Mindenki kicsiben kezdi

Ha nem egy komoly tőkével induló vállalkozásról van szó, hanem például őstermelői tevékenységről, nagy valószínűséggel mindenki kicsiben kezdi. Mindegy, hogy méhészkedni kezd, vagy gyümölcstermesztésből szeretne megélni, az elején csak a legszükségesebb eszközök beszerzése történik meg. Akik régóta csinálják, és vállalkozásuk fejlődik, már egyre többféle gépet igényelnek a tevékenységükhöz.

gép

Nem könnyű új vállalkozásba kezdeni, vagy bővíteni a meglévőt – fotó: Agroinform.hu

Ahogy egyre jobban beindul a vállalkozás, egyre több lesz a munka. Saját mezőgazdasági gépekkel sokkal hatékonyabban lehet elvégezni a szükséges feladatokat, így egy ponton eljön az ideje gépbeszerzéseknek. Bizonyos munkafolyamatokat egy ideig végezhet a vállalkozás kézi erővel, másokat bérmunkával, egy bizonyos méret után azonban ez már nem elég. De milyen lehetőségei vannak a vállalkozónak, ha gépek beszerzésén gondolkodik?

Megoldás lehet a személyi kölcsön

A néhány millió forintos összeghatárig érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy kölcsönből finanszírozza az őstermelő a szükséges gépet, berendezést. Ilyen esetben fel kell mérni, hogy havi szinten megtakarít-e az élőmunka költségén bármennyit is. Nagy valószínűséggel kiderül, hogy havonta annyi is lehet ez az összeg, amennyi egy új gép törlesztőrészlete lenne. Ebben az esetben nem is kérdés, hogy megéri a kölcsönből finanszírozni a mezőgazdasági gép megvásárlását.

Hogyan lehet őstermelőként kölcsönt felvenni?

Egy vállalkozó esetében szükséges a kölcsön igényléséhez egy NAV által kiállított jövedelemigazolás, így legalább egy lezárt üzleti év után lehet elkezdeni gondolkodni kölcsön felvételéről. Ha már egy működő, bevétellel rendelkező vállalkozásról van szó, nem lehet probléma azzal, hogy a bank megadja-e a személyi kölcsönt. Természetesen sok egyéb feltételt kell teljesítenie az adott személynek, de ha nincs aktív vagy passzív KHR-státuszban, nem lehet probléma az igényléssel.

gép

Érdemes körültekintően tájékozódni a hitelekről – fotó: Agroinform.hu

A frissen vállalkozóknak marad a várakozás

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy azok, akik éppen csak elkezdték a tevékenységüket, nem valószínű, hogy eséllyel igényelnének személyi kölcsönt. Nekik ki kell várniuk azt az időszakot, amíg lesz egy lezárt üzleti évük.

A szabad felhasználású hitel előnye

Fontos megemlíteni, hogy a szabad felhasználású személyi kölcsön esetében a bank nem vizsgálja, hogy mire költi el az igénylő a pénzt, így ez a fajta kölcsön lehet a legjobb megoldás. Így aki ilyenen gondolkodik, nézzen körül a pénzügyi összehasonlító weboldalakon, mint az instacash.hu, és biztosan megtalálja a megfelelő személyikölcsön-ajánlatot az óhajtott mezőgazdasági gép finanszírozásához.