Az új eszköz és a DeltaRow technológia Magyarországra is megérkezett – a gazdálkodók először az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon ismerkedhettek meg a géppel a LEMKEN Hungária Kft. standján.

A DeltaRow rendszer egyértelműen megkülönbözteti a LEMKEN gépét a hagyományos szemenkénti vetéstechnológiától, amelynél a vetőmagokat szimpla sorokban helyezik le.

A LEMKEN fejlesztőmérnökei két eltolt sort alkalmaztak, amelyek egymástól 12,5 cm-re helyezkednek el. Ez az egyes növényegyedeknek 70%-kal nagyobb tenyészterületet biztosít a növekedéshez és jobb hozzáférést ad a vízhez, valamint a tápanyagokhoz.

Az Azurit kukorica, szójabab, napraforgó és repce nagy pontosságú és nagy hatékonyságú vetését teszi lehetővé akár 15 km/h munkasebességgel.

Hogyan is néz ki a DeltaRow vetési folyamat?

Először a két sávtisztító kerék eltakarítja a tarlómaradványokat és köveket a magágyból. Ezt követően a műtrágya csoroszlya pontosan a két ikersor közzé helyez le egy műtrágya sávot – és egy trapéz tömörítő henger lezárja a műtrágya árkot.

A trapéz gyűrűk előtömörítik a magárkot – ez a LEMKEN Azurit vetőgép újabb egyedülálló funkciója.

Munkában az Azurit – fotó: Gyártói felvétel

A vetőmag a vetőelemekhez "igény szerint" kerül a központi magtartályból. Pontosan mit is jelent ez?

A szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsát tartalmaz, amelyek felváltva adagolják a vetőmagot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához. A csoroszlyák, amelyek mélységhatárolását a közöttük középen elhelyezett mélységhatároló kerék végzi, pontosan helyezik le a vetőmagot az előtömörített magárkokba. Ezt követően az ikersorokat egy V-alakú nyomókerék zárja le.

Az egyes DeltaRow ikersorok elzárhatóak művelőút kialakítása miatt, miközben a vetett mennyiség rugalmasan szabályozható a hektáronkénti tőszám állandó szinten tartása miatt.

Az Azurit lehetővé teszi a sorközepek akár 87,5 cm-re állítását, a vetőelemek osztása egészen 37,5 cm-ig csökkenthető.

A két szinkronizált furatos tárcsa azt eredményezi, hogy minden tárcsa csak minden második magot adagolja, ami által az átmérő kicsi lehet és így minimális a kerületi sebessége. A szemenkénti adagolás időtartama elég hosszú ahhoz, hogy jelentősen javuljon a hosszirányú eloszlás, illetve kiküszöböli a duplázást.

Az AGROmashEXPO-n bemutatott Azurit az első újdonság idén, de nem az utolsó! Szranka Péter, a LEMKEN Hungária Kft. értékesítési vezetője a kiállításon előre vetítette a 2018-as évre tervezett mozgógép-bemutatókat is.

"Mindenképpen szeretnénk megmutatni az Azurit szemenkénti vetőgépet munka közben is – de más izgalmas géppróbát is tervezünk erre az évre a gazdálkodók számára. Érdemes figyelni az Agroinform.hu portál híreit és a programok rovatot, mert a sajtón keresztül időben fogjuk értesíteni a termelőket a programjainkkal kapcsolatban."