Amíg 15-20 évvel ezelőtt a klímaváltozásról úgy beszéltünk, mint a távoli jövőben bekövetkező eseményről, ma már mindenki a saját bőrén tapasztalja ennek a negatív hatásait. Az időjárás egyre szélsőségesebb, ami ellen a gazdálkodók nem tudnak hatékonyan védekezni. Vannak módszerek a károk enyhítésére illetve megelőzésére, de tökéletes megoldás még nem született a probléma kezelésére. Az EUROSTAT adatai alapján 2016-ban a kukorica hazai vetésterülete Románia és Franciaország után a harmadik legnagyobb volt az Európai Unió országai között.

kukorica

A betakarított kukorica mennyiségében azonban a második helyen végeztünk, csak Franciaország tudott megelőzni bennünket. Ennek nagyrészt a hazai géppark fejlettsége és a gazdák egyre tudatosabb gépválasztása lehet az oka.

kukorica

Míg azonban az éghajlatváltozás megnehezíti a mezőgazdaságban dolgozók munkáját, addig a népesség növekedésével az élelmiszer-szükséglet is folyamatosan növekszik és ezt a növekedést úgy tűnik, csak megfelelő, tudatos gazdálkodással lehet kielégíteni. A vetésterület egy bizonyos méret után már nem növelhető, ezért a hozamnövekedés csak hosszú távú és jól megtervezett stratégiával érhető el, aminek főbb elemei a megfelelő fajtaválasztás, a megfelelő talajművelés és a folyamat végén a precíz, pontos betakarítás.

Az utolsó lépéshez kínálnak a CAPELLO szakemberei olyan megoldást a magyar gazdák számára, amivel felvehetik a versenyt a szomszédos és a nyugat-európai országok eredményeivel és sikerrel szolgálhatják ki a megnövekedett fogyasztói igényeket. A CAPELLO DIAMANT kukoricaadaptere az aratás egy egészen új, eddig nem tapasztalt szintjét képviseli Magyarországon.

A gyártó több éves tapasztalata, az európai és az észak-amerikai géptulajdonosok visszajelzései alapján pontosított, kiforrott technológia jelenik meg a DIAMANT vágóasztalban. Első ránézésre robusztusnak tűnik, ezért nem is sejtenénk, hogy az alumíniumburkolat milyen könnyeddé teszi a konstrukciót. A rendválasztók és a felső burkolatok rugalmas műanyagból készültek, hogy felfogják a kukoricaszemek pattogását és ezáltal is csökkentsék a szemveszteséget. A felső burkolatok oldalára fém koptatólemezeket szereltek, amik még ellenállóbbá teszik a vágóasztalt a külső sérülésekkel szemben. Szükség esetén a burkolatok speciális szerszám használata nélkül, könnyedén kicserélhetők. Emellett a QUASAR kukorica vágóasztalnál megismert műanyag gumifülek is megtalálhatóak a rendválasztókon.

Capello

1 kép: A sérülések minimálisra csökkenthetők az ütközésérzékelő rendszerrel.

Ami azonban különlegessé teszi a DIAMANT adaptert a piacon lévő egyéb adapterek között, az az ütközésérzékelő rendszer. Ez az önműködő mechanizmus biztosítja, hogy a burkolat abban a pillanatban felnyíljon, amikor a rendválasztó betondarabbal vagy egyéb idegen tárggyal érintkezik. Nincs szükség a gépkezelő beavatkozására, a burkolat automatikusan kioldódik az ütközés pillanatában. Ezáltal a sérülések miatti extra költségek és felesleges állásidők a minimálisra csökkenthetők (1. kép).

A burkolatok alatt új generációs, speciális alakú törőhengerek végzik el a munka oroszlánrészét. A törőlécek mindkét oldalon hidraulikusan állíthatók. Amennyiben még sincs szüksége rá, a szárzúzó egy mozdulattal kikapcsolható. A szárzúzó a rendválasztó egység bal oldalán helyezkedik el, ami szokatlan a hagyományos műszaki megoldásokhoz képest. A megváltozott pozíció oka, hogy ezáltal a gépbe kevesebb por és szármaradvány kerül, így még tisztább terményhez juthatunk az aratás végén. A termény füles láncok segítségével jut a gép belsejébe. (2. kép)

Capello

2. kép: Kétoldali törőléc állítás.

A DIAMANT kukorica vágóasztal fix és összecsukható változatban is elérhető a gazdák számára. Nagy mennyiségű termény betakarítására, folyamatos munkára kiválóan alkalmas. A tapasztalt mérnökök az adapter érzékeny pontjait burkolatokkal látták el, hogy megvédjék a külső hatásoktól, szennyeződésektől. A láncokhoz új típusú, burkolt láncfeszítőket terveztek, az összecsukó hidraulikát befedték, hogy ezáltal biztosítsák a pormentességet. A szárzúzókat – a QUASAR-hoz hasonlóan – csúszókuplung védi, ami a DIAMANT gyártásánál még egy speciális burkolatot kapott. Így védelem mellett a folyamatos zsírozás is biztosított. Az oldalsó meghajtóláncokat és a csúszókuplungot is hermetikusan lezárták minden külső behatás elől. (3. kép)

Capello

3. kép: A szárzúzókat csúszókuplung védi, ami speciális burkolatot kapott.

Az erőátvitelt 2 oldali kardánmeghajtás biztosítja. Az adapter szöge mechanikusan állítható a kombájnhoz és a körülményekhez megfelelően.

A korábban bevált technikák megtartásával és új megoldások bevezetésével a DIAMANT kukoricaadapter kategóriájában egyedi, innovatív és prémium megoldást kínál azoknak a gazdáknak, akik számára a megbízhatóság és a minőségi munka az sikeres gazdálkodás kulcsa.

További információért keresse fel a General-Agri Hungary Kft. honlapját!