A Trimble a precíziós növénytermesztési, helymeghatározási és földmérési globális piac meghatározó szereplője is, folyton új fejlesztésékkel áll elő.

Nagyon sokat beszélünk a precíziós növénytermesztésről, annak minden aspektusáról – egyre többet tudó GPS monitorok, gépvezérlések vagy térinformatikai alkalmazások jelennek meg. Az egész technológia legalapvetőbb eleme a műholdas helymeghatározás – hiszen pozícióhoz kötött információkkal dolgozunk (pl. tábla határvonalak, hozam-, vagy talaj adatok, kijuttatási tervek, stb.) illetve ennek segítségével működnek sorvezetőink, kormányautomatikáink. Mégis, erről kevesebbet beszélünk, valahogy természetesnek vesszük, hogy csak bekapcsoljuk a GPS vevőnket és működik. Mondván, hogy ez egy „régi”, kiforrott megoldás.

Akkor, talán nincs is mit fejleszteni ezen a területen?

Nos, a Trimble nem így gondolja. Lévén nem csak a precíziós növénytermesztési, de a helymeghatározási és földmérési globális piac meghatározó szereplője is, folyamatosan új fejlesztésékkel rukkol elő. Persze nem ma kezdték, hiszen ők voltak azok, akik 1993-ban bemutatták a világ első cm-pontos helymeghatározásra képes RTK GPS vevőjét.

De mik a legfrissebb hírek, min dolgozik most, a nagymúltú gyártó?

2020 végén jelentették be, hogy a Sirius XM Conneted Vehicles Services nevű céggel együttműködve, a SiriusXM műholdas rádió hálózatán keresztül a Trimble RTX műholdas korrekciós jelét fogják sugározni. Ennek köszönhetően azok az USA-ban és Kanadában eladott új autók, amelyek megfelelő Sirius chipekkel szerelve készülnek, képesek lesznek venni a Trimble korrekciós jelét, megteremtve ezzel a nagypontosságú helymeghatározás lehetőségét – mint az autonóm közúti alkalmazások alap feltételét. Az együttműködésnek köszönhetően az új autókban olyan alkalmazások válnak elérhetővé, mint az Advanced Driving Assistance Systems (ADAS), Autonomous Driving (AD) és Vehicle-to-Everything (V2X).

önvezető autó Trimble technológiával

ADAS megoldások, Trimle Centerpoint RTX korrekciós jel az autonóm járműirányításban

Mivel a legtöbb USA-ban és Kanadában gyártott új autóban megtalálható ez a bizonyos Sirius chip, újabb költség, újabb eszköz beszerelése nélkül válik elérhetővé a Trimble Centerpoint RTX korrekciós jel vétele. Ezzel a Trimble nagypontosságú helymeghatározást biztosít a Sirius online járműszolgáltatásaihoz. Ez magában foglal biztonsági szolgáltatásokat – baleset, lopás, műszaki hiba kapcsán segítséghívást és pozícióküldést; a gépkocsi bizonyos funkcióinak távolról történő vezérlése (motor indítása, leállítása, stb.), ill. a használati adatok alapján szerviz és használati optimalizálást. De lehetővé teszi autópálya díj fizetését, vagy pl. a pozícióhoz, útvonalhoz igazított gyorséttermi rendelést is, nem beszélve a közlekedéssel kapcsolatos információk szolgáltatását (pl. aktuális közlekedési információk alapján történő útvonal optimalizás).

ADAS - Advanced Driving Assistance Systems – Fejlett vezetéstámogató rendszerek: olyan elektronikai rendszerek, amelyek segítik az autósokat a vezetésben és a parkolásban. Szenzorokra és kamerákra épülő automatizált technológiát alkalmaz a különböző objektumok és vezetői hibák azonosítására, és annak megfelelő reagálásara. Ide tartozik az automatikus világításkapcsolástól az adaptív tempomaton és vészfék asszisztensen át a sávelhagyás figyelmeztető rendszerig sok mai új autóban már megtalálható megoldás.

Autonomous Driving (AD) – Autonóm járművek: olyan járművek, melyek képesek a környezetük észlelésére és korlátozott emberi beavatkozással vagy anélkül biztonságos közlekedésre.

Vehicle-to-Everything (V2X) – kommunikáció egy jármű és bármely más entitás között, mely hathat a járműre, vagy amelyre hathat a jármű. Ez magában foglalja a közlekedés többi résztvevőjét és a környezetet is. A technológia elsődleges célja a közlekedés biztonságának javítása, a közlekedés zökkenőmentessé, hatékonyabbá tétele, nem utolsó sorban az energiafelhasználás és a környezetszennyezés csökkentése.

Nem véletlenül esett a választás a Trimble Centerpoint RTX jelére, hiszen ez már bizonyított az autonóm közlekedésben is. A General Motors Super Cruise™ rendszere, azaz autonóm jármű vezérlő rendszere, amely 2017-ben mutatkozott be a Cadillac márkában, szintén ezt a jelet használja.

Mára több mint 7 millió autonóm módon levezetett mérföldön használták különböző felhasználók a Trimble RTX korrekciós jelét.

A mostani projekt megvalósulásának egy fontos lépése volt, hogy 2019 áprilisában a Trimble közzétette az úgynevezett „Trimble RTX Auto” megoldását, mely a Centerpoint RTX korrekciós jel és különböző járművön lévő szenzorok segítéségével képes az ADAS megoldásoknál megkövetelt pontosságú helymeghatározásra. Az RTX korrekciós jel mögött álló infrastruktúra működését az ISO 20000 szerinti folyamatleírás szabályozza, ezzel megfelel a legkritikusabb alkalmazási területek elvárásainak is.

Idén március végén a szintén autonóm járműirányítási technológia fejlesztésében érdekelt amerikai VSI Labs jelentette be együttműködését a Trimble-lel. Ők a minneapolisi központjukból a Detroit mellett lévő „Amerikai Mobilitási Központ”-ig mentek autonóm autójukkal, az utat pedig élőben, weben keresztül követhették az érdeklődők. Majd a több mint 200 ha-os teszt területen bemutatókat tartottak, és teszteket végeztek. A több, mint 1000 km-es úton szintén a Trimble Centerpoint RTX korrekciós jelet és a Trimble RTX Auto megoldást alkalmazták.

Az elsősorban műholdakról sugárzott RTX jel mellett inerciális navigációs rendszer is segíti a járműirányítást alagutakban, zárt helyeken történő haladáskor, ahol a műholdak jelét nem lehet fogni. Emellett számtalan szenzor – kamerák, hő (infra) kamerák, LiDAR és radar – és megfelelő informatikai háttér dolgozik az autonóm járműirányítás megvalósításán. A VSI Labs további hasonló rendezvényeket tervez a technológia népszerűsítésére. Így idén augusztusban egy több mint 4000 km-es útra készülnek, amely a „The automated drive south” nevet viseli (Az automatizált autózás - dél). Ennek keretében a „Drive World Conference” rendezvényre utaznak, a texasi San Antonio-ba (https://vsi-labs.com/automated-drive-south)

Miért éppen a Trimble Centerpoint RTX jelét használják ezek a cégek?

Ahogy a cikkben írják: „Nincs más hasonló precíz helymeghatározási megoldás, amely képes lenne hasonló teljesítményre, megbízhatóságra, és ennyire sokcélú felhasználást biztosítana globális lefedettséggel”. (https://investor.trimble.com/news-releases/news-release-details/trimble-and-siriusxm-establish-alliance-deliver-trimble-rtx-gnss)

ünvezető autó

Sirius XM, autonóm járműirányítási megoldások

Az RTX jel globálisan elérhető, kevesebb mint 1 perc inicializálási idő után 2 cm abszolút pontosságra képes. A Trimble építőipari és mezőgazdasági gépek pozícionálása terén szerzett 35 éves tapasztalatára épül. Nagy előnye, hogy valamennyi műholdas helymeghatározó rendszer (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS) műholdjainak jelére épülve tartalmaz korrekciós információt, tehát segíti az ezeket használó GPS vevők helymeghatározási hibáinak csökkentését.

Trimble GPS

Trimble xFill

Itt kell megjegyeznünk, hogy az új generációs Trimble mezőgazdasági GPS vevők (TMX-2050, GFX-750, GFX-350) szintén képesek ezeknek a műholdas helymeghatározó rendszerek jeleinek vételére. Ez a gyakorlatban Magyarországon a GPS, a GLONASS, a Galileo és BeiDou műholdak követését jelenti. Ez nagy előnyt jelent a korábbi generációs GPS vevőkhöz képest, hiszen minél több műholdat lát a vevő, annál biztosabb és bizonyos mértékig annál pontosabb is a helymeghatározás.

GPS helymeghatározás

Ha most arra gondol, hogy szép és jó ez az RTX technológia, de az az USA és Kanada, Ön viszont itthon gazdálkodik, akkor el kell, hogy mondjuk, talán nem is tud róla, de Trimble eszköze révén könnyen lehet, hogy már használta is ezt! A Trimble GPS eszközök ugyanis, ha RTK jel használatakor jelkimaradást érzékel, automatikusan erre a Centerpoint RTX jel használatára áll át, biztosítva a folyamatos munkavégzést. Ez az ún. xFill megoldás minden jelszakadáskor 20 percig ingyenesen áll a felhasználók rendelkezésére. Mindez extra felár nélkül, alap funkcióként.

Ez az a többlet, amitől a Trimble az Trimble.

Szöveg: Dr. Mesterházi Péter Ákos

A képek forrása: Next Generation Solution – SiriusXM Connected Vehicle Services és Trimble
Videó forrása: Next Generation Solution – SiriusXM Connected Vehicle Services