A speciális önjáró betakarítógépeket gyártó vállalat, az Oxbo International Corporation és a KITE Zrt. partneri kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, mely eddig kukorica-, hibridkukorica- vagy zöldborsó-betakarításra kínált hatékony megoldásokat. Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Az önjáró eszközhordozók családja három tagból áll. Az európai TerraGator híg- és szervestrágya-kijuttatók örökségét tovább hordozva, modernizálva, a mai kor precíziós eszközeit felhasználva készült el az AT-széria két tagja 4103 és 5105 típusjelzéssel, míg a harmadik típus, az 5104 a hagyományos alvázú, négykerékhajtású kialakítást kapta. Az eszközhordozó gépek erejét Scania dízelmotorok biztosítják két elérhető teljesítményszinttel.

AT 5104

AT 5104 a hagyományos alvázú, négykerékhajtású kialakítás – fotó: KITE Zrt.

A kisebb motor, egy 5 hengeres turbódízel erőforrás az AT4103 modellbe került beszerelésre, mely 400 lóerejével biztosítja az adott munkafolyamathoz szükséges teljesítményt, míg a két nagyobb testvérben az erősebb, 6 hengeres motor található, mely 550 lóerős névleges teljesítményre képes. A hajtáslánc korszerűségét és megbízhatóságát sem bízta a véletlenre a gyártó.

A ZF márka már többször bebizonyította, hogy képes a nagy forgatónyomatékot üzembiztosan a hajtáslánc többi elemének biztosítani különböző mezőgazdasági gépekben. Az „AT” szériában egy fokozatmentes kivitelű ZF ECCOM típus található, mely négy mechanikus tartománnyal rendelkezik, amelyek között a váltás teljesen automatikus.

A nagy nyomatékot figyelembe véve egy dupla áttételű bolygóműves véglehajtás került beszerelésre, mely akkor is képes az erőhatásokat elviselni, ha az önjáró kijuttató valamilyen nagy vonóerőt igénylő munkaeszközt üzemeltet.

A három- és ötkerekes kivitelek esetében a mellső kerék hajtása egy hidromotorral történik. A maximális 70°-os mellső kormányzási szögnek és a hátsó tengelyek kormányozhatóságának köszönhetően a fordulási sugár minimális. A hagyományos négykerekes kivitelek esetében pedig lehetőség van oldalazó kormányzásra is, mellyel nagyobb felületen osztható el a gép tömege.

Az alapfelszereltség részeként elérhető 1050/50 R32 méretű gumiabroncsok hatékonyan csökkentik a nagy össztömegű önjáró gépek talajtömörítő hatását. Az alapfelszereltségen felül természetesen elérhetők különböző méretű, speciális sorközjáró és alacsony nyomású gumiabroncsok is.

 AT4103 modell

AT4103 modell – fotó: KITE Zrt.

Három géptípus három különböző térfogattal rendelkező tartállyal. Az AT4103 16 m3, az AT5104 22 m3, az AT5105 25 m3 tartálykapacitással rendelkezik.

A poliuretán tartály feltöltése a feltöltőkar segítségével kevesebb, mint 2 perc. Az úgynevezett Superload centrifugálszivattyú a szívókar részét képezi, melynek maximális teljesítménye 12 m3/perc. A kar segítségével tartálykocsiból, síktárolóból vagy akár föld alatti tárolóból is képes trágyát a tartályba juttatni. A felszívásért és kijuttatásért ezen kívül még egy 9 m3/perces Börger lebenyszivattyú felel (opcióban 12 m3/perces is elérhető), melynek fordulatszáma fokozatmentesen állítható, így könnyen változtatható a kijuttatási mennyiség.

Az eltömődések megakadályozásáért egy Vogelsang RotaCut aprítóegység került beszerelésre, melyen minden körülmények között áthalad az anyag. Az egység oldalt került elhelyezésre a könnyű karbantartás és tisztítás érdekében. A tartály feltöltési szintjéről állandó visszajelzés kapható a fülkében elhelyezkedő monitorról, mely az előre megadott értéket elérve automatikusan leállítja a feltöltést, így akadályozva meg a nem kívánt túltöltést.

AT5105

Az AT5105 25 m3 tartálykapacitással rendelkezik – fotó: KITE Zrt.

A gépen található csövezések átmérője 8 és 10, melyekben könnyen és eltömődésektől mentesen képes áramlani a hígtrágya. Kijuttatóeszközök felfogatásáról a hátsó hárompont-függesztés gondoskodik, melyre a megfelelő eszközt kiválasztva képes rétekre, álló állományokba vagy akár tarlóba injektálva kijuttatni a folyékony szerves trágyákat. Precíziós technológiai megoldások is szintén rendelkezésre állnak.

Az „AT” széria automatakormányzás-előkészítéssel rendelkezik, így bármilyen John Deere monitorral és antennával képes a beállított nyomvonalon tartani a berendezést. RTK jelpontossággal sorközjáró kivitelben megvalósítható a sávos alapműveléssel együtt történő pozicionált hígtrágya-lehelyezés is, mely tovább javítja a tápanyagok hasznosulását.

Bővebb információkért keresse területileg illetékes gépértékesítési menedzser kollégánkat!

Bán Máté, kereskedelmet támogató mérnök