Szélmalomharc, vagy mégsem?

Mindannyiunk számára ismerős a tengerparti fövenyeket is beborító szemét problematikája, azonban a legnagyobb kihívást az apró vagy már csak rostállással eltávolítható méretű műanyag hulladékok jelentik.

A gépezet első ránézésre nagyon hasonlít egy gumihevederes, távirányított szárzúzó gépre, és teljesen hasonló elven működik. A lényeges különbség, hogy 10 centiméter mélyen fellazítja a talajt, és egy beépített rostára szórja, ahonnan a homok visszahullik, míg a különféle hulladékok (műanyagdarabok, fémkupakok, papír, cigarettacsikk stb.) fennakadnak, és egy idő után a kijelölt helyre kiüríthetők.

robot

robot

Új technikával a tengerpartok tisztaságért

A BeBot nevű robot tisztán elektromos üzemű, akkumulátorról működik, amit még munka közben a rajta levő napelemmel tölteni is lehet. A robot kb. 90 cm szélességben dolgozik, óránkét 3000 négyzetmétert tud kitakarítani, a közvetlen kézi rádió-távirányítás hatótávja maximum 300 méter.

robotNapelem, távirányítás és gyűjtőtartály növeli a függetlenséget

Egyelőre még prototípusról van szó, Floridában tesztelik, de már Hawaii-ról is érdeklődtek iránta. Meggondolandó, hogy akár a magyarországi nagytavak strandjain mi is bevessünk valami hasonló technikát, de akár több-kevesebb módosítással még a parkok vagy mezőgazdasági termőföldek megtisztítására is bevethető lenne véleményünk szerint.

A hazai szabadtéri strandokon is jól jönne, meg akár az agrárium hasznára is válhatna a talajtisztító robot

Forrás: www.4ocean.com