Milyen szolgáltatásokra, gépkínálatra számíthatnak a gazdálkodók az Axiáltól az idei évben?

A tavalyi évet folytatva alapvetően még a digitális átállást segítő pályázat kapcsán van rengeteg dolgunk. Azokat a gépeket, amelyeket a tavalyi évben nem tudtunk leszállítani, és természetesen ebben vannak precíziós gépek is, mihamarabb a partnereink rendelkezésére szeretnék bocsátani.

Pintér Zsolt

Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője a PREGA-n – Fotó: Agroinform

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n két gépünk is díjat nyert, ezekkel a gépekkel szeretnénk kiszolgálni a partnereinket, úgy látjuk, hatalmas most az igény a modern permetezőgépekre. Díjat nyert a HORSCH Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép, illetve a Berthoud önjáró permetezőjéhez kapcsolódóan a Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer. Döbbenetes szám, hogy az önjáró permetezőkből közel száz darabot tudtunk értékesíteni 2022-ben, az addigi évi 10-20 darab helyett.  Ezeknek a gépeknek az ilyen számban való megjelenése nagyon komoly előrelépés, ami természetesen felelősséggel is jár, hiszen ezeket a gépeket üzemeltetni kell.

A Fendt 728 Vario Gen7 traktor is ott van a kínálatunkban. Ez a gép az EIMA szakvásáron elnyerte az év traktora (Tractor of the Year 2023) címet. Rengeteg újdonságot tartalmaz, hiszen ez nem egy ráncfelvarrott, hanem egy teljesen újrakonstruált gép. Az AGROmashEXPO termékversenyére ezzel a géppel nevezett az Axiál Kft., és Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat nyertünk vele gépesítés kategóriában.

A precíziós üzletágunk szolgáltatásai között mindenképpen említésre méltó a 2021-ben megújított mAXI net 2.0 hálózatunk, ami már nem két rendszer műholdjait tudja fogni, tehát nemcsak a Glonasst és a GPS-t, hanem ma már a Galileo európai rendszerét és a Beidou rendszerét is, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen az egy időben látható műholdaknak a darabszáma megkétszereződött. A 4GNSS-nek köszönhetően még nagyobb a lefedettség, még pontosabb a korrekciós jel. Ez egy nagyon komoly előrelépés, ami nemcsak a mezőgazdaságban, hanem más iparágakban is hasznos lehetőségeket teremt.

Emellett a kollégáink a mAXI-MAP szolgáltatásait folyamatosan fejlesztik, gondolok itt a precíziós adatokra, a digitálisan felvett adatoknak az elemzésére és a táblatérképekre felvihető feldolgozásra, szaktanácsadásra, kijuttatási térképek készítésére. Az előző éveknek a tapasztalatai alapján igyekszünk ebben az évben a megnövekedett hektárszám mellett is megfelelni.

A PREGA-n az egyik panelbeszélgetés keretében említette, hogy nagy az igény a fejlesztési tanácsadásra, tényleg szükségük van erre a gazdálkodóknak. Ez az igény valószínűleg a precíziós pályázat miatt is növekedett. Mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

Nagyra értékelem azt, hogy egyre több gazdálkodó van a PREGA-n, hiszen ők a végfelhasználók, mindenképpen ők kell, hogy legyenek a motorjai a fejlődésnek. De azért be kell vallani őszintén, még mindig úgy látjuk, hogy a gazdálkodóknak a jó része nagyon az elején van az agrárdigitalizációnak, még mindig az ismerkedési, egy kicsit az idegenkedési fázisban vannak sokan. Ezzel összefüggésben a precíziós pályázatban kötelezően előírt 7 százalékos keretben precíziós szolgáltatások igénybevételét sokan inkább büntetésnek tekintik, mint lehetőségnek.

panelbeszélgetés

Pintér Zsolt az Axiál Kft. álláspontját képviselte a PREGA-n a "Legfőbb kihívások, új megközelítések a 2023-30 közötti növénytermesztésben – gépészeti, technológiai, finanszírozási szempontból" című panelbeszélgetés során – Fotó: Agroinform

Az Axiál Kft. azonban nem volt partner abban, hogy kibúvókat keressünk, mert mi komolyan hiszünk abban, hogy a szolgáltatási rendszerünk hozzá tudja segíteni a gazdálkodókat ahhoz, hogy gazdasági előnyre tegyenek szert.

Az is igaz, hogy a digitalizációban, a helyspecifikus gazdálkodásban eleinte hinni kell, mert nem fog minden évben egyértelműen látható eredményt hozni, 5-7 éves ciklust kell majd figyelembe venni ahhoz, hogy mérleget tudjunk vonni. Még nagyon az elején vagyunk a digitális átállásnak ahhoz, hogy egzakt, korrekt, adatokhoz lehessen hozzájutni, melyek mindenféle időjárási viszonyokat és szélsőségeket kiküszöbölve minden esetben segíthetnek megalapozott döntést hozni egy-egy speciális helyzetben.


De közben egyre többen vannak azok, akik a 7 százalékon felbuzdulva elkezdtek komolyan a tettek mezejére lépni, és elkezdtek tudatosan belemerülni a helyspecifikus gazdálkodás gyakorlati megvalósításába. Ott látom a nagyobb problémát elsősorban, ahol fiatal, motivált szakembercsapat van, viszont az idősebb és tapasztaltabb vezető nem bízik annyira a fiatalokban, és inkább mindig biztosra próbál menni. De kérdezem én: az idei gabonapiacon ki tudott biztosra menni? Nagyon sok termelő arra számított, hogy még emelkednek a terményárak. Ez valahol érthető, hiszen megnövekedtek a termelési költségek, nem volt elég csapadék, hozamkiesések voltak, de akkor sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem fognak tartósan a világpiaci árak felett lenni a hazai terményárak.

Azért arra figyelmeztettek a gabonakereskedelemben járatos szakértők, hogy egyszer megáll a terményárak növekedése...

Igen, de annak is megvannak a maga okai, hogy a termelők nem feltétlenül fogadják el a kereskedő tanácsát. Mi az Axiálnál arra törekszünk, hogy ne játszuk el a bizalmat, mindvégig szakmailag hitelesek szeretnénk maradni, hiszen mi hosszú ideje része vagyunk kereskedőként és szolgáltatóként a piacnak. A PREGA-n is azért vagyunk itt ilyen létszámmal, főtámogatóként, hogy be tudjuk mutatni, hogy az Axiál Kft. egy biztos pont a gazdák számára, legyen szó gépbeszerzésről, szervizelésről, terménykereskedelemről, helyspecifikus gazdálkodást támogató szolgáltatásokról. Mi ezzel tudjuk támogatni a gazdákat abban, hogy, ha nem is lehet biztosra menni minden tekintetben, de radikálisan csökkenthető legyen a kockázat.