Két évente rendezik meg a Közép-Európa legjelentősebb kiállításaként emlegetett brnói Techagro mezőgazdasági expót. Cseh gyártó lévén, a Bednar vállalat idén is óriási területen – 1250 négyzetméteren – 14 munkagép és gépkapcsolat bemutatásával vonult ki a rendezvényre.

Magyarországon 2015-óta az Agro-Békés Kft. a Bednar munkagépek kizárólagos hazai forgalmazója, így a cseh kiállítás alkalmával is a békéscsabai székhelyű társaság szakemberei fogadtak bennünket érdekes idegenvezetéssel.

Bednar

Hatalmas gépválasztékkal készült a Bednar a kiállításra – fotó: BEDNAR FMT

Szakmai sétánkat a Bednar Versatile univerzális szántóföldi kultivátortól indítottuk, amelyet először az Agritechnicán mutatott be a gyártó – ezúttal pedig  9 méteres változatban tekinthették meg a látogatók. A gépen 6 sorban helyezkednek el a kapák és vízszintes, rugós biztosítással vannak rögzítve. Az eszköz alkalmas sekély tarlóhántásra – és mivel univerzális gépről beszélünk, ezért tavaszi magágyelőkészítésre is használható.

Mellső művelőeszköze egy Crossboard simító, amely szintén szabályazható, tehát felcsukható, amennyiben nincsen igény a használatára. Művelési szöge is hidraulikusan állítható a traktor kabinjából. Érdemes szemügyre venni az alábbiakban bemutatott videón a gép vázszerkezetét, hiszen a futómű és a gép támkerekei is be vannak építve a központi vázba. Mindezeknek köszönhetően csapadékosabb időszakban a hátsó elmunkáló henger nélkül is tudunk dolgozni az eszközzel. A kiállított gép dupla hengerrel van felszerelve, amely az egyik legkedveltebb hengertípusa a Bednar gyárnak – és természetesen a gazdálkodóknak is – kiváló elmunkálóképessége miatt.

A Bednar mérnökei a gazdálkodókkal együttműködve azon dolgoznak, hogy minél univerzálisabb és sokoldalúbban haszálható gépeket gyártsanak. A folyamatos fejlesztés a gyakorlatban abban mutatkozik meg, hogy egy-egy eszköz nem csak egy műveletet, hanem

egy menetben több féle munkát is el tud végezni.

Az univerzalitás abban is megnyilvánul, hogy a gépeket sokféle művelő elemmel lehet felszerelni. Példaként említhetjük meg a Swifter Disc rövidtárcsát, amelyet 8 féle elmunkaló hengerrel használhatunk.

Bednar

A Bednar gépek nagy előnye az univerzalitás – fotó: BEDNAR FMT

A brnói Bednar standon már messziről feltűnést keltett a Terrastrip – Ferticart műtrágyatartállyal alkotott gépkombinációja, amely kifejezetten nagygazdaságok számára lett kifejlesztve. A Bednar gyárból elsősorban Ukrajnába és Oroszországba szállítják ezeket a nagygépeket. A Ferticart 3500 literes vontatott műtrágyatartály mögé különböző függesztett munkagépek kapcsolhatók.

A kiállításon bemutatott Terrastrip egy sávművelő lazító, amely 45-50 cm mélyen képes keverést és mélységi lazítást végezni. A Terrastrip minden egyes kapája mögött egy műtrágya ápplikáló található – így a talajműveléssel egy menetben lehet kijuttatni a szilárd műtrágyát. A tápanyag-kijuttatás – mivel az eszköz egy sávművelő gép – pontosan a sorban történik olyan mélységben, ahogyan a talajművelést végezzük. A vetés alkalmával közvetlenül a tápanyag mellé kerülhet a mag – miközben

jelentős inputanyag- és üzemanyag költséget is megtakaríthatunk a célzott műtrágya-kijuttatással és a munkaműveletek összevonásával.

A Techagro kiállításon tett sétánk következő állomása egy 8 méteres Omega vetőgép volt. A 8 és 9 méteres munkaszélességgel gyártott típusok idén újdonságként szerepelnek a Bednar kínálatában. Nem sokára hazánkban is dolgozni fog egy 9 méteres Omega vetőgép, amelyet szeptemberben adnak át új gazdájának. A vetőgép teljesítményéről és a vetés minőségéről helyszíni riportban fogunk beszámolni.

Omega

Az Omega vetőgépekkel a vetőmag egyenetlen talajon is az előre beállított mélységbe kerül – fotó: BEDNAR FMT

Ezek a nagy munkaszélességű vetőgépek – a 3; 4 és 6 méteres kistestvéreihez hasonlóan – polietilén tartállyal gördülnek le a gyártósorról, valamint ugyanúgy paralelogramma felfüggesztésű vetőcsoroszlyák találhatók meg az eszközön. A paralelogramma felfüggesztés legnagyobb előnyét látványosan mutatta be a Bednar egyenetlen talajszimulációjával, amelyet az egyenként felfüggesztett vetőcsoroszlyák tökéletesen le tudnak követni. Mindezeknek köszönhetően óriási előnye az Omega vetőgepeknek, hogy a vetőmag egyenetlen talajon is az előre beállított mélységbe kerül.

A hagyományos Bednar Terraland talajlazítóra szerelt Ferti-box tartály is újdonságként mutatkozott be Brno-ban. A gépkapcsolatnak köszönhetően már nem csak a nagy üzemmérettel rendelkező gazdálkodók élvezhetik a talajlazítassal egy menetben történő műtrágya-kijuttatás előnyeit, hanem a kis- és közepes termelők is. A Ferti-box 1500 literes, elektromos adagolási rendszerrel felszerelt tartály – pneumatikus műtrágya-kijuttatással.

A Bednar Terraland talajlazítókat már nem kell bemutatni Magyarországon, hiszen a márka 3. legnagyobb számban eladott eszközeiről van szó hazai viszonylatban.

A Bednar Terraland eszközt egy magyar gazdálkodó mutatta be nekünk a brnói Techagro kiállításon, méghozzá a saját felhasználói tapasztalatai alapján. Nagypál Péter a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. gépészeti ágazatvezetője.

”A tavalyi évben beszereztünk egy 640 lóerős Challenger erőgépet, amely mögé a számunkra ideális munkagépeket kerestük. Lehetőségünk nyílt kipróbálni a Bednar Terraland DO kombinált tárcsás lázítót 6,5 méteres munkaszélességben. Igen kötött talajokon gazdálkodunk, így ez a gép a 6,5 méteres méretben kicsit nagynak bizonyult. A géppróba után úgy láttuk, hogy mi 5 méteres géppel tudnánk hatékonyan dolgozni – mindezek ellenére a gép gyönyörű munkát végzett. Kukoricatarló bedolgozására használtuk a gépet és nagyon meg voltunk elégedve az eszköz munkájával. Tervezzük a gép megvásárlását, mert úgy ítéltük meg, hogy nagyon jól ki tudnánk használni.”

A Bednar Terraland kombinált tárcsás lazító 4; 5 és 6,5 méteres munkaszélességben rendelhető. A gép elejétől, a művelő egységeken haladva 660 mm-es átmérőjű, rugós felfüggesztésű tárcsalapokat láthatunk két sorban – amelyek mélysége külön hidraulikusan szabályozható. A tárcsalapok mérete lehetővé teszi, hogy kukorica-, vagy napraforgótarlóban is kiváló munkát végezzen a gép.

bednar

A Bednar Terraland kombinált tárcsás lazító kukorica-, vagy napraforgótarlóban is kiváló munkát végez – fotó: BEDNAR FMT

A 4 sorban elhelyezett hidraulikus biztosítású kapáknak köszönhetően az eszköz maxilális munkamélysége 45 cm – így középmély lazítóként is funkcionál. A kapafejek a tarlómaradványok bekeverésére is alkalmasak, valamint felszerelhetők oldalsó szárnyakkal is. Végezetül egy bakhátelmunkáló csillagtárcsa sor dolgozik, majd egy nehéz, acél elmunkálóhenger tömöríti vissza a talajt.

A gép érdekessége, hogy minden második kapa hidraulikusan kiemelhető, így 75 cm-es kapaosztással, egyenesen a sorok alját tudjuk megművelni. Természetesen a Terraland gépek is felszerelhetők a korábban bemutatott Ferti-box műtrágyatartállyal, amelyből a tápanyagot közvetlenül a vetőmag mellé adagolhatjuk.