországon forgalmazott mindhárom gépe képes arra, hogy alapból műtrágyát juttasson ki, de a legnépszerűbb a Nova Combi vetőgép, mert 2004-től, amikor az AXIÁL Kft. elkezdte forgalmazni a típust, hosszú évekig csak ezt hozták be az országba. Az utóbbi években importálták a Titant és Draco típusokat.

Azok a gazdák, akik nem szeretnének direktvetést alkalmazni, azoknak a Titan a tökéletes megoldás.

Mivel a Nova Combi nagyobb csoroszlyanyomását soha nem használják ki, akik magágyat készítenek. Ezáltal a Tume Titan sokkal megfelelőbb választás, egyszerűbb a karbantartása és hosszú távon lényegesen olcsóbban is üzemeltethető gép.

Ha a magágy nem tökéletes, akkor a Titan elé is csatolhatunk egy Cultipack nevű kéttárcsás kultivátort, amellyel jobb magágyat készíthetünk a vetőgépnek. Tehát a Titan is tud tárcsával együtt dolgozni.

A Tume Titan tökéletes azoknak, akik nem szeretnek direktvetést alkalmazni

Milyen lóerőhöz, milyen üzemmérethez ajánlod ezeket a gépeket?

A 4 méteres Titant Cultipack nélkül például egy 120 LE-s traktor nyugodtan el tudja húzni, a 3 méteres Titanhoz kb. 90 LE szükségeltetik. A gazdaságméretnél már azt is számításba kell venni, hogy területei hogy vannak elosztva, illetve mennyit kell közúton megtennie a gazdálkodónak. Ha sokat kell közúton közlekedni, akkor sok gazdálkodó inkább a 3 méterest választja.

Azoknak a gazdáknak ajánlom, akik egy egyszerű konvencionális vetőgépről szeretnének egy nagyobb, komolyabb gépre váltani, gondolok itt kis- és közepes gazdaságokra, amelyek számára a nagy teljesítményű nagyon precíz, modern vetőgépek már egy következő lépcsőfokot jelentenek és egy Tume Titan vetőgép átmenet a kettő között.

Titan 3000 Titan 4000
Munka- és szállítási szélesség (mm) 3000 4000
Tartálykapacitás (m3) 4,07 5,64
-max. vetőmag 2,9 4,01
-min. vetőmag 1,72 2,38
-max. műtrágya 2,35 3,26
-min. műtrágya 1,17 1,32
Alapgép súlya (kg) 3050 3850
Feltöltési magasság (cm) 208 208
Max. kultivátor súly (kg/kultivátor) 60 60
Menet közbeni súlyszabályozás standard standard
Kultivátorok száma (db) 24 32
Kultivátor tárcsa átmérő (mm) 360 360
Min. traktor teljesítményigény (LE/kW) 90/66 120/88
Tömörítőkerék-méret 7,50-16 7,50-16
Kerekek száma (db) 12 16

Milyen opciós megoldásokat lehet kérni a vetőgépekhez?

Az AXIÁL Kft. úgy szokta konfigurálni a gépeket, hogy ezek alapból benne vannak a „csomagban”. Gondolok itt a hátsó magtakaróra, a hidraulikus nyomjelzőre, monitorra, stb. Tehát alapfelszereltségű gépek soha nem kerültek a magyar piacra. Természetesen ettől függetlenül vannak egyéb felszereltségek is, mint például a korábban említett Cultipack, a vetőgép elé szerelhető tárcsás kultivátor, vagy a vetőgép elé szerelhető tömörítő sor. Ez már inkább Prémium felszereltségi fokozat, mintsem Plusz.

TUme

Minden gép fel van szerelve többek között hátsó magtakaróval, hidraulikus nyomjelzővel, monitorral

Összességében a Tume gépek mely előnyeit emelnéd ki?

A hatalmas előnye a márka vetőgépeinek, hogy egy konvencionális típushoz képest sokkal több hektárt tudunk elvetni vele, mert a magtartály többszöröse a hagyományosnak és ezáltal kevesebb megállás szükséges a munkálatok alatt. Arról nem is beszélve, hogy mivel a csoroszlyanyomás is nagyobb a munkasebesség is nagyobb. Ezek azok az előnyök, melyeket leginkább értékelnek a Tume vetőgépet választó gazdálkodók. Mind a három Tume gép alapból műtrágyát is tud kijuttatni, amely minden más márkájú vetőgépnél csupán opcionális. Továbbá meg kell jegyeznem, hogy a Tume Titan ára megközelítőleg 30%-kal kevesebb, mint egy direkt vetőgépnek.

Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.
Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.