Ez kiváló takarmányminőséget és könnyebb nyilvántartást eredményez, emellett más, professzionális funkciók is elérhetők lesznek hamarosan a Fendt Rotana Combi bálázó-csomagoló kombinációkhoz.

A Fendt Rotana Combi változó bálázó-csomagoló kombináció bevált Profi funkciócsomagjának piacra dobása széles körű automatizált folyamatokat és adatokat biztosít a pontos nyilvántartás érdekében.

A csomag a következőket tartalmazza:

  • Mérési funkció
  • Nedvességelemzés
  • Automatikus megállás a kötözési folyamat után
  • A bála kidobási folyamatának automatizálása
  • Az aprítókések automatikus tisztítása
  • LED munkavilágítás és karbantartási világítás
  • A bála szélének megerősítését célzó funkció
  • Az új csomag részeként az ügyfelek választhatják a mérési vagy nedvességmérő funkciót egyéni opcióként is a Fendt Rotana Combi körbálázókhoz
  • Pontos nedvesség- és súlyrögzítés

Fendt Rotana bálázó

A működés akár teljesen automatizált is lehet – forrás: Fendt.com

A Profi funkciócsomaggal a körbálázókhoz az ügyfelek mostantól olyan, közvetlen paraméterekhez is hozzáférhetnek, mint például a bála specifikus súlya és nedvességtartalma. A bálamérő rendszer megbízhatóan működik és kalibrálásmentes. Ennek eredményeként a körbálákat a takarmánykészlet-tervbe lehet illeszteni vagy átlagos szárazanyag-tartalmuk alapján értékesíteni.

A bálázási folyamat során két szenzor a bálakamra belső falán folyamatosan méri a kialakuló bála nedvességtartalmát. Ha a manuálisan beállítható nedvességhatárt – ami lehet például 14 százalék – az érzékelt érték három másodpercnél tovább meghaladja, hangjelzés figyelmezteti a gépkezelőt. Az érzékelőalapú nedvességriasztás megakadályozza a nedves széna vagy szalma begyűjtését és tárolását. Ez csökkenti a túlmelegedés kockázatát és jelentősen csökkenti a spontán égéshez kapcsolódó kockázatot. A kritikus nedvességtartalmú bálák tovább száríthatók a mezőn és később tárolhatók be. Alternatív megoldásként a felhasználó hagyhatja, hogy a túl nedves szálastakarmány a területen teljesen kiszáradjon és később takaríthatja be azt.


Az ügyfél meghatározhatja a ténylegesen betakarított szárazanyag-tartalmat is a bála tényleges súlyából és pontos nedvességtartalmából kalkulálva. Ez javítja a takarmányadagok megbízható tervezésének lehetőségét. Meghatározható továbbá a területek trágyázási igénye is a terméshozam optimalizálása érdekében. A Fendt Rotana a mezőspecifikus adatokat a Fendt Task Doc-ban tárolja. Az ISO XML formátumnak köszönhetően az adatrekordok vegyes flottákban is használhatók.

A rövidre vágott szalma tökéletesen alkalmas alomként vagy értékes nyersrostforrásként történő felhasználásra. A rövid szalma azonban kihívást is jelent a gazda számára a szállítás és tárolás közbeni stabilitást érintően. A szélső réteg-optimalizálási funkció megakadályozza, hogy a rövidre vágott szalmákból készülő bálák instabillá váljanak. A vezetők közvetlenül a traktorfülkéből határozhatják meg, hogy a bála szélének hány százalékát hagyja a bálázó vágatlanul. Ennek az az előnye, hogy a stabilitás változó bálaátmérőknél is állandó marad.

Fendt Rotana bálázó

A Profi funkciócsomaggal a körbálázókhoz az ügyfelek mostantól olyan, közvetlen paraméterekhez is hozzáférhetnek, mint például a bála specifikus súlya és nedvességtartalma – Forrás: Fendt.com

Betakarítás közben minden perc számít, a nagy teljesítmény különösen a bérmunka esetében fontos. A Fendt Rotana Combi bálázók szinte teljesen automatikusan működnek, az automatizált bálakidobás időt takarít meg, csökkenti a vezető terhelését és növeli a hatékonyságot. Elérhető a TIM Auto Stop funkció is: amikor a bála eléri a kívánt méretet és sűrűséget, a traktor automatikusan megáll. A bálát a gép megköti, becsomagolja és kidobja a felhasználó beavatkozása nélkül. Eközben a vezető aktiválhatja a joystickot, a jármű/pótkocsi kombináció pedig haladhat tovább.

Az automatizált tisztítás és az összes görgőcsapágy automatikus kenése különösen alacsony karbantartási igényűvé teszi a Fendt Rotana Combi-t.

Az új Profi funkciók 2024 júliusától rendelhetők Load sensing Profi vagy TIM Profi megoldásként a Fendt Rotana 130 F Combi és 160 V Combi bálázókhoz.

Forrás: Fendt.com