Az értékesítés adatait megvizsgálva ezzel a gazdálkodók is egyetértenek, hiszen az ekeeladás számaiban nem történik visszaesés. A nagy mennyiségű kukoricaszár kezelése, a különböző növénybetegségek csökkentése vagy akár az egerek és egyéb rágcsálók visszaszorítása a megfelelő mélységben végzett szántás nélkül szinte lehetetlen feladat.

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható. A cég ekéi elérhetők 3-5 vasú kivitelben függesztett, és 5-9 ekefejes kivitelben félig függesztett kialakításban. Így gyakorlatilag 90 LE-től 380 LE-ig kínálnak megfelelő erősségű gépet.

Az ekék kiválasztásánál az elsődleges szempont az erőgép nagysága, hiszen mint minden ekegyártónál, az OPaLL-AGRI esetében is változik a műszaki felépítés, a gerendely mérete és a robusztusság a különböző osztályok között.

A függesztett ekék Jupiter fantázianév alatt kerülnek a piacra. Az igen robusztus kivitelű gépek 120x120x10 vagy 140x140x10 mm-es gerendellyel készülnek. A gerendely extra megerősítéssel rendelkezik a felfogató központnál.

A Jupiter ekék vonópontjának és az első ekefej fogásának beállítása csavarorsós mechanizmuson keresztül, igen egyszerű módon történik. A felszereltség sokféle lehet. Hazánkban az ekeértékesítés döntő része réselt kormánylemezes kivitelből áll. Ezen kívül természetesen elérhetők különböző teli kormánylemezes megoldások is.

A Jupiter ekék beállítása és erősített gerendelye

Az optimális aláforgatáshoz elengedhetetlen a beforgató lemezek vagy előhántók alkalmazása. Bár az előhántók beállítása nagyobb türelmet igényel, az igazán szép munka, a szármaradványmentes felszín ezek alkalmazásával érhető el.

A barázdafal kialakítása az egyszerűbb késes ekenáddal vagy a csipkézett tárcsás csoroszlyával történik. Hasonlóan az előhántó/beforgató különbséghez, itt is elmondható, hogy a késes ekenád az esetek nagy részében jó munkát végez és jóval kedvezőbb árfekvésű, míg a tárcsás csoroszlya az optimális megoldás, de árban kissé magasabb.

A felszereltséget lehet még bővíteni az 5 ekefejes kivitelhez ajánlott vázbehúzó munkahengerrel, amely tehermentesíti a traktor hátsó függesztő pontját és a használatával elkerülhető, hogy a táblavégi átfordításnál az eke beleérjen a talajba.

Szintén 5 vasú kiviteltől erősen ajánlott a szállító kerék választása. A hazai útviszonyok ismeretében a szállító kerék kíméli az eke gerendelyét és biztonságosabb vonulást tesz lehetővé akár nagyobb távolságok esetében is.

eke

Az 5 ekefejes kiviteltől már kötelező a szállítókerék használata

A nagyobb gazdaságok részére, nagyságrendileg 200 LE felett, az Orion félig függesztett ekét ajánlják a cég szakértői. Az Orion elérhető 5-9 ekefejes kivitelben. A segédvázas kialakítású váltvaforgató eke igen robusztus felépítésű, a főváz 180x180x10 mm-es zártszelvényből készül – amely az egyik legerősebb a piacon – így bátran ajánlható a legnagyobb gumikerekes traktorokhoz is.

eke

5 vasú, félig függesztett eke a közepes gazdaságok részére

Az Orion eke igen robusztus függesztő toronnyal rendelkezik, amely hosszútávú, meghibásodásmentes munkavégzést tesz lehetővé. A közúti szállítást segíti a hidroakkumulátoros szállítókerék, amely a nagyobb rázkódásokat tudja csillapítani.

Orion eke

Az Orion eke teli kormánylemezzel is szépen forgat

Az Orion eke beállítása a Jupiter ekénél is egyszerűbb. Az első ekefejet ennél a típusnál hidraulikusan a traktorfülkéből tudjuk állítani. A dőlésszög és a munkamélység orsóval állítható.

Érdekes lehetőség, hogy az Orion elérhető 5+1+1+1+1 ekefejes kivitelben. Így az eke használható 5 vasú kivitelben 200 LE-vel, de 6-vasúként nagyobb traktorral és persze 7, 8 vagy 9 ekefejes kialakításban is. Ez jelentősen megnöveli a kihasználhatóságot, több traktorral is tudjuk használni, ami egy őszi munkacsúcsnál nem elhanyagolható előny.

Az opciós lehetőségek tárháza természetesen a félig függesztett Orion ekéknél is igen széles, így megtalálható rajta a réselt kormánylemez, az előhántók és beforgató lemezek csakúgy, mint például a barázdaszélesítő. Az OPaLL-AGRI ekék igény esetén felszerelhetők függesztett késes vagy vontatott hengeres szántáselmunkálóvalis. A késes elmunkáló könnyű kivitelű, de állítható intenzitású szántáselmunkáló, amelyet az eke gerendelyre lehet szerelni. Előnye, hogy könnyen szállítható, nem terheli feleslegesen szállítás közben az ekét, de mégis megfelelő a munkavégzése. A hengeres szántáselmunkáló már nehezebb kivitelű. A táblára szállítása, mivel vontatott eszköz, talán körülményesebb, de a munkája a súly miatt mindenféleképp a legjobb.

eke

Nem ritka, hogy egy gazdaságban több OPaLL-AGRI eke is dolgozik

Az OPaLL-AGRI ekék már számos gazdaságban dolgoznak Magyarországon is. Ismerje meg Ön is ezen munkagépeket, amelyek jelenleg akciós áron, rövid szállítási határidővel érhetők el. Az akciós árakra néhány példa:

Jupiter 120/3+0: 8.800 EUR

Jupiter 120/3+1: 10.775 EUR

Orion 5+0: 27.000 EUR

Orion 5+1: 29.000 EUR

Az akciós ekék felszereltsége:

Jupiter függesztett eke esetében: 120x120x10 mm-es gerendely, 100 cm ekefejosztás, réselt kormánylemez, orrbetétes ekevas, beforgató lemezek, késes ekenád, gumi átbillenő támkerék.

Orion félig függesztett eke esetében: 180x180x10 mm-es gerendely, 100 cm ekefejosztás, réselt kormánylemez, orrbetétes ekevas, előhántók, csipkézett tárcsás csoroszlya, hidraulikus első ekefej állítás, 400/70-20 támkerék, hidroakkumulátoros szállítási csillapítás.

Bővebb információ:
Gazsi Zsolt: 06 30 558 4918
www.opall-agri.cz/hu