Szollinger János, az AGRI CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója húsz éve rajong a legendás CASE IH Magnumokért és több mint tíz éve foglalkozik hivatásszerűen a márka képviseletével. Szerencsésnek érezzük magunkat, amiért olyan szakember mutatta be a széria legújabb fejlesztéseit, akinek a mezőgépész szakma mellett a CASE IH márka a szenvedélye.

Szollinger János interjút ad portálunknak – fotó: Agroinform.hu

"Hannoverben az AGRITECHNICA kiállításon debütált az új MAGNUM AFS Connect™ 400-as Rowtrac traktor gumihevederes járószerkezettel,

Az új MAGNUM 400 Rowtrac premierje Hannoverben – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

ezek után pedig természetesen az első adandó alkalommal elhoztuk a magyar érdeklődők számára is a széria képviselőjét az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításra.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy ez a gép – nevezetesen az új MAGNUM AFS Connect™ 400 gumikerekes változata – egyenesen a kikötőből érkezett és Magyarországon mutatkozott be először, így tekinthetjük ezt európai premiernek is.

Az új MAGNUM LED fényszórókkal és munkalámpákkal – fotók: Agroinform.hu

Mielőtt részletesebben foglalkoznánk az új MAGNUM AFS Connect™ szériával, fontosnak tartom bemutatni vállalati struktúránkat a gazdálkodók számára.

Az AGRI CS Magyarország Kft. hazánk hivatalos CASE IH márkaképviselete. Anyavállalatunk az AGROFERT cégcsoporthoz tartozó AGROTEC GROUP, amely leányvállalataként – ugyanakkor önálló cégként működünk hazánkban. Testvérvállalataink az IKR Agrár Kft. és az AGROTEC Magyarország Kft.

Büszkék vagyunk a folyamatosan bővülő országos szervizhálózatunkra, – tavasszal pedig nyílik az új telephelyünk Békéscsabán, ahol már a tavaszi munkák során is várjuk kedves partnereinket. A CNH vállalathoz tartozó gépek alkatrész-ellátásában általában 24 órás határidőt tudunk biztosítani. Jó érzés ismertetni a hazai termelőkkel, hogy a CASE IH márka olyan vállalathoz tartozik Magyarországon, amely szakmai és financiális oldalról egyaránt méltó módon tudja képviselni a világ egyik legnépszerűbb mezőgazdasági brendjét.

Az új MAGNUM AFS Connect™ széria a formai változások mellett rengeteg új műszaki tartalommal bővült. Továbbfejlesztett precíziós alkalmazásokat, valamint AFS Pro 1200 Android-alapú nagy méretű monitort kapott.

Az AFS Connect telematikai rendszer távoli elérés formájában is biztonságosan továbbítja a helyszíni műveleteket, a flottainformációkat, az agronómiai adatokat és az erőgéphez kapcsolódó munkagépektől származó információkat – továbbá pontos hozzáférést biztosít ezen adatok elemzéséhez, így megkönnyíti az ebből következő döntéshozatalt.

A gépkapcsolatok munkáját és műszaki paramétereit valós időben nyomon lehet követni – vagy akár vissza lehet keresni – egy okostelefonról is.

Esetleges meghibásodás esetén online kapcsolat létesíthető a gyári szervizzel – hazánkban az AGRI CS Magyarország Kft. szakembereivel – akik akár azonnal beavatkozhatnak a hiba elhárításához.

És vajon mennyire bízik az AFS Connect online smart-rendszerben a gyártó? A válasz meggyőző, hiszen

3 év gyári garanciát vállal a CASE IH a rendszerre, amelyhez 3 év AFS Connectelőfizetést ad a traktor mellé.

fotó: Agroinform.hu

A táblatérképezéshez szükséges hasznos funkciók közül most csak néhányat emelek ki – a traktor például a munkavégzés közben történő aktuális motorterhelésből érzékeli a talaj kötöttségi fokát, vagy a dőlés szögéből megállapítja és rögzíti a terület lejtését. Ezek az adatok a talajmunkák után a vetésnél, vagy akár aratás közben is előhívhatók.

Az első nagy meglepetés akkor ér bennünket, amikor szeretnénk bejutni a traktorfülkébe.

A kezelő számára kulcs nélküli bejutást biztosít az indításgátlóval ellátott távirányító, így nem kell a hagyományos kulcsot használni, hanem csak egy érintés után nyílik is az ajtó. A traktor indításához azonban használnia kell a kulcsot, amelyet regisztrálni kell a gyártónál – ami vagyonvédelmi szempontból hasznos funkció.

fotó: Agroinform.hu

Ahogy beszállunk az új MAGNUM traktorba, azonnal feltűnik a bal üvegajtó egybenyíló, hatalmas felülete, hiszen a gyártó megszüntette a B oszlopot – tovább javítva így a kilátást.

Érdekes és igazán kézenfekvő megoldás a konfigurálható hidraulika csatlakozás vezérlés, amely lehetővé teszi az egyes hidraulikus áramkörök programozását. Ez azt jelenti, hogy a kezelő beállíthatja a hidraulikus áramkört a saját igényei szerint, bármilyen sorrendben.

Joystick is használható a hidraulikus áramkörök vezérlésére, amelyet opcióként meg lehet rendelni a Multicontroller kartámaszába. A joystick tökéletesen illeszkedik a kézbe és a kartámasz precíz beállításainak köszönhetően az alkar mozgatása nélkül elérhető munkavégzés közben." – ismertette Szollinger János.

Már a múlté a zsibbadás és a karfájdalom egy hosszú műszak után! – De vajon hogyan oldotta meg ezt a gyártó az új MAGNUM AFS Connect™ szériában?

"Hoztunk egy szimulátort, amelyen bemutatjuk az átdolgozott Multicontroller kartámasz működését. Ez az intelligens kartámaszon van egy tekerőgomb, amelyet "gyorsgombnak" is lehet nevezni. A tekerőgomb lehetővé teszi a tiszta és gyors menü megjelenítését, a szükséges funkciók kiválasztásával és beállításával az AFS Pro 1200 monitoron.

Minden a helyén van. Ott, ahol keresed. – fotó: Agroinfom.hu

A MAGNUM AFS Connect™ traktorok gyárilag felszerelhetők két integrált kamerával, amelyek közül az egyik az első rácsban, a másik a fülke tetején lévő jobb hátsó oszlopban helyezkednek el. Ez teljes áttekintést nyújt a traktor körüli mozgásról, így biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a munkavégzést.

A kameraképeket bármikor kivetíthetjük az AFS Pro 1200 monitoron. A monitoron lévő képek elrendezését könnyen testreszabhatja a kezelő – és olyan apró finomhangolásokat is elvégezhet, amelyek nagyban megkönnyítik a munkavégzést. Ilyen beállítási lehetőség például a HMC II táblavégi forduló automatika funkció, amely segítségével  a monitor automatikusan megjeleníti a hátsó kamera képet a teljes láthatóság érdekében."

Nincsen többé kitekert nyak és vállfájdalom!

"A gerinc épségét és a kényelmet szolgálja a vezetőülés különleges kialakítása, amely a fejtámla magasításával kényelmes és biztonságos támaszt biztosít. Ugyanakkor ezt a fejtámlát egy mozdulattal lehajtható, amikor hátra kell nézni a munkagépre, így a magasított fejtámla a szabad kilátást sem gátolja.

Zseniális kis apróság, amely a hosszú munkaórák alatt áldás a gépkezelőnek – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Ezektől- és sok más apró figyelmességtől lesz egyedülálló a vezető komfortja. Szembetűnő, hogy ez a traktorszéria a fiatalabb korosztály számára is tökéletesen praktikus, hiszen sok-sok új USB csatlakozó, illetve a mobil eszközök számára alkalmas töltési lehetőség került be a fülkébe. A tárolórekeszek is pormentesen lezárhatók – amelyek akár a fiatalabb generáció elektronikai kütyüinek is hatékony védelmet nyújthatnak. Aminek pedig minden korosztály egyformán örül: Opcionálisan kérhető dizájnos hűtődoboz a jobb oldali ajtó mellé."

Környezetkímélő FPT motor, amely az új MAGNUMOK szíve

"Az új MAGNUM AFS Connect™ sorozat 5 modellje 280 lóerőtől 400 lóerős kivitelig érhető el a felhasználók számára. A széria összes erőgépe 8,7 literes FPT 9 hathengeres, turbófeltöltős, intercooler motorral rendelkezik. A traktorszéria természetesen megfelel a legújabb károsanyag-kibocsájtási normának, a STAGE V-nek.

Az MAGNUM AFS Connect™ széria modelljei PowerShift és fokozatmentes CVX váltóval is elérhetők, kivéve a legnagyobb, 400 lóerős változatot, amely csak PowerShift váltóval kapható.

A MAGNUM AFS Connect™ széria legújabb fejlesztései a kormányzásra és a fékrendszerre is kiterjednek a biztonság és a kényelem érdekében.

A reaktív kormányzási rendszer, automatikusan visszatéríti az első kerekeket egyenes állásba. Megemlíthetjük az adaptív kormányzást is, amely lehetővé teszi a kezelő számára a kormánykerék sebességének beállítását az első tengely kerekeinek teljes elfordításához.

Új funkció a fékrendszer rásegítés, amely különösen a Rowtrac modellek számára hasznos – de a klasszikus kerekes változatokhoz is elérhető. Ez a funkció elősegíti a belső kerekek automatikus fékezését kanyarodáskor, a fordulónál."

2019. év végén Hannoverben is bemutatkozott végre az amerikai FARM PROGRESS SHOW-k sztárja, a CASE IH futurisztikus koncepciótraktora, amely nem más, mint a fülke nélküli önvezető MAGNUM ACV. Szollinger Jánostól kérdeztük, hogy milyen jövőt jósol ennek az ámulatba ejtő gépnek?

A rajongók hosszú ideig álltak sorba egy közös fotóért Hannoverben – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

"Úgy gondolom, hogy ez az erőgép koncepciótraktor marad még jó sokáig. Ahogyan a személyautók esetében sem beszélhetünk biztonságos, kiforrott technológiáról az önvezető járművek terén, ugyanez a helyzet a traktorgyártásban. Az autonóm CASE IH MAGNUM ACV előre beprogramozott útvonal mentén tud haladni és ugyan az akadályokat felismeri és ki tudja kerülni, ennek ellenére az emberi tényezőt a közúton való közlekedés során nem lehet kiküszöbölni. Amerikában rengeteg hatalmas tábla van, ahol nem kell közutat érinteni, amikor dolgozni indul a traktor – így ezeken a területeken gyorsabban megkaphatja majd az engedélyeket a munkavégzéshez, mint Európában.

Fontos megemlíteni, hogy az autonóm CASE IH MAGNUM ACV koncepciótraktor megszületése, majd tesztelése egy tanulmány is volt fejlesztők számára, amely tanulságai és jól hasznosítható funkciói a MAGNUM AFS Connect™ szériába is beépítésre kerültek.

Most pedig javaslom, hogy térjünk vissza az AGRI CS háza tájára egy igazán jó hírrel! Örömmel jelentjük be, hogy a leendő magyarországi új MAGNUM AFS Connect™ – vagy STEIGER, vagy QUADTRAC – tulajdonosai számára, hogy

aki új nagytraktort, vagy kombájnt vásárol 2020-ban, az ajándékba kap egy amerikai CASE IH gyárlátogatással és meglepetés programmal egybekötött utazást.

A kisebb "testvérként" bemutatott új PUMA is jelentős szériát képvisel hazánkban, hiszen ez az erőgépkategória nagyon sok magyar gazdaság vezérgépe lehet.

PUMA premier a 2020-as AGROmashEXPO-n – fotó: Agroinform.hu

Az új PUMA szériában is beépítésre került az új Multicontroller kartámasz – az FPT motor pedig természetesen a PUMA sorozatban is megfelel a legújabb STAGE V környezetvédelmi normáknak.

A gyártó 3 év garanciáját a PUMA széria tulajdonosai is élvezhetik, valamint ezen traktorok esetében is elérhető a AFS Connect rendszer.

2020 januárjától a BEDNAR gépek kizárólagos hazai forgalmazója az AGRI CS Magyarország Kft. – fotó: Agroinform.hu

Továbbá, örömmel számolunk be meglévő és leendő partnereinknek arról, hogy 2020 januárjában az AGRI CS Magyarország Kft. vezetői és a cseh munkagépgyártó BEDNAR FMT tulajdonosai megállapodást kötöttek, amely értelmében az idei évtől kizárólagos magyarországi forgalmazói leszünk ennek a márkának. Ezzel a lépéssel még teljesebbé vált az ügyfeleink kiszolgálása, hiszen erőgép és munkagép tekintetében is olyan gépeket tudunk biztosítani a partnereinknek, amelyek elősegítik a gazdaságos és gyors munkavégzést a lehető legkisebb állásidővel.

Fontos tény, hogy a BEDNAR azon kevés munkagépgyártók egyike, akik a 450 – 500 lóerő feletti erőgépekhez is tudnak megfelelő minőségű munkaeszközöket gyártani. A CASE IH portfóliójában is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen teljesítménykategória alá tartozó Steiger és Quadtrac modellek, hiszen ezekkel a gépekkel  –gépkapcsolatokkal – a területek művelésének egységnyi költsége jóval alacsonyabb – megfelelő gazdaság méret esetén – mint kisebb gépek használata esetén. Bízunk a közös együttműködés sikerében és abban, hogy sok partnerünk fogja elégedetten használni ezeket a gépkapcsolatokat."

Vidám csapat az AGRI CS Magyarország Kft. munkatársaival – fotó: Agroinform.hu